Onderzoek Pilot Vouchers Culturele Immersieve Producties
Nieuwe Instituut voert een onderzoek uit waarin de resultaten worden geëvalueerd van de regeling Pilot voucher Culturele Immersieve Producties, die eind 2023 is uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Digitale Cultuur.
De regeling
Sinds 2019 werken het Stimuleringsfonds en het Filmfonds samen aan het versterken van het immersieve, interactieve mediaklimaat. De focus van deze samenwerking ligt op de ontwikkeling en realisering van culturele mediaproducties, zoals VR, AR, 360-graden film en interactieve installaties. In Nederland ontbreekt een sterk distributienetwerk en een financieel businessmodel voor culturele immersieve mediaproducties. De fondsen willen de distributie en zichtbaarheid van deze producties stimuleren.
Daarom wordt er in 2024 gewerkt aan een structurele regeling die specifiek is gericht op een (aanvullende) bijdrage voor het verbeteren van de zichtbaarheid en de vertoningsinfrastructuur in Nederland. In december 2023 is dit traject van start gegaan met een pilot. De resultaten van deze pilot worden meegenomen in de uiteindelijke regeling die zal worden gelanceerd in het najaar van 2024.
Bij de Pilot Vouchers culturele immersieve producties hebben 33 aanvragen een voucher ontvangen. Zowel makers, producenten als instellingen konden aanspraak maken op een voucher. De regeling bestond uit een totaalbedrag van € 260.000 en was gericht op makers, producenten, festivals en presentatie-instellingen die Nederlandse immersieve mediaproducties distribueren en zichtbaar maken.
Onderzoek
Parallel aan de voucherregeling vindt een onderzoekstraject plaats, uitgevoerd door het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van OCW, in samenwerking met externe onderzoekers en een projectleider. Het onderzoekstraject bestaat uit twee delen.
Het eerste deel is gericht op het in kaart brengen van de effecten van ondersteuning binnen de voucherregeling Culturele immersieve producties en het doen van aanbevelingen voor het vervolg op de pilot in het najaar van 2024. Hiervoor worden de aanvragen, toekenningen en afwijzingen binnen de regeling geanalyseerd. Voor dit onderzoek heeft het Nieuwe Instituut in samenwerking met Moonshot Digitale Cultuur vragenlijsten uitgezet voor aanvragers én mensen die op de hoogte waren van de regeling, maar niet hebben aangevraagd.
Het tweede deel van het onderzoek omvat een bredere kijk op de voucherregeling en de uiteindelijke ervaringen hiermee. In dit onderzoek worden ook de perspectieven van de makers, producenten, festivals en presentatie-instellingen geborgd en is er ruimte om te kijken naar internationale best practices. De resultaten van dit onderzoek moeten leiden tot concrete adviezen voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de digitale cultuursector en de benodigde infrastructuur voor distributie. Dit onderzoek loopt nog tot april 2025.