Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

‘Overboard’ van Shertise Solano en Phantom Wizard nu verkrijgbaar bij NAi Boekverkopers!

Kunstenaar Shertise Solano ontwikkelde de installatie Overboard and still breathing voor de tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi, die deze zomer te zien was in het Nieuwe Instituut. Voor de soundtrack bij die installatie werkte ze samen met componist Isha Forster, aka Phantom Wizard. De soundtrack verschijnt nu in beperkte oplage op vinyl, uitgebreid met een hele B-kant aan extra muziek. Dankzij dit vervolg, met opnieuw een mix van klassieke muziek en Caribische klanken, kun je er nu twee keer zo lang van (na)genieten. De plaat is te koop bij NAi Boekverkopers, in de foyer van het instituut.

11 december 2023

Omslagbeeld 'Overboard', met dank aan Shertise Solano

Overboard and still breathing

Het middelpunt van de tentoonstelling werd gevormd door de installatie Overboard and still breathing die beeldend kunstenaar Shertise Solano speciaal voor deze gelegenheid heeft ontwikkeld. Zij vertaalt haar eigen angst voor water op een poëtische manier naar een kunstwerk over de vraag hoe je als mens in het water (over)leeft en hoe je lichaam één kan worden met het water.

Installatie 'Overboard and still breathing' van Shertise Solano in de tentoonstelling 'Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi' in het Nieuwe Instituut, 2023. Foto: Aad Hoogendoorn

Installatie 'Overboard and still breathing' van Shertise Solano in de tentoonstelling 'Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi' in het Nieuwe Instituut, 2023. Foto: Aad Hoogendoorn.

Shertise Solano

Multimediakunstenaar en allround beeldmaker Shertise Solano (1982) maakt onder meer schilderijen, animaties en grootschalige collages op basis van foto’s en filmstills. Het uitgangspunt van alles wat ze doet is haar eigen gezicht: in vrijwel al haar werk zie je elementen uit fotografische zelfportretten terug. Misschien is dat een overblijfsel uit de begintijd van haar loopbaan in de beeldende kunst, toen ze als afgestudeerd theatermaker merkte dat ze registraties van haar performances steeds vaker op andere manieren ging inzetten. Solano volgde de acteurs- en theatermakersopleiding aan de theaterafdeling van de HKU, waar ze in 2005 afstudeerde. In 2022 behaalde ze een mastertitel Fine Arts aan het Piet Zwart Instituut. Ze heeft onder meer geëxposeerd bij W139, Stedelijk Museum Schiedam en het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Solano vertaalt haar eigen ervaringen en visioenen naar droomwerelden op monumentaal – atelierwandvullend – formaat. Door die werelden bewegen sprookjesachtige hybride mens-dierfiguren die associaties oproepen met de meest uiteenlopende mythologieën en culturen. Haar werk vertegenwoordigt de waarheid of werkelijkheid die al in de beschouwer aanwezig is, zegt ze zelf: het houdt je een spiegel voor. De figuren, die ze met krachtige lijnen en vlakken in overwegend ritueel rood, zwart en wit neerzet, zijn nu eens speels en vrolijk en komen dan weer dreigend over, bijvoorbeeld omdat ze hun langgerekte klauwen naar je uitstrekken of hun tanden laten zien.

Het werk van Shertise Solano is een zenuwstelsel dat alle zinnen in beweging brengt. Ze weet dat ze iets te bieden heeft en gaat gebeurtenissen in haar leven na om de mythische oorsprong ervan te onthullen. Uit de voortdurende beeldenstroom in haar hoofd ontstaat een intensieve verbeelding van wat haar innerlijk be¬weegt. Haar werk is een krachtig en meeslepend verzet tegen alle vooroordelen waarmee ze in de kunst en het leven wordt geconfronteerd. [...] Het werk van Shertise Solano heeft ook een connectie met muziek en taal, waarbij ze bijvoorbeeld Sun Ra – de man van de cosmic afro-futurist philosophy – combineert met de tekst Not I van Samuel Beckett.

Alex de Vries over Solano’s videowerk Not I (2019) in Mister Motley

Omslagbeeld 'Overboard', met dank aan Shertise Solano.

Geef [Isha Forster] wat alleen-tijd met een instrument en hij weet er iets uit te toveren. Zet hem in een kamer vol obscure instrumenten en hij bespeelt ze allemaal met dezelfde overgave. [...] De muziek van Phantom Wizard is een sonificatie van het gevoel dat er meer is dan we kunnen meten en classificeren.

Daan Stoop in een recensie van de ep Resurrection (2023) in De Groene Amsterdammer

Phantom Wizard

Multi-instrumentalist, producer en componist Isha Forster treedt als Phantom Wizard op met grotendeels geïmproviseerd materiaal op het snijvlak van jazz, elektronica, hiphop en experimentele muziek. In de traditie van artiesten uit de jaren zestig en zeventig verbindt hij observaties van maatschappelijke ontwikkelingen en de natuur met onderbewuste, spirituele zoektochten die hij vertaalt naar een zowel nostalgisch als (afro)futuristisch geluid. Elektronische en akoestische passages op uiteenlopende instrumenten wisselen elkaar in zijn werk af, nu eens als abstract klanktapijt en dan weer in de vorm van dansbare stukken.

Naast zijn studiowerk dat resulteert in goed ontvangen singles en ep’s en optredens op theater- en muziekfestivals als het Grachtenfestival en Supersonic Jazz in 2021/‘22, Oerol in 2022 en Le Guess Who? in 2023 heeft hij de afgelopen jaren regelmatig samengewerkt met kunstenaars, artiesten en instellingen uit verschillende andere disciplines. In een interview met We Are Public zei hij over zijn samenwerkingen met makers uit andere sectoren ‘Zij doen eigenlijk allemaal iets waarvan ik stiekem wou dat ik het ook kon.’

Phantom Wizard maakte bijvoorbeeld in 2022 op uitnodiging van EYE filmmuziek bij een korte film, voorzag performances en modeshows op Amsterdam Fashion Week van passende soundtracks, leverde een bijdrage aan het openingsfeest van designmanifestatie DDW 2023 en hij begeleidde een voorstelling op het ICK-festival voor hedendaagse dans. In het kader van een kunstenaarsresidentie van Sel Kofiga bij CBK Zuidoost maakte Forster in 2022 de muziek voor een installatie van de Ghanese kunstenaar. Phantom Wizard werkte daarnaast mee aan de recente manifestatie die te zien was in Buro Stedelijk.

'Overboard' van Shertise Solano en Phantom Wizard op de draaitafel.

May 13 2023 // That’s the day // HNI opened their doors // to allow visitors to see her drown // in black, red and white // Her body // returned // to the ocean // beneath the Water Cities // It was time // to stop // breathing // Time to flip overboard // Overboard and Still Breathing // allows you // to sink and // hear her fragile Aaah sound // while drowning in the deep black ocean // Don’t // forget // to move //

Gedicht uit het artwork bij de plaat 'Overboard'

Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi

De tentoonstelling Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi fungeerde een half jaar als een drijvende proeftuin waarin het Nieuwe Instituut in Rotterdam in samenwerking met het Amsterdamse bureau NLÉ van architect Kunlé Adeyemi een platform bood aan mogelijke lokale reacties op het wereldwijde klimaatprobleem.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.