Nieuwe Instituut opdrachtgever Nederlands paviljoen tijdens de Londen Design Biennale
Nieuwe Instituut is samen met de Nederlandse ambassade in Londen opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen tijdens de London Design Biennale, die van 1 tot en met 25 juni 2023 plaatsvindt in het monumentale Somerset House. Ruimtelijk ontwerper en redacteur Colin Keays is aangesteld als curator. Daarnaast treedt het Nieuwe Instituut op als overkoepelend artistiek directeur van de gehele London Design Biennale.
18 april 2023
Als artistiek directeur van de vierde editie van de London Design Biennale experimenteert het Nieuwe Instituut met een benadering die het gangbare format van individuele inzendingen overstijgt. Onder de noemer The Global Game: Remapping Collaborations ziet het instituut de biënnale als ‘proeftuin’, waar deelnemende paviljoens worden aangezet tot internationale samenwerkingen.
Het spel The Global Game, speciaal voor de biënnale ontwikkeld door het Amsterdamse Play the City, stimuleert en faciliteert deze samenwerkingen. De landen en gebieden waarlangs de London Design Biennale gewoonlijk is ingedeeld, worden met deze ‘online dating app’ aangemoedigd op zoek te gaan naar raakvlakken. Het doel is om de mogelijkheden te onderzoeken om de biënnale om te vormen tot een alternatief geopolitiek landschap, dat niet wordt gedreven door conflict of concurrentie, maar door samenwerking.
Nederlandse paviljoen: Out of Joint
Nieuwe Instituut heeft ruimtelijk ontwerper en redacteur Colin Keays aangesteld om als curator van het Nederlandse paviljoen te reageren op de bovenstaande thematiek. Met zijn tentoonstelling Out of Joint – wat letterlijk ‘uit het lood’ betekent – staat desoriëntatie centraal, als een reactie op de maatschappelijke ontwrichting en disbalans veroorzaakt door de vele wereldwijde crises van het moment.
Met een continu veranderende installatie verspreid door Somerset House, wordt de locatie van de biënnale als het ware een wereld in het klein, waar zowel desoriëntatie als heroriëntatie plaatsvindt. Keays werkte voor de realisatie samen met de volgende ontwerpers: Fabulous Future (algemene art direction en experimentele activatie van de scenografie); Studio Verter (tentoonstellingsarchitectuur en productie); Tim Teven Studio (materialisatie en productie van alle objecten); en Jeanine van Berkel (grafische vormgeving).
Meer informatie
De London Design Biennale en het Nederlandse paviljoen zijn van 1 tot en met 25 juni 2023 te zien in het Somerset House in Londen. Kijk voor meer informatie op https://nieuweinstituut.nl/projects/london-design-biennale-23
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
De opening van de London Design Biënnale vindt plaats op donderdag 1 juni. Vanuit de organisatie wordt een openingsmoment georganiseerd waar pers bij aanwezig kan zijn.
Daarnaast wordt het Nederlandse paviljoen geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van OCW, op vrijdag 2 juni om 10:00 uur lokale tijd. Aansluitend vindt er een brunch plaats. Nederlandse pers ter plaatse is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. Ook een bezoek aan het Nederlandse paviljoen op een later moment in juni behoort tot de mogelijkheden.
Neem om aan te melden of voor overige vragen en verzoeken contact op met persvoorlichter Robin van Essel, +31 (0)6 3803 9218
Over Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.
Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.
Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023).