Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Ontwerpplatform

Home

OS_Studio

OS_Studio was verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling Designing Scarcity (2014).

Designing Scarcity, Het Nieuwe Instituut. Foto Johannes Schwartz

Designing Scarcity. Foto Johannes Schwartz

Designing Scarcity, Het Nieuwe Instituut. Foto Johannes Schwartz

Designing Scarcity. Foto Johannes Schwartz

De afkorting OS in OS_Studio staat voor OpenStructures, een door Thomas Lommée gestart modulair systeem, waar in de loop van de tijd meer en meer mensen dingen mee gemaakt en aan toegevoegd hebben. Het is een open platform waar zowel Lommée en Christiane Högner met hun ontwerpstudio, als andere ontwerpers mee kunnen werken en elementen aan toevoegen. 'Open Structures is een manier om met schaarste om te gaan,' vertelt Lommée. 'Jan Boelen, de curator van Designing Scarcity, vond het denk ik interessant om de scenografie onderdeel te maken van het thema van de tentoonstelling.' Het modulaire systeem zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen compatibel zijn met elkaar en daardoor telkens in nieuwe combinaties kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te maken.

'Het idee was om in die hele hoge, impressionante ruimte van de grote zaal, iets lichts te ontwikkelen,' zegt Högner. 'We hebben verschillende structuren van hangende tafels bedacht, alleen de centraal geplaatste lees- en maaktafels stonden op poten.' Aan de leestafel konden bezoekers zich in achtergrondinformatie verdiepen. De maakplek ernaast functioneerde tijdens de tentoonstelling als een open bouwplatform waar bezoekers iets konden toevoegen, afbreken of veranderen. Dit was meteen ook een vooraankondiging van de workshop waarmee de tentoonstelling, vanuit het idee van zero waste, werd afgesloten en afgebroken. 'Bezoekers konden zich inschrijven om mee te helpen de tentoonstelling af te breken,' legt Lommée uit. 'Vanuit het modulaire systeem van OpenStructures mochten ze vervolgens met de onderdelen van de tentoonstellingsdrager iets nieuws bouwen, zoals een tafeltje of een kastje, dat ze mee naar huis konden nemen.'

Designing Scarcity. Foto Johannes Schwartz

Het materiaal dat na de workshop overbleef ging voor hergebruik terug naar het depot van OpenStructures, vertellen ze. 'Daar hebben we een grote tafel voor onze studio van gemaakt, maar ook rekken voor een presentatie in Design Museum Gent en we hebben er meer workshops mee gegeven.' Op hun website staat een visueel verslag van het eerste gebruik van het materiaal, de onderdelen die ervan gemaakt zijn, die terecht kwamen in een andere toepassing en weer hergebruikt zijn voor een volgende gelegenheid. 'Deze casestudy toont mooi hoe een onderdeel gebruikt wordt tijdens een event en vervolgens bij een nieuwe gelegenheid een hele nieuwe vorm en functie krijgt en dat meerdere keren op verschillende manieren,' benadrukt Högner.

'Door onze medewerking aan Scarcity ontdekten we ook dat de strategie zich goed leent voor de scenografie van tentoonstellingen,' vervolgt Lommée. 'Zo'n tentoonstelling staat een paar maanden en wordt dan weer afgebroken. Het gebruikte materiaal beland dan vaak in de afvalcontainer. Het OpenStructure systeem blijkt heel bruikbaar voor alles wat een beperkte duur in de tijd heeft. We zijn ons voor de verdere ontwikkeling van het systeem daarom meer gaan richten op tijdelijke evenement zoals tentoonstellingen, festivals en workshops of de tijdelijke invulling van een plek. We ontwikkelen voor een winkelketen nu een strategie voor een etalage-inrichting, waarbij hetzelfde materiaal op verschillende manieren steeds opnieuw kan worden ingezet.'

Designing Scarcity

Schaarste maakt vindingrijk. _Designing Scarcity_ laat aan de hand van stedenbouwkundige ontwerpen, gebouwen, interieurobjecten en gebruiksvoorwerpen zien dat schaarste geen belemmering is voor creativiteit. Integendeel. Onder het curatorschap van Jan Boelen/Z33 biedt de tentoonstelling een breed panorama aan strategieën waarmee ontwerpers én gebruikers juist vanuit beperking tot vernieuwende oplossingen zijn gekomen.

website OS_Studio

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.