Anything that is alive cannot be in the gallery space
6 juli 2023 - 12 juli 2023
Anything that is alive cannot be in the gallery space laat het werk zien van 10 ontwerpers van de Master Interior Architecture: Research+ Design van het Piet Zwart Instituut. De tentoonstelling bevat projecten van Isabella Fiorante, Ruth Gonzalez, Andreas Höfert, Daniël De Jong, Maya Kumari, Blise Orr, Pascale Ritter, Paulina Sycha, Julia Woch en Miriam Zanzinger.
Gallery 3 by MIARD '23
De tien ontwerpers van de Master Interior Architecture: Research+ Design (MIARD) over deze tentoonstelling:
"De titel van de tentoonstelling is een knipoog naar één van de richtlijnen opgesteld door Nieuwe Instituut, waarin staat dat het gebruik van levende materialen in de open ruimte ten tijde van een tentoonstelling worden gereguleerd. Deze richtlijn is ter bescherming van de archieven en andere tentoonstellingsruimte in het gebouw. De tentoonstelling speelt hiermee met de opvatting over wat als levend en niet-levend wordt beschouwd, en het grijze gebied daaromheen. De werken transformeren de tentoonstellingsruimte tot een ruimte waarin niks een vaste waarde heeft, alles is in staat om te veranderen, te rotten of met de tijd mee te groeien. Anything that is alive cannot be in the gallery space vraagt zich af wat wordt gezien als iets wat levend is en op welke manier wordt dit dan bepaald?"
"De werken in de tentoonstelling bevragen de rigide en institutionele manieren van denken die direct verbonden zijn met maatschappelijke ontwikkelingen. Het onderzoek achter de werken analyseert de kaders binnen maatschappelijke ongelijkheid door kritisch te kijken naar sociaal-culturele onderwerpen als; disembodiement (loskoppeling van het fysieke lichaam en de persoon zelf), arbeid, handel, macht, agentschap, voedsel- en landrechten en toegang, thema’s die onlosmakend verbonden lijken te zijn met racisme, seksisme, kapitalistische en koloniale structuren. Door gebruik te maken van archiefmateriaal, empirisch onderzoek, interviews, persoonlijke verhalen en ruimtes te ontwerpen buiten de bestaande kaders, draagt elk werk bij aan een kritisch geluid betreffende de huidige culturele instellingen en sociale infrastructuren."
"In de tentoonstelling bevindt zich tevens een kleine bibliotheek met boeken, artikelen en andere lectuur. Geschreven door onder andere de ontwerpers zelf maar je vindt er ook een selectie aan andere auteurs die thema’s bespreken gerelateerd aan de werken in de tentoonstelling. Als Masterprogramma waarin onderzoek altijd de basis is, biedt deze bibliotheek een belangrijk inzicht in de uitgebreide onderzoeken achter de ontwerpinterventies in de tentoonstelling."
Evenementenprogramma
Parallel aan de tentoonstelling organiseren, begeleiden de ontwerpers een reeks workshops, die een nieuwe laag van inzicht toevoegen aan de werken en het onderzoek getoond in Anything that is alive cannot be in the gallery space. Zie hieronder het volledige schema.
donderdag 6 juli 2023, 19.00 - 22.00 uur Opening
De muziek wordt verzorgd door dj Princess-K, onder meer bekend van de club- en radionachten die onder de naam Central Disko georganiseerd worden bij WORM. Drankjes in Het Nieuwe Café
vrijdag 7 juli 2023, 11:00 - 12:00 uur – Collectief optreden met Ruth Gonzalez
Een begeleide improvisatie met nadruk op de beweging van het hoofd wanneer het door iemand anders wordt vastgehouden.
Wat mee te nemen: Comfortabele kleding om vrij in te bewegen.
Trefpunt: De Nieuwe Tuin
vrijdag 7 juli 2023, 13:00 - 13:30 uur – Adding to the database: Audiotour met Blise Orr
Ervaar hoe archiveren in relatie tot de natuurlijke wereld aan het veranderen is en haal samen met anderen adem om een ‘collectief moment’ te beleven
Wat mee te nemen: Mobiele telefoon en koptelefoon
Trefpunt: De Nieuwe Tuin, naast de minibibliotheek
*Een audioapparaat kan in beperkte voorraad worden geleverd, dus meld je aan door een bevestigingsmail te sturen naar bliseorr@gmail.com
zaterdag 8 juli 2023, 13:00 - 14:30 uur – Collectieve naaiworkshop met Paulina Sycha
Trefpunt: Gallery 3, derde hal
zondag 9 juli 2023, 13:00 - 14:30 uur – Collectieve naaiworkshop met Paulina Sycha
Trefpunt – Gallery 3, derde hal
Over het programma
Master Interior Architecture: Research + Design (MIARD) van het Piet Zwart Instituut is een internationaal postdoctoraal programma dat deel uitmaakt van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. MIARD is een tweejarig multidisciplinair programma met een focus op praktijkgericht onderzoek en kritische ruimtelijke strategieën op het gebied van interieurarchitectuur. Het Piet Zwart Instituut is vernoemd naar de gerenommeerde Nederlandse ontwerper Piet Zwart, die op een experimentele manier werkte binnen verschillende media en contexten. Het instituut biedt een rijke combinatie van diepgaande specialisatie en interdisciplinaire uitwisseling.
Over Gallery 3
Nieuwe Instituut biedt in het gebouw aan het Rotterdamse Museumpark naast eigen programmering ook een platform aan initiatieven van derden uit het kunst- en ontwerpveld. Sinds begin 2020 stelt het individuele makers en organisaties met pop-uptentoonstellingen in presentatieruimte Gallery 3 in de gelegenheid om hun werk in een museale setting aan een groter publiek te laten zien.
Beeld bovenaan: Bewegend beeld door Paulina Sycha & Daniël de Jong. Lettertype: Fungal (2022) door Raphaël Bastide