Neuhaus
18 mei 2019 - 14 september 2019
Border Objects
In Neuhaus, de academie voor meer-dan menselijke kennis, wordt geexperimenteerd met mogelijke antwoorden op de vraag wat mensen in deze tijd moeten leren van niet-mensen. Het Collectief, zeventien masterstudenten van de Design Academy Eindhoven, onderzoekt aan de hand van een aantal installaties in Neuhaus alternatieve benaderingen van de dynamiek tussen mens en niet-mens.
_Neuhaus _bevat historisch materiaal, bestaande kunstwerken en objecten en nieuw ontwikkelde installaties. Langs de wand tussen de designlabs en het Neulab staat bijvoorbeeld een aantal letterlijke 'grensgevallen'. Het Collectief experimenteert aan de hand van deze Border Objects met alternatieve benaderingen van de dynamiek tussen mens en niet-mens. Deze zeventien masterstudenten van de Design Academy Eindhoven zijn zelf weliswaar mensen, maar als een parallel platform bij Neuhaus werken zij actief aan het vormgeven van meer-dan-menselijke kennis.
Het Collectief komt in wekelijkse meetings bij elkaar. Tijdens het openingssymposium van Neuhaus op 18 mei 2019 organiseerden ze twee interactieve groepsgesprekken naar het model van deze vergaderingen. De grensobjecten die als uitgangspunt dienden voor het debat zijn na afloop in _Neuhaus _blijven staan. Ze staan voor de grenzen tussen vertrouwde manieren van denken en weten die het collectief probeert te overbruggen; door zich niet te beperken tot het ene of het andere model verkent Het Collectief de mogelijkheden van design met een open einde.
"Als studenten van de Design Academy Eindhoven wordt ons gevraagd om ontwerp te ontwerpen. We leren onszelf de kritische vraag te stellen waar design nu eigenlijk voor dient en wat wij hier als designers op onze beurt mee moeten doen. Toch blijft het een heel hardnekkig waanidee dat ontwerp de antwoorden zou hebben op alle tekortkomingen van de wereld, zelfs op een school waar in zowel werk als wereldbeeld een vooruitstrevend standpunt van ons verwacht wordt. Het lijkt bijna ondoenlijk om onszelf - de mens - weg te halen uit het middelpunt van ontwerpdiscours en -praktijk. Wij proberen ons als collectief los te maken uit de antropocentrische context waarin design nu opereert. We gebruiken daarvoor drie onderling verbonden methodes: 'van antropocentrisch naar meer-dan-menselijk', 'van individueel naar collectief' en 'van prototype naar probe'."
Het Collectief bestaat uit: Zan Kobal, Zeniya Vreugdenhil, Charlotte Blödel, Miguel Guevara Parra, Victoria Plasteig, Charlelie Flamant Sofia Bresciani, Sergi Casero Nieto, Anna Dryaeva, Anna Jakob, Manon Aubry. Download hieronder een document met een introductie, verklarende woordenlijst en korte beschrijvingen van hun werkwijze en alle Border Objects.