Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Ontwerpplatform

Home

Monadnock

Het architectenbureau Monadnock (Job Floris en Sandor Naus) was verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp van de tentoonstelling Designing the Surface (2017).

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Designing the Surface

Iedere afwerking van ieder product kent een doel, of het nu verleiding, bescherming of imitatie is. Ontwerpers zijn daarbij niet langer beperkt tot het aanbrengen van een beschermende coating; naast bescherming of verfraaiing, is optimalisering en zelfs het kunnen toevoegen van totaal nieuwe eigenschappen steeds gebruikelijker geworden. _Designing the Surface_, een tentoonstelling over de laatste laag van producten, presenteert een verzameling van artefacten verdeeld over vijf verzamelingen: Luster (pracht), Patina (glans), Faux (vermomming), Teflon (afstoting) en Agency (strijdbaarheid). Oppervlakten van producten worden ontmaskerd als symbolen van schone schijn en ontkenning. Tegelijkertijd blijkt de aloude regel dat vorm de functie zou volgen gedateerd nu een simpele coating nieuwe functies mogelijk maakt, los van ieder vorm.

De curatoren van de tentoonstelling, Chris Kabel en Koehorst in 't Veld, onderscheiden vijf thema's in relatie tot de verschillende functies en werkingen van de laatste laag waarmee producten worden afgewerkt zoals verleiden, camoufleren, beschermen en verouderen. Job Floris: 'We ontwierpen een serie opzichzelfstaande paviljoens, die als individuen met elkaar in gesprek gaan. Met de setting van een kermis als referentie; een verzameling paviljoens variërend in formaat en karakter.'

De paviljoens zijn opgebouwd uit simpele bouwmaterialen en verbijzonderd met variërende afwerkingen. 'Edel en arm waren twee kwaliteiten die leidend waren bij de keuze voor materialen en technieken. De constructie bestaat uit een eenvoudige, standaard houtskeletbouw. Soms is die constructie zichtbaar gelaten, dan weer aan het zicht onttrokken. Steeds is, zoals bij decorstukken, een zijde zorgvuldig afgewerkt en de andere kant ruw gelaten, een contrast dat mooi aansluit op het thema van de laatste laag."

Die afwisseling van voor- en achterkant is een kenmerkend aspect van het ontwerp. Ook de tentoongestelde objecten worden afwisselend aan de binnen- of buitenkant van de paviljoens gepresenteerd. 'Ieder paviljoen bied een andere ervaring en perspectief op het thema', vertelt Floris. "Zo heeft het gesloten Luster-paviljoen kijkgaten waar je doorheen kunt gluren, binnen spat een reflecterende wereld haast uit elkaar van glans en glinstering. Het Faux-paviljoen toont zich aanvankelijk massief, om vervolgens te ontdekken dat wat van een afstand marmer leek, van dichtbij beschilderd spaanplaat blijkt. Ook hier weer een spel met constructie en afwerking, werkelijkheid en illusie."

Dat spanningsveld tussen representatie en constructie is een rijk architectonisch thema dat regelmatig terugkeert in de gebouwen die Monadnock ontwerpt. 'Niet het streven naar een constructieve eerlijkheid, maar zinspelen op het suggestieve is een terugkerend thema in ons werk. Het werken aan de tentoonstelling hielp ons om op een conceptueel niveau na te denken over dit thema. Het was daarbij heel inspirerend om samen te werken met product- en grafische ontwerpers, die op een andere manier en schaal werken dan wij als architecten gewend zijn."

Designing the Surface. Foto Johannes Schwartz.

Job Floris (Monadnock) over het ontwerp van Designing the Surface.

Monadnock

Monadnock is een Rotterdams bureau, in 2006 opgericht door Job Floris en Sandor Naus. Monadnock houdt zich bezig met het ontwerpen, onderzoeken, schrijven en het maken van het discours op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieur en enscenering. Dit strekt zich uit van de schaal van de stedelijke ruimte tot en met het interieur. Monadnock maakt hedendaagse gebouwen die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de culturele productie van deze generatie. Aan de hand van onderzoek naar kernthema's als hedendaagsheid en traditie, conventie en banaliteit, constructieve logica en illusionaire representatie. Monadnock streeft naar een architectuur die schoonheid, efficiëntie en de overdracht van architectonische kennis combineert.

website monadnock

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.