Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Open call Design Drafts #2: Manifestations

Het Design Drafts programma van het Nieuwe Instituut presenteert in samenwerking met PIN-UP Magazine (New York) een open oproep voor opkomende en mid-career schrijvers om nieuwe vocabulaires in ontwerp te onderzoeken, te schetsen en te manifesteren: nieuwe manieren van schrijven over design, waarbij buiten het gevestigde canon getreden wordt. Door te reageren op het thema, Manifestations, zullen vijf geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd om deel te nemen aan schrijf- en ontwikkelingssessies met de redactie. De bijdragen zullen worden gepubliceerd in PIN-UP.

De reactietermijn is verstreken en deze open oproep is daarmee gesloten

25 april 2023

Digitale afbeelding van verschillende vellen papier waarop geschreven staat. De vellen zijn slechts gedeeltelijk zichtbaar, overlappend en onder een hoek.

Design Drafts #1, Nieuwe Instituut x Disegno, When The Words Don’t Exist, Malika Leiper and Idle Browsing, Chinouk Filique de Miranda, 2022

Manifestations

Als discipline, markt en verzamelvorm van cultuur wordt 'design' meestal benaderd vanuit het object: een materiële en visuele taal, en daarmee vooral functioneel en esthetisch. Voor de Design Drafts open call van dit jaar roepen de teams van het Nieuwe Instituut en PIN-UP op om voorstellen in te dienen die nieuwe ‘vocabulaires’ in design onderzoeken, conceptualiseren ('draften') en manifesteren: kritisch onderzoek naar objecten en structuren die de bestaande narratieven over design uitdagen. Hoe kunnen designobjecten worden bevraagd en heruitgevonden, buiten hun gebruikelijke context van functionaliteit en esthetiek? Wat zijn de grenzen van de designgeschiedenis en hoe kan de toekomst van ‘verzamelbaar design’ eruit zien? Met welke andere vocabulaires kan het designveld verder werken? Met deze open oproep zoeken we werk dat zowel het potentieel van het heden, als van het verleden onderzoekt.

Manifestations is een woordspeling op het woord 'manifesto' en het werkwoord 'manifesteren'. Nieuwe Instituut en PIN-UP richten zich erop het gesprek te heroriënteren rondom de vraag wie mag deelnemen aan het speculeren over en het vastleggen van wat mag worden beschouwd en bewaard als 'design'. Welke effecten hebben verschillende verwoordingen en talen op ons begrip van het concept 'design'? Hoe manifesteren we nieuwe, verschillende en onderbelichte interpretaties in design?

Meer informatie over deze open call

Vind meer informatie over de open call en de vereisten voor aanvragers via deze Engelstalige pagina. Aanvragers wordt gevraagd een voorstel in het Engels in te dienen.

Digitale afbeelding van verschillende vellen papier waarop geschreven staat. De vellen zijn slechts gedeeltelijk zichtbaar, overlappend en onder een hoek.

Design Drafts #1, Nieuwe Instituut x Disegno, When The Words Don’t Exist, Malika Leiper and Idle Browsing, Chinouk Filique de Miranda, 2022

Over Design Drafts bij het Nieuwe Instituut

Design Drafts is een groeiend schrijf- en publicatienetwerk gewijd aan het onderzoeken en opstellen van wat het betekent om vandaag de dag over design te schrijven. Door samenwerking tussen het Nieuwe Instituut en verschillende tijdschriften en publicatieplatforms wil de serie opkomende vormen van schrijven en discours over design stimuleren. In wezen zet Design Drafts aan tot een collectieve zoektocht naar ‘talen’ om design in te schrijven. De eerste editie van Design Drafts, in samenwerking met Disegno Journal (Londen), verscheen in september 2022 in een publicatie die apart en als onderdeel van Disegno #34 verkrijgbaar is en bijdragen bevat van Gijs de Boer, Chinouk Filique de Miranda, Kathryn Larsen, Malika Leiper, Bianca Nozaki-Nasser en Andrew Pasquier.