What Doesn't Kill You
In deze lezing met een performatief karakter gaat Inès Leverrier Péborde nader in op gifstoffen. Zo reconstrueert ze een eeuwenoud wondermiddel tijdens haar lezing en onthult ze hoe de betekenis van gif zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.
3 augustus 2019 16:00 - 17:00
Of het nu de apotheker is die in 1602 in het openbaar op een Venetiaans plein enkele druppels slangengif in een pot giet, of de hedendaagse productie van synthetische drugs in een verborgen laboratorium: de bereiding van medicijnen en drugs gaat altijd gepaard met nieuwsgierigheid, achterdocht en opwinding. Wanneer is het gif, en wanneer is het een medicijn? Wat als het gif het geneesmiddel zou worden en andersom? De gelijktijdige angst en fascinatie voor gif is diepgeworteld in ons collectieve bewustzijn en vormde een van de belangrijkste drijfveren achter medische ontdekkingen. In de tussentijd heeft het onze verhouding tot de natuur, spiritualiteit, samenzweringen, lichaamspolitiek en onze intieme relatie met anderszijn gevormd.
Inès Leverrier Péborde
Inès Leverrier Péborde is een Frans-Haïtiaanse in Rotterdam gevestigde ontwerper, die zich in haar werk richt op belichaamde ervaringen en (zelf)zorgpraktijken. Ze onderzoekt wat het betekent om voor het Zelf te zorgen en stelt verschillende artefacten, ruimtes en rituelen voor om te genezen, te hervormen, en het fysieke en emotionele lichaam te overstijgen. Met behulp van performatieve objecten en ingrepen in de ruimte zet ze vraagtekens bij de maatschappelijke waarden, mythen en techno-wetenschappelijke paradigma's die ten grondslag liggen aan ons gemeenschappelijke begrip van gezondheid, schoonheid, hygiëne en welzijn.