Research
Door het hele land weerklinkt de kreet om 'Flower Power'. Wij zullen niet verwelken. Laat duizend bloemen bloeien - Abbie Hoffman, in het blad Workshop in Nonviolence, mei 1967
Er worden sinds het uitbreken van de coronapandemie iedere dag miljoenen bloemen vernietigd. De Nederlandse bloemenindustrie, goed voor miljarden omzet, heeft dankzij Covid-19 immers te maken met een drastische afname in de wereldwijde vraag naar bloemen, wat effect heeft op de gehele keten, van de kweker en de veiling tot aan de ontwerpers, zoals de bloemist.
/"Hamster liever bloemen dan wc-papier/"
Veertig procent van de wereldwijde bloemenhandel verloopt via Nederlandse veilingen, die nu blijven zitten met zo'n zeventig procent van hun totale voorraad die ze onverkocht kwijt moeten zien te raken. Kwekers van over de hele wereld zien hun bloemen op de composthoop afstevenen en besluiten ze dan maar weg te geven aan zorgmedewerkers of - vanuit de gedachte dat de consument beter boeketten dan toiletrollen kan hamsteren - tegen bodemprijzen van de hand te doen. Meer dan duizend bedrijven hebben zich aangesloten bij een initiatief om bloemen op te kopen en vervolgens weg te geven, om zo de verliezen in de bloemenindustrie wat te verzachten.
/"Veel mensen in quarantaine komen voor hun contact met de natuur niet veel verder dan drone-beelden van de Keukenhof/"
Bloemen groeien intussen gewoon door. Tulpen, narcissen en hyacinten maken van bloemenparken overweldigende landschappen. Live genieten is er alleen nauwelijks bij, nu er op die plekken geen bezoekers mogen komen. In plaats daarvan kunnen we de bloemenpracht op onze beeldschermen bewonderen via de beelden die met behulp van drones vanaf grote hoogte geschoten zijn. Treurig genoeg komen veel mensen in quarantaine of lockdown voor hun contact met de natuur nu niet veel verder dan dit soort beelden. Wie een wandeling kan wagen door de tuinen of parken die nog wel toegankelijk zijn, mag zich dan ook gelukkig prijzen. Omgeven zijn door bloemen, planten en bomen kan pijn en angst verzachten en de nabijheid van groen geeft een stimulans aan je gevoel van welbehagen.
Bloemen zijn verleidelijk, bloemen verwonderen. Ze krijgen vaak een romantische of rituele betekenis toegedicht, kunnen zelfs beschikken over geneeskrachtige eigenschappen en vormen een domein van experiment en (bio)technische ontwikkeling. Omdat sommige bloemen meer kilometers de wereld rond vliegen dan de meeste individuen ooit zullen doen, gaan dan ook steeds luidere stemmen op voor een bloemenindustrie met een meer lokaal karakter, waarbinnen kwekers en bloemisten een duurzame rol bekleden.
/"Het is tijd om wilde, lokale en 'trage' bloemen te koesteren/"
Covid-19 biedt alle aanleiding om lokale - mogelijk zelfs wilde bloemen opnieuw te waarderen. Om seizoensgebonden gewassen te planten en biologische vormen van land- en tuinbouw te versterken. Een land- en tuinbouw , waarin bovendien de veiligheid van werkers van het grootste belang wordt geacht. Zou het, nu zo veel ingesleten gewoontes, productiesystemen en consumptiepatronen moeten worden herzien, niet ook een idee zijn om in plaats van te treuren over hoe het was, duizend alternatieven tot bloei te laten komen?
Het Nieuwe Instituut Online
Dit is de volledige tekst van het editoriaal dat in verkorte vorm de inleiding vormt van de themanieuwsbrief 'Flower Power', die Het Nieuwe Instituut verstuurde op 14 mei 2020. Deze editie over bloemen is de achtste in een reeks wekelijkse bloemlezingen rond ontwerpcultuur en de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Iedere week selecteren andere medewerkers van het instituut als gastredacteur inhoudelijk materiaal, online programmering en projecten uit het veld. Lees hier verder over de kracht van bloemen in tijden van corona. Bekijk hier de volledige serie, met onder meer eerdere selecties over Data Matter en Who is We?