Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

World Expo Osaka 2025

12 april 2025 - 12 oktober 2025

Home

Buro Miso door Arne Hendriks

Arne Hendriks presenteert Buro Miso: Samen zijn we de miso.

Buro Miso is een speculatieve diplomatieke post die miso met terugwerkende kracht positioneert in het centrum van de wereldwijde agro-industriële verbeelding. Miso is een mengsel van bonen, granen, Aspergillus Oryzae-schimmels en zout en kan tot wel drie jaar lang fermenteren. Het voegt vitale voedingsstoffen, proteïne en een heerlijke umami-smaak toe aan een plantaardig dieet, Miso hoeft niet gekoeld te worden en inspireert een bescheiden, minder destructieve eetcultuur. Het heeft een enorm potentieel voor positieve verandering omdat je de bonen direct eet in plaats van ze eerst aan vee te voeren, en zo kookt met tijd in plaats van met fossiele brandstoffen en samenwerkt met schimmels in plaats van de bonen te desinfecteren.

Van 1641 tot 1845 was Nederland de enige westerse natie die handel mocht drijven met Japan, vanaf het kunstmatige eiland Dejima. Nederlandse kooplieden handelden in zilver, hout, porselein en zijde, maar ze brachten nooit miso naar het Westen. Maar wat als ze dat wel hadden gedaan? Zou miso, in plaats van vlees, het wereldwijde voedselsysteem hebben vormgegeven - waarbij harmonie boven groei zou staan, samenwerking boven concurrentie, generativiteit boven extractie? Zou de milieucrisis dan zo zijn als nu? Kunnen we miso met terugwerkende kracht in het centrum van onze collectieve eetcultuur positioneren?

Beeld met dank aan Buro Miso.

Buro Miso presenteert miso als een metafoor voor hernieuwde wijsheid, waarbij waardevolle tradities worden omarmd en tegelijkertijd wordt erkend dat we het ons niet langer kunnen veroorloven om het goede in de ander te negeren, zowel het menselijke als het niet-menselijke. Samen zijn we de miso.

Als symbool van onze speculatieve diplomatieke ambities nodigt Buro Miso lokale voedselproducent Hiro Koizumi en lokale misoproducenten uit om miso te maken van Nederlandse favabonen van de boerderij van de familie Van der Weele in Nederland, gecombineerd met kojischimmel, rijst en zout uit de omgeving van Kobe. De miso zal worden gepresenteerd in speculatief aardewerk en meubels.

Events

  • Onderdeel van de showcase Rethinking Innovation (13 april - 5 mei) in de Event Space van het Nederlands paviljoen.
  • Op 20 april zal ook een talkshow plaatsvinden in de Event Space (15:00 - 17:00).

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.