Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Nieuwe Instituut neemt deel aan de Fotopraktijkdagen van Collectiekennis 2.0/Fotografie

Als onderdeel van het programma Architectuur Dichterbij werkt Het Nieuwe Instituut aan de registratie, digitalisering en conservering van de fotocollectie, die bestaat uit naar schatting zo'n 300.000 afdrukken. Om de kennis over fotografische procedés en conservering van moderne fotografie te vergroten, neemt Het Nieuwe Instituut deel aan Collectiekennis 2.0/Fotografie, een samenwerkingsproject tussen instellingen met een fotografische collectie, onder leiding van het SBMK (Stichting Behoud Moderne Kunst) en de UvA.

28 juni 2021

Van 1 tot en met 9 juli vinden in Het Nieuwe Instituut de 'identificatiedagen' plaats, onderdeel van de Fotopraktijkdagen. Na een workshop van drie dagen in Amsterdam om fotoprocedés te leren kennen, volgen zeven dagen in de depots van Het Nieuwe Instituut om met de opgedane kennis werken uit de Rijkscollectie te identificeren.

Piet Blom. Studie ‘Wonen als algemeen stedelijk dak’, 1965. Presentatiemateriaal en collages. Collectie Het Nieuwe Instituut, BLOM p8. Het paneel toont verschillende voorbeelden van conserveringsvragen: verkleuringen van kleurenfoto’s en g…

De fotocollectie van Het Nieuwe Instituut

De foto's uit de collectie van Het Nieuwe Instituut zijn afkomstig uit de 700 architectuurarchieven die het beheert. Ze zijn door architecten verzameld of gemaakt of ze komen voort uit opdrachten, om te worden gebruikt voor publicaties en lezingen, als documentatie van hun werk of gewoon ter inspiratie. Soms zijn ze onderdeel van het ontwerpproces geweest: er zijn foto's waarop getekend of geschreven is. Er zijn zowel snapshots van (studie)reizen en familiefoto's, als architectuurfotografie van gerenommeerde fotografen als Cas Oorthuys, Jan Versnel, Jaap d'Oliveira, Bernard Eilers en Hans Spies. Een even grote verscheidenheid wordt aangetroffen als het gaat om materialiteit en conserveringsbehoeften; van dia tot digitaal, van zoutdruk tot moderne kleurenafdruk, van foto's in topconditie tot foto's die zijn opgerold, beschreven of beplakt.

Fotografie Identificatie Tool

Doel van Collectiekennis 2.0 - Fotografie is om fotografie duurzaam te conserveren voor Collectie Nederland, en toegankelijk te houden voor het publiek. Tijdens het project wordt een methode ontwikkeld, waarmee beheerders en conservatoren zelf een groot deel van de fotografiecollecties kunnen identificeren en monitoren, en de benodigde maatregelen kunnen treffen wat betreft conservering en opslag. Deze Fotografie Identificatie Tool bestaat uit een (gratis) digitaal platform met informatie over de meest voorkomende en/of problematische fotografische procedés, dragers en afwerkingen in combinatie met een fysieke sample set met referentiematerialen.

Tijdens de Praktijkdagen leren museummedewerkers foto's identificeren aan de hand van hun eigen collecties, onder leiding van onderzoekers van de UvA. Op basis van hun ervaringen wordt de digitale tool gevuld en getest en nader onderzoek uitgevoerd. Ieder deelnemend museum beschikt aan het eind van deze fase over een deelcollectie geïdentificeerde en geregistreerde fotowerken.

Architectuur Dichterbij

Architectuur Dichterbij is een zesjarig programma ter verbetering van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de architectuurcollectie, mogelijk gemaakt door een éénmalige investering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Onderdeel van het programma is de registratie, digitalisering, conservering en zo nodig restauratie van alle fotoafdrukken uit de archieven. De materiaaltechnische staat van de foto's wordt verder onderzocht, en er wordt gewerkt aan het formuleren van de inhoudelijke criteria voor restauratie. Daarnaast is een project gestart om de auteursrechtelijke status van de foto's in kaart te brengen.

Partners

Collectiekennis 2.0 - Fotografie is opgenomen in het RCE Programma Erfgoed van de 20e eeuw en wordt gecoördineerd door SBMK in samenwerking met UvA. Dertien instellingen met een fotografische collectie zijn projectpartners: Amsterdam Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Bonnefantenmuseum, De Domijnen, Frans Hals Museum | De Hallen, Het Nieuwe Instituut, Huis Marseille, Kröller-Müller Museum, Kunstmuseum Den Haag / Fotomuseum Den Haag, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, Rabo Kunstcollectie, RCE-kunstcollecties en Stedelijk Museum Amsterdam. Adviserende partners zijn Rijksmuseum, Nationaal Archief en Nederlands Fotomuseum.

Workshop foto's determineren in Het Nieuwe Instituut. Praktijkdagen Collectiekennis 2.0 - Fotografie. Foto Matthijs Immink.

1 of 5

Workshop foto's determineren in Het Nieuwe Instituut. Praktijkdagen Collectiekennis 2.0 - Fotografie. Foto Matthijs Immink.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.