Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Nederlands paviljoen op de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia

Nieuwe Instituut heeft Jan Jongert / Superuse Studios uit Rotterdam aangesteld als curator van het Nederlands paviljoen op de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling - La Biennale di Venezia, die plaatsvindt van 20 mei tot en met 26 november 2023 in Venetië. Nieuwe Instituut is elke twee jaar vaste opdrachtgever van de Nederlandse inzending in het uit 1954 stammende Rietveldpaviljoen in de Giardini van de Biënnale.

11 april 2023

Nederlands Paviljoen in Venetië. Foto: Cristiano Corte

In het verlengde van ‘The Laboratory of the Future’, curator Lesley Lokko’s overkoepelend thema voor de 18e Internationale Architectuurtentoonstelling, heeft de Nederlandse inzending de titel Plumbing the System gekregen.

De Nederlandse inzending is gebaseerd op de uitgebreide, visionaire illustraties van architect Carlijn Kingma, in samenwerking met onderzoekers Thomas Bollen en Martijn Jeroen van der Linden. De illustratie ‘De waterwerk van ons geld’ gaat over de complexe financiële en andere systemen die ten grondslag liggen aan onze samenleving, relaties met elkaar en met de planeet. Met water als metafoor schetst de inzending de noodzaak om deze systemen te heroverwegen en ernaar handelen, om onszelf te kunnen verzekeren van een rechtvaardige en duurzame toekomst.

Om dit punt te illustreren, ontwierpen Jongert en Superuse Studios een permanent waterretentiesysteem, dat regenwater opvangt en herverdeelt naar verschillende bronnen in de omgeving van het paviljoen. Ook presenteren zij de documentatie van hun doorlopende inspanningen om dit systeem te implementeren en verbeteren.

Nieuwe Instituut werkt voor de invulling en totstandkoming van het Nederlands paviljoen samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse inzending van de Biennale Architettura 2023 op https://nieuweinstituut.nl/projects/biennale2023.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Er vindt een openingsmoment plaats bij het Nederlands paviljoen op donderdag 18 mei 14:00 uur met alle betrokkenen. Pers is welkom om hierbij aanwezig te zijn. Een separate uitnodiging volgt nog, maar aanmelden is ook mogelijk door op deze mail te reageren.

Neem om aan te melden of voor overige vragen en verzoeken contact op met persvoorlichtger Robin van Essel, +31 (0)6 3803 9218

Over Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn. Het doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in de praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Bezoekers worden aangemoedigd om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.

Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.

Nieuwe Instituut is 's werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven. Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de vierde editie van London Design Biënnale in Somerset House (1-25 juni 2023).