Modeshow Wearwork, samengesteld door Ninamounah
De modeshow Wearwork, samengesteld door Ninamounah, is onderdeel van de tentoonstelling Workwear, te zien in het Nieuwe Instituut van 26 maart t/m 10 september 2023. In de modeshow zijn stukken te zien van Hardeman, Kam Kari La, Schepers Bosman, Das Leben Am Haverkamp, HEH, Pablo Salvador Willemars, en Camiel Fortgens. De modeshow is besloten; je kunt hem live volgen via Facebook en Instagram.
Wearwork vindt op zaterdag 25 maart 2023 plaats, voorafgaand aan de feestelijke opening van Workwear
25 maart 2023
Workwear
Ontdek in de tentoonstelling Workwear de geschiedenis en impact van kleren die ooit werden ontworpen als gereedschap. Ze inspireerden dagelijkse mode en haute couture en worden al decennia door uiteenlopende vrijdenkers, kunstenaars en politici omarmd als symbolen van solidariteit en gelijkwaardigheid. Kan werkkleding helpen om ons de samenleving van de toekomst te verbeelden?
Opening Workwear
Trek je favoriete workwear aan en kom op zaterdag 25 maart 2023 naar de opening van de tentoonstelling Workwear. Nieuwe Instituut nodigt je uit voor de feestelijke aftrap van de tentoonstelling waarin we samen met onderzoeker en curator Eldina Begic een eerbetoon brengen aan functionele kleding.
Ninamounah
De Amsterdamse studio Ninamounah, gerund door creative director Ninamounah Langestraat en partner Tim Christiani, gebruikt workwear als een wit doek waarop zij hun ontwerpen kunnen vormgeven. “Het is een prachtige basis om mee te werken, een die altijd werkt,” “een onuitputtelijke bron.” Voor de Modeshow Wearwork hebben Ninamounah en Tim collega-ontwerpers geselecteerd met wie ze dat uitgangspunt delen. Ze vertellen hun eigen verhaal in eenzelfde taal, waardoor ze elkaar versterken en samen laten zien hoe gelaagd en veelzijdig workwear kan zijn.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
Hardeman
Modeontwerper Sophie Hardeman is geboren in Nederland en woont en werkt nu in LA. De ontwerpen van Hardeman zijn een combinatie van traditionele werkkleding en high-end couture. Het werk van Hardeman staat bekend om het uitdragen van hedendaagse ideologieën, waarmee de ontwerper de mythen van de massacultuur, genderidentiteit en conformiteit uitdaagt. Zo gooit ze conventies overboord.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
Kaam Kari La
Kaam Kari La steunt het werk van activisten en kunstenaars die het kleedt en portretteert. In de show presenteert het merk stukken over prestatiedruk binnen de Hindostaanse gemeenschap uit de collecties ‘Tomorrow’ en ‘Soaked Day’. De kostuumontwerpen voor de danstheaterproductie CTRL+ALT+ IDENTITY gaan over de voortdurende spanning tussen het koloniale, kapitalistische, patriarchale systeem en de lichamen van de dansers die zich daarin bevinden.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
Schepers Bosman
Sanne Schepers en Anne Bosman hebben zich als ontwerpduo recent gevestigd in Limburg. Voor de voorjaars-/zomercollectie en najaars-/wintercollectie van 2023 van hun merk Schepers Bosman putten ze uit het rijke culturele erfgoed van de provincie. Geïnspireerd door de vlaggen en banieren van het lokale verenigingsleven maken ze gebruik van geometrische vormen, opvallende stiksels en grafische kleurvlakken. Het resultaat is een eigentijdse vertaling van mijnwerkerskleding; een verwijzing naar zowel het gemeenschappelijke werk als de individuen achter het uniform.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
DLAH
Na hun afstuderen als modeontwerpers aan de KABK besloten Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse de handen ineen te slaan en begonnen zij het kunstenaarscollectief Das Leben am Haverkamp. Ze omschrijven het functioneren van het collectief als de cast van een soapserie: hun individuele en gezamenlijke kunstenaarschap worden heel nauw met elkaar vervlochten in een oneindig verhaal. Hun samenzijn schept de omstandigheden waarbinnen zij hun werkmethoden voortdurend opnieuw kunnen uitvinden en waarin ze zo hun artistieke praktijk ontplooien.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
HEH
Stalen neuzen, zakken aan de zijkant, liever sterk en duurzaam dan mooi en flitsend, is het typisch motto voor wat mijn vader doet in zijn bedrijf.
De zware kwaliteit van werkkleding en het tijdloze, nuchtere en gemeenschappelijk aspect zorgt voor een ideaal canvas. Werkkleding zegt niets over het individu, hoogstens het type werk wat je doet. Daardoor kan het persoonlijk karakter beter zichtbaar worden. Het biedt weinig ruimte voor ijdelheid.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
Pablo Salvador Willemars
De ouders van Pablo Salvador Willemars moeten geweten hebben dat zij een creatief kind zouden opvoeden, toen ze besloten hen te vernoemen naar de kunstenaars Pablo Picasso en Salvador Dalí. Voor hun collectie ‘Beste Reizigers’ liet de ontwerper zich inspireren door treinreizen en reisverhalen. Willemars groeide op naast het Spoorwegmuseum in Utrecht en hun beide ouders, opa en overgrootvader zijn of waren in dienst van de Nederlandse Spoorwegen. Als kind droomde hen al van overdadige tochten met de Oriënt-Express en nu geeft Pablo Salvador uitdrukking aan de gemengde gevoelens waarmee treinreizen gepaard gaan.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram
Camiel Fortgens
Camiel Fortgens maakt met zijn gelijknamige Amsterdamse modelabel ongepolijste uniseks kleding. Het zijn reconstructies en herinterpretaties van archetypische stukken, die hij in al hun perfecte imperfectie met de hand uitvoert. Fortgens’ ambachtelijkheid spreekt juist uit de onafgewerkte details en foutjes in zijn werk. Hij studeerde weliswaar af aan de Design Academy, maar niet in mode. Het zijn tijdloze kleren, met zorg gemaakt uit de hoogste kwaliteit materialen, waarvoor Camiel heel Europa en Japan afreist.
Bekijk het profiel van de ontwerper op Instagram