Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Collectie

Home

Onderzoeksprogramma structuralisme

Het eerste onderzoeksprogramma van het Jaap Bakema Study Centre is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse structuralisme, een stroming die de menselijke maat terug wilde brengen in de architectuur. Het onderzoek leidt tot diverse publicaties, tentoonstellingen en congressen.

Het Nederlandse structuralisme is een stroming in de architectuur die eind jaren 50, begin jaren 60 afstand nam van de technocratische planning waarmee de naoorlogse wederopbouw van het land ter hand werd genomen. In plaats daarvan vroeg het ruimte voor de poëtische en emotionele kanten van de architectuur om zo tot een volwaardig menswaardige leefomgeving te komen. Archieven van architecten die gerekend worden tot het Nederlands structuralisme, zoals P. Blom, J. Verhoeven, Th. Bosch, J. van Stigt en Herman Hertzberger en enkele dossiers van Aldo van Eyck behoren tot de kerncollectie van het Rijksarchief.

Tentoonstelling Structuralisme. Foto Johannes Schwartz

Piet Blom. Aerial view of ‘Housing as an Urban Roof’, 1969-70. Collection Het Nieuwe Instituut, BLOM 126-7. The grid shows the alternation between roofs and external spaces, with the voids for daylight shown in yellow.

De structuralistische architectuurtekening 1955-1980 Tijdens archiefonderzoek voor de tentoonstelling Structuralisme, naar het werk van architecten als Piet Blom, Jan Verhoeven en Herman Hertzberger, kwamen tekeningen tevoorschijn die anders waren dan de gebruikelijke plattegronden, doorsneden en perspectieven. In plaats daarvan: abstracte structuren, geometrische patronen met felle kleuren, netwerkachtige steden en grids, collages en pamfletten. Conservator Ellen Smit startte een onderzoek naar de oorsprong en betekenis van deze tekeningen en schreef een essay over de uitkomsten.

lees verder

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.