Habitat: Ecology Thinking in Architecture
Op 19 juni verschijnt de publicatie Habitat: Ecology Thinking in Architecture, een nieuwe blik op ecologisch denken en een bijdrage aan de geschiedschrijving ervan.
17 juni 2020
Het is het resultaat van onderzoek in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en in diverse internationale archieven. Het boek bevat een fundamentele herlezing van klassieke bronnen als CIAM en Team 10 aangevuld met minder bekende posities uit de recente geschiedenis en toonaangevende ontwerpers van nu. Met werk van Jaap Bakema, Aldo van Eyck, Alison en Peter Smithson, James Stirling, Arne Korsmo en Geir Grung, Pjotr Gonggrijp, RAAAF, Frits Palmboom en vele anderen. De publicatie, uitgegeven door nai010, komt voort uit de tentoonstelling Habitat Expanding Architecture, in 2018 te zien geweest in Het Nieuwe Instituut en nu online te bezoeken.
Habitat: Ecology Thinking in Architecture. Foto Coppens Alberts.
1 of 4
Toen de ecologische term Habitat in de jaren 1950 werd geïntroduceerd door de avant-garde kringen van CIAM (Congrès Internationaux d'Architecture Moderne) en Team 10, werd het een onderwerp van felle discussie. Naast de heroverweging van de huisvestingskwestie bracht Habitat een diepgaande nieuwe manier om naar architectuur en stedenbouw te kijken. Steden en gebouwen konden niet langer gezien worden als geïsoleerde objecten, maar werden in plaats daarvan beschouwd als onderdeel van een groter geheel, een omgeving of Habitat.
In het licht van de klimaatverandering krijgen ecologische vraagstukken vandaag de dag meer aandacht en zijn een belangrijke reden om de architectonische discipline te heroverwegen. Het boek Habitat: Ecology Thinking in Architecture belicht sommige van de historische bronnen van de ecologische opvattingen die ten grondslag liggen aan de hervormingen die momenteel plaatsvinden in de architectuur. Er wordt aandacht besteed aan de paradigmatische verschuiving in het denken over de gebouwde omgeving als iets dat inherent contextueel en relationeel is. Dit boek beschrijft de continuïteit, onderbrekingen en transformaties die er aan de orde zijn en intensiveert niet alleen het huidige debat, maar biedt ook suggesties voor toekomstig onderzoek.
Habitat: Ecology Thinking in Architecture is voor een groot deel gebaseerd op fundamenteel onderzoek in de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw die door Het Nieuwe Instituut wordt beheerd. Op basis van selecties uit de collectie en aanvullend materiaal uit internationale archieven wordt in dit boek een uitgebreide documentatie van ontwerpvoorstellen en onderzoeksprojecten gepresenteerd. Het biedt een overzicht van sleutelposities sinds de jaren 1950, toen het concept Habitat voor het eerst werd onderzocht in een poging de architectuur en haar doel in het algemeen te heroverwegen.
Habitat. Ecology Thinking in Architecture bevat bijdragen van Frits Palmboom, Erik Rietveld, Hadas Steiner, Georg Vrachliotis en Leonardo Zuccaro Marchi en is rijkelijk geïllustreerd met het werk van gerenommeerde architecten Aldo van Eyck, Alison en Peter Smithson, Van den Broek & Bakema en vele anderen.
Lees de volledige introductie via ISSUU: Habitat and Architecture: Disruption and Expansion.
Habitat: Ecology Thinking in Architecture. Foto Coppens Alberts.
1 of 2
Publicatie
Habitat: Ecology Thinking in Architecture
39,95 | Engels | ISBN 978-94-6208-556-5 | Ook verkrijgbaar als e-book ISBN 978-94-6208-566-4
Redactie: Dirk van den Heuvel met Janno Martens en Victor Munoz Sanz | design: Coppens Alberts | English | hardcover | 21 x 32 cm | 176 pag. | geïllustreerd (210 full color) | nai010 uitgevers in samenwerking met Het Nieuwe Instituut en TU Delft met materiaal uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw.
Informatie en bestellen: nai010 uitgevers | NAi Boekverkopers