Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Garden Futures

home

Op 25 maart 2023 opent in het Vitra Design Museum in het Zuid-Duitse Weil am Rhein de tentoonstelling Garden Futures, een van de eerste museale verkenningen van de geschiedenis en toekomst van de moderne tuin. De voorbeelden variëren van hedendaagse gemeenschapstuinen, groene gevels en verticale stadsboerderijen tot terrasmeubilair en tuinen van de hand van beroemde ontwerpers en kunstenaars als Roberto Burle Marx, Mien Ruys en Derek Jarman.

24 maart 2023 - 2 oktober 2023

Derek Jarman, Prospect Cottage Garden in Dungeness, Kent, 1986. Foto Howard Sooley, 1993

De tentoonstelling wordt ontwikkeld en samengesteld in een gelegenheidssamenwerking tussen dit ontwerpmuseum, de cultuur- en erfgoedstichting Wüstenrot Stiftung en het Nieuwe Instituut. Tuinen en tuin- en landschapsontwerp zijn diepgeworteld in onze cultuur: ze weerspiegelen onze identiteit, onze dromen en visioenen.

De afgelopen paar jaar beleeft de belangstelling voor tuinen een opleving – niet alleen als romantische idylle, maar ook als een domein waarbinnen geëxperimenteerd kan worden met concepten die te maken hebben met sociale rechtvaardigheid, klimaatverandering, biodiversiteit en een duurzame toekomst.

Garden Futures, vormgegeven door de Italiaanse ontwerpstudio Formafantasma, vormt een van de eerste museale verkenningen van de geschiedenis en toekomst van de moderne tuin. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit design, landschapsarchitectuur en alledaagse cultuur beantwoordt de tentoonstelling uiteenlopende vragen. Welke bewegingen en theorieën zijn er bijvoorbeeld van invloed geweest op hedendaagse tuinidealen? En hoe zou tuinbouw kunnen bijdragen aan een bestendige toekomst en een hogere kwaliteit van leven voor iedereen? De voorbeelden variëren van hedendaagse gemeenschapstuinen, groene gevels en verticale stadsboerderijen tot terrasmeubilair en tuinen van de hand van beroemde ontwerpers en kunstenaars als Roberto Burle Marx, Mien Ruys en Derek Jarman.

Achtergrond en tickets

Kijk voor meer informatie op de website van het Vitra Design Museum

Lees meer