Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Ontwerpplatform

Home

Collective Works

Collective Works (Karin Mientjes en Peter Zuiderwijk) was verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp voor de tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2018.

Prix de Rome Architectuur 2018. Foto Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Foto Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Foto Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018

Voor jonge architecten is de nominatie voor de Prix de Rome een belangrijke kans om zich aan de wereld te presenteren. 'Toen wij ter voorbereiding van de tentoonstelling op studiobezoek gingen bij de vier genomineerden, hadden ze al helemaal uitgedacht hoe ze hun presentatie op de bovenste verdieping van Het Nieuwe Instituut zouden inrichten,' vertellen Peter Zuiderwijk en Karin Mientjes. Daarbij hadden de architecten alleen geen rekening gehouden met de tentoonstelling als geheel. Om tot een evenwichtig presentatie te komen, moest er nog flink wat werk worden verzet. 'We zijn met de genomineerden in gesprek gegaan en hebben gekeken hoe we het geheel samen verder konden brengen.'

De ontwerpers van Collective Works zien zichzelf als mediators. 'We investeren veel tijd en aandacht in het sociale proces. Volgens ons is dat nodig om tot een goed resultaat te komen. In ons werk speelt de mediation tussen alle betrokken partijen, zoals curatoren, ontwerpers, kunstenaars, project- en communicatiemedewerkers, daarom een belangrijke rol.' Het valt hen op dat veel culturele instellingen hun positie als instituut bevragen, maar intern sterk blijven vasthouden aan traditionele structuren, met strikt gescheiden taken en budgetten tussen bijvoorbeeld presentatie (ruimtelijk ontwerp), communicatie/marketing (grafisch ontwerp) en educatie.

'Om hun verhaal goed te kunnen vertellen moesten de architecten vooral keuzes maken en veel weglaten,' aldus Mientjes en Zuiderwijk. 'Centraal in iedere presentatie stonden steeds de maquettes, met daar omheen de tekeningen en teksten.' Collective Works ontwierp een constructie van houten latten, die op verschillende manieren kon worden ingezet. Deze tentoonstellingsdrager bood een grote vrijheid en zorgde tegelijkertijd voor eenheid en ordening. Met hetzelfde doel ontwikkelden Mientjes en Zuiderwijk een aantal grafische elementen voor de presentatie van de tekeningen en teksten. En om aan het begin van de tentoonstelling te ontkomen aan statische introductieteksten, werden de prijs en de genomineerden met video-interviews geïntroduceerd. Het resultaat was een helder georkestreerde tentoonstelling. 'Wij stellen ons als ontwerpers misschien dienend op, maar dat is niet omdat we geen uitspraak willen doen,' benadrukt Zuiderwijk. 'Ons doel is om de inhoud zo goed mogelijk te presenteren. We hebben daartoe een heldere systematiek ontwikkeld die flexibel is en vele variaties kent, waardoor er voor iedere deelnemer toch een eigen identiteit kan ontstaan.'

Prix de Rome Architectuur 2018. Foto Johannes Schwartz.

Prix de Rome Architectuur 2018. Foto Johannes Schwartz.

De finalisten van de _Prix de Rome Architectuur 2018_ bogen zich over een fictieve opdracht. Zij maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De Prix de Rome is de oudste Nederlandse prijs voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Collective Works

Uitgaande van een ruim ontwerpbegrip, verhoudt Collective Works zich actief tot een bepaalde context. Het gaat hierbij niet alleen om een fysieke plek en zijn omgeving, maar ook, en vooral, om de sociale relaties die een plek definiëren. Het werk kan de vorm aannemen van activistische campagnes, institutionele programmering, analytische reflecties, situationele identiteitsbranding, ruimtelijke voorstellen, publicaties, sociale en educatieve interventies. Geïmplementeerde tactieken, disposities en methodologieën komen voort uit een nieuwsgierige mentaliteit en behoefte aan een open uitwisseling. Collective Works werkt aan zelfgeïnitieerde projecten en voor en met o.a. Sirius Art Center (Ierland), TodaysArt (Den Haag), ConstructLab (Duitsland), Cemeti - Institute for Art and Society (Indonesië), Chicago Architecture Biennale (VS), Van Abbemuseum (Eindhoven), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Chisenhale Gallery (Engeland), Witte de With Center for Contemporary Art (Rotterdam). Daarnaast zijn Karin Mientjes en Peter Zuiderwijk als docent verbonden aan Artez in Arnhem, WdKA in Rotterdam en KABK in Den Haag.

Website Collective Works

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.