Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Research

home

Call for Fellows 2017

Het Nieuwe Instituut stelt drie fellowship in residence plekken beschikbaar voor de periode van september 2017 tot februari 2018.

Het Nieuwe Instituut doet een oproep voor drie Research Fellowships voor onderzoek in residence van september 2017 tot februari 2018. Sinds de oprichting in 2013 ondersteunt Het Nieuwe Instituut vernieuwend onderzoek van onafhankelijke onderzoekers, ontwerpers, academici, curatoren en andere professionals, op basis van onder meer tentoonstellingen, evenementen en publicaties.

Technologische, politieke en sociale veranderingen dragen nog uitsluitend bij aan de complexiteit van vandaag, maar bieden nauwelijks bouwstenen voor een gedeelde visie op de wereld. Nieuwe vormen van creativiteit en engagement zijn nodig om tot sociale en culturele innovatie te kunnen komen. De Call for Fellows nodigt kandidaten uit een onderzoeksvoorstel in te dienen met een even onderscheidend inhoudelijk perspectief als methodologie. Op basis daarvan worden urgente, actuele onderwerpen geadresseerd en de relatie tot architectuur, design en digitale cultuur opnieuw verkend. De fellowships bieden de mogelijkheid betrokken te zijn bij de andere activiteiten van het instituut. Een betrokkenheid die gebaseerd moet zijn op kritische reflectie, tegen de achtergrond van een meer algemene discussie over de rol van culturele instellingen in een veranderend maatschappelijk veld.

In de selectie gaat de voorkeur uit naar voorstellen die reguliere onderzoeksmodellen achter zich laten en waarbij meerdere distributiekanalen worden ingezet voor de verspreiding van de onderzoeksresultaten, waardoor een internationaal netwerk van individuen en organisaties wordt aangesproken. Indieners hoeven geen opleiding te hebben gevolgd in de discipline waarbinnen zij hun onderzoek willen verrichten. Een sterke betrokkenheid met het onderzoeksonderwerp daarentegen is voorwaardelijk. Een curriculum vitae noch aanbevelingsbrieven zijn vereist. Er is ook geen leeftijdsgrens voor indieners en aanvragers van alle nationaliteiten zijn welkom.

De fellows van 2016 waren Andrea Bagnato, Simone Niquille, Noam Toran en Füsun Türetken. Meer informatie over eerdere fellows kan hier worden gevonden.

Volledige instructies voor het indienen van onderzoeksvoorstellen kunnen hier worden gevonden.

Praktische informatie en selectiecriteria

De fellowship is een zes maanden durende aanstelling bij Het Nieuwe Instituut, met een stipendium van ¬ 2000,- en een retourticket van en naar het thuisland. Stipendia kunnen onderhevig zijn aan belastingheffingen. Fellows zijn verantwoordelijk voor het regelen van hun eigen accommodatie. Fellows moeten in staat zijn om reguliere besprekingen in Rotterdam bij te wonen, evenals een retraite van maximaal vijf dagen. De overeenkomsten met betrekking tot onderzoeksonderwerp, locatie(s) voor het onderzoek en verblijfsvergunningen worden op individuele basis opgesteld.

Aanvragen moeten vóór 16 April 2017 worden gestuurd naar callforfellows@hetnieuweinstituut.nl

Vragen kunnen tot 27 maart 2017 worden gesteld aan Katía Truijen, k.truijen@hetnieuweinstituut.nl

Antwoorden op vragen (FAQ) zijn hier te vinden