Ontwerpplatform
Metahaven
Onderzoeks- en ontwerpbureau Metahaven is opgericht door Vinca Kruk en Daniël van der Velden. Het werk van Metahaven - zowel zelf-geïnitieerd als in opdracht - weerspiegelt politieke en sociale kwesties in gezamenlijk geproduceerde designobjecten en beweegt zich daarmee op het grensgebied tussen politiek en esthetiek. Voor Het Nieuwe Instituut maakte Metahaven een video en webcover voor de Brenno Premsela lezing van Benjamin Bratton in 2015.
Metahaven: "Maatschappelijk versus esthetisch is geen tegenstelling waar wij ons in herkennen. Je kunt wel degelijk design maken dat een grensverleggende vorm heeft en tegelijk politieke betekenis. Design heeft een geschiedenis van weglaten. Minimalisme stond voorop. Wij zoeken juist complexiteit op. Wij vinden het interessant dat design de gedaante kan aannemen van een website, een boek, een film, soms van een artikel of lezing. Vorm is bij ons inhoud, en inhoud vorm. Je kunt ons werk beschouwen als een vorm van verzet, als het bewapenen van een tegengeluid met beeldmateriaal. Maar je kunt het ook zien als een manier om te begrijpen hoe de wereld verandert in een tijd waarin technologie en politiek nauw met elkaar verbonden zijn."* (Uit een interview van Yvonne Zonderop voor De Groene Amsterdammer (2014)
Benno Premselalezing 2015
De Benno Premsela Lezing 2015 gegeven door de Amerikaanse socioloog, architectuur- en designtheoreticus Benjamin Bratton. Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds vanzelfsprekender plaats in onze dagelijkse omgeving en beïnvloedt zo het menselijk handelen. Binnen afzienbare tijd zullen bijvoorbeeld zelfrijdende auto's het straatbeeld van de Smart City bepalen en zijn alle objecten in en buitenshuis onderdeel van het Internet of Things. Zoals de financiële flashcrash van 2010 heeft bewezen, wordt de mondiale economie door mensen maar in toenemende mate ook door zelfdenkende algoritmes aangestuurd. In zijn lezing bespreekt Benjamin Bratton hoe kunstmatige intelligentie de stad zal veranderen. Als de stad van de toekomst niet meer uitsluitend door en voor de mens wordt ontworpen, welke invulling geven we dan aan vakgebieden als architectuur, design, politiek en programmeren?
Video en effecten door Metahaven. Met dank aan de Akademie van Kunsten, EngageTV en Beam Systems
Total Space - Volume #50
Het Jaap Bakema Study Centre geeft in de 50ste editie van Volume de insert Total Space uit, gebaseerd op twee onderzoekworkshops georganiseerd in 2015. Total Space onderzoekt de internationale dimensies van het structuralisme en cross-disciplinaire uitwisseling. Het beoogt de recente geschiedenis te verbinden met speculaties over onze toekomstige leefstijl. Met bijdragen van Tom Avermaete, M. Christine Boyer, Benjamin H. Bratton, Femke Herregraven, Ellen Smit, Laurent Stalder, Richard Vijgen, Victor M. Sanz en Dirk van den Heuvel.
- Download: Total Space - Volume #50