Design Fictie
22 januari 2014 - 1 februari 2014
Hoe ziet de toekomst eruit als niemand meer schrijft, of als mensen op Mars wonen? Met de tentoonstelling Design Fictie presenteren bachelorstudenten van de Willem de Kooning Academie van 23 januari tot en met 2 februari in Het Nieuwe Instituut toekomstscenario's gebaseerd op hedendaagse ontwikkelingen. Design Fictie vindt plaats in het kader van How Do You Do Biodesign op 23 januari, waar het één van de onderwerpen is.
Design Fictie is een ontwerpmethode om kritisch te reflecteren op hedendaagse ontwikkelingen en te speculeren over de toekomstige effecten hiervan. Het verbeelden en onderzoeken van toekomstscenario's maakt het mogelijk te anticiperen op de consequenties ervan. Design reageert dan niet alleen op ontwikkelingen, maar helpt ze vorm te geven.
Deze tentoonstelling toont twee toekomstscenario's van waaruit bachelorstudenten van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie hebben gewerkt volgens een Design Fictie methode. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het evenement How Do You Do Biodesign, een coproductie van het Nieuwe Instituut en de Willem de Kooning Academie.
What if?
Vanuit de vijf typologieën van Design Fictie, zoals geponeerd door onderzoekers Thomas Markussen en Eva Knutz, reageerden derdejaarsstudenten Grafisch Ontwerpen op de vraag 'Wat als niemand meer schrijft?'.
De studenten werd gevraagd een mogelijk resultaat van een wereld zonder geschreven taal te ontwikkelen, gezien door de ogen van de grafisch ontwerper. Een uitdagende notie voor hen die zich voorbereiden op het werkveld van ontwerp, taal, informatie en beeld.
Als antwoord op de vraag is in elk project een toekomstscenario geformuleerd dat is gebaseerd op hedendaagse ontwikkelingen. De geselecteerde projecten tonen een wereld die vandaag de dag niet bestaat en ook niet direct realistisch is. Ze tonen provocatieve ideeën die vragen oproepen over de wenselijkheid van het scenario, welke rol ontwerp daarin speelt en hoe een samenleving zonder geschreven taal kan bestaan.
Begeleidende docenten: Roger Teeuwen, Gabrielle Marks, Sandra Kassenaar, Coralie Vogelaar, Rens Muis, Jannetje in 't Veld, Rick Vermeulen, Bart Siebelink, Karin Mientjes
[we're going to] Mars
In het project [we're going to] Mars, werden de studenten van het vierde jaar binnen de minor New Frontiers dit semester uitgedaagd om de mogelijkheden van ontwerpen voor de verkenning en de bewoning van Mars te onderzoeken. De focus op Mars belicht in deze vraag niet alleen onze toekomstige technologische vooruitzichten, maar ook de aard van de sociaal-culturele aspecten en zijn vormgeving.
Ontwerpen speelt hier een belangrijke rol. Het verstrekt niet alleen de technische producten en systemen die nodig zijn voor de primaire levensbehoeften en de exploratie, maar biedt ook de aanleiding om na te denken over de menselijke omstandigheden, beïnvloed door de toekomst van de ruimtevaart en de bewoning van Mars. Studenten zijn dus verplicht om hun eigen rol te bevragen in het ontwerpen van de huidige toekomst en de verkenning van de ruimte, en wat dit vervolgens betekent voor het menselijke zelf, technologische expansie en uitvinding. Niet alleen op Mars, maar ook 'thuis' op aarde.
Begeleidende docenten: Susana Cámara Leret & Mike Thompson, Lauran Schijvens, Annekatrien van Meegen, Justien Marseille, Corine Keus.