White Spots: Een reis naar de rand van het internet
28 februari 2017 09:00 - 12 maart 2017 17:00
White Spots is een multimedia-project van documentairemaker Bregtje van der Haak, beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink en information designer Richard Vijgen. Zich buiten de grenzen van de genetwerkte wereld begevend, onderzoeken ze nog niet bekabelde landschappen, gemeenschappen en levensstijlen, en zetten ze vraagtekens bij de noodzaak om altijd "aan" te staan en aangesloten te zijn op één enkel, naadloos, planetair techtopia.
Digitale netwerken breiden zich voortdurend uit. Plekken zonder smartphone-dekking of een WiFi-verbinding zijn steeds moeilijker te vinden. Als technologiebedrijven hun zin krijgen, zullen we binnenkort totale connectiviteit bereiken en zullen de resterende "White Spots" op de digitale wereldkaart verdwijnen. Maar wat gebeurt er buiten het netwerk?
Hoewel dunbevolkte gebieden om voor de hand liggende economische redenen een lage verbindingsgraad ervaren, levert de reis verrassende verhalen op van een dikwijls doelbewust gebrek aan connectiviteit, zelfs binnen de meest intensief genetwerkte digitale hubs ter wereld. Met fotografie, het documentaire storytelling en virtual reality-ervaringen prikkelt White Spots de zintuigen, en vergroot het bewustzijn van onzichtbare netwerken door persoonlijke verhalen over de onbekabelde plekken van de planeet. Het project omvat 38 korte video-documentaires, een wereldkaart van connectiviteit, een netwerk-scanner, een GPS-routeplanner en 15 virtual reality-ervaringen. De scanner visualiseert de mobiele telefonienetwerken die ons op iedere plek in realtime omringen. De routeplanner leidt gebruikers naar de dichtstbijzijnde White Spot, waar zij de genetwerkte wereld achter zich kunnen laten. Als ze zijn teruggekeerd naar deze wereld, wordt aan gebruikers gevraagd hun offline-ervaringen aan de app toe te voegen.
Richard Vijgen
Richard Vijgen (1982) is een designer, wiens Studio for Contemporary Information Culture nieuwe strategieën onderzoekt om grote verhalen te vinden in big data, via onderzoek en ontwerp. Richard Vijgen maakt interactieve data-visualisaties en installaties, die qua schaal uiteenlopen van microscopisch tot architecturaal. Daarnaast schrijft hij over digitale cultuur en geeft hij les op ArtEZ, hogeschool voor de kunsten. Vijgens werk staat internationaal in de belangstelling, onder meer bij Ars Electronica, het ZKM, het Vitra Design Museum, het Los Angeles County Museum of Art en The Computer History Museum.
Bregtje van der Haak
Bregtje van der Haak is documentaire-maker en journalist. Sinds 1997 regisseert zij internationale documentaires en transmediale projecten over sociale verandering op de lange termijn, met speciale aandacht voor verstedelijking en technologische cultuur. Tot haar documentaires behoren Saudi Solutions, DNA Dreams en Lagos Wide. Van der Haak heeft in 2006 de prijs gewonnen voor Mediavrouw van het Jaar. Ze regisseert regelmatig afleveringen van de VPRO-serie Tegenlicht over zaken die in de toekomst spelen. Ze is gasthoogleraar geweest aan de USC Annenberg School for Communication and Journalism en aan the School of Creative Media van de City University of Hong Kong.
Jacqueline Hassink
Jacqueline Hassink is fotokunstenaar en gevestigd in New York. Ze is bekend geworden om haar fotokunstprojecten die betrekking hebben op de wereld van economische macht. Enkele projecten van haar zijn Banks (1995-97), Car Girls (2002-08),_ Paris (2003-14) en View, Kyoto_ (2004-14). Ze is de winnaar van de Rencontres d'Arles 2002 Unlimited Award en de Dutch Doc Award 2013. Ze was genomineerd voor _Prix Pictet 2012, _een van de meest prestigieuze fotografie prijzen in de wereld.