The Urbanisation of the Sea
Op de schijnbaar lege, eindeloze vlakte van de zee worden hele infrastructuren opgetrokken, van boorplatformen tot windmolenparken. Ter gelegenheid van hun onlangs verschenen boek 'Urbanisation of the Sea', verkennen onderzoeker Nancy Couling en havenstaddeskundige Carola Hein de gevolgen en mogelijkheden van zulke maritieme ontwikkelingen. Evenement georganiseerd door nai010 uitgevers, met bijdragen van stadstheoreticus Neil Brenner, stedenbouwkundige Han Meyer en curator Chus Martínez.
10 juni 2021 19:30 - 21:00
TNL! Gastprogramma: The Urbanisation of the Sea
De zee vraagt momenteel om onze aandacht. Zij is na jaren van exploitatie veranderd van een uitgestrekt en diepe hulpbron in een gevaar voor het milieu. Omdat er een groeiend aantal grootschalige maritieme projecten wordt ontwikkeld ontstaan er vragen over de ruimtelijke, maatschappelijke en culturele waarde die wij hechten aan de zee en over de uitbuitende machtssystemen waaraan deze zijn onderworpen.
Dit door nai010 uitgevers georganiseerde evenement, dat deel uitmaakt van het TNL! Guest Programme, gaat in op de 'verstedelijking' van de wereldzeeën. Aan de hand van hun recent verschenen boek, _The Urbanisation of the Sea_, bespreken Nancy Couling en Carola Hein de zee als territorium voor ontwerp. Ze gebruiken de Noordzee als voorbeeld om te laten zien hoe de uitgestrektheid van de zee bijna helemaal volgepland is - en dat de zee belast is met de opgave, de economische productie van zowel nieuwe als traditionele maritieme sectoren te verhogen. Tegelijkertijd, zo merken zij op, is de Noordzee ontdaan van zijn culturele betekenis.
Couling en Hein verkennen dit veranderende zeegezicht aan de hand van verschillende projecten uit de wereld van de wetenschap, kunst, literatuur en praktijk, van analyses tot ontwerpen. Deze projecten, van vooraanstaande creatieve denkers en praktijkmensen die de urgente uitdagingen en het potentieel van de zee onderkennen, zijn gericht op het onderzoeken van wisselwerkingen die een rol spelen bij het ontwerpen voor op zee.
Andere onderwerpen die Couling en Hein aansnijden zijn de implicaties van het concept van verstedelijking op zee voor academische reflectie en toekomstige uitvindingen en de (ontwerp)lessen die we moeten trekken uit het veranderen van ecologische systemen. Bovenal onderzoeken Couling en Hein hoe interdisciplinaire creatieve projecten meer bewustzijn en een nieuwe mentaliteit omtrent dit onderwerp kunnen genereren.
Samen met stadstheoreticus Neil Brenner, stedenbouwkundige Han Meyer en curator Chus Martínez pleiten Couling en Hein voor een grotere betrokkenheid van de creatieve industrie, dit in samenwerking met relevante deskundigen. Het doel is om een levendige interdisciplinaire dialoog te initiëren over ontwerp in en gebruik van de maritieme ruimte.
Met een bijdrage van uitgever Marcel Witvoet van nai010.
Carola Hein
Prof.dr.ing. is havenstaddeskundige en leidt PortCityFutures. Als hoofd van de afdeling Geschiedenis van de Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft wil zij het historisch inzicht van studenten vergroten en hen opleiden tot kritisch denkende architecten. In deze rol probeert ze langetermijnontwikkelingen in de gebouwde omgeving te verkennen en te bevragen omdat, zoals ze zegt, 'het onmogelijk is het heden te begrijpen zonder kennis van het verleden'.
Chus Martínez
Chus Martínez is directeur van het Kunstinstituut van de Fachhochschule Nordwestschweiz (FHNW) in Bazel (Zwitserland) en artistiek directeur van het door de TBA21-Academy geïnitieerde project Ocean Venetië. Ze heeft een achtergrond in de filosofie en kunstgeschiedenis en haar manier van werken is gebaseerd op close gesprekken met interdisciplinaire beoefenaars. Eerder was zij hoofdcurator aan El Museo Del Barrio in New York, afdelingshoofd bij dOCUMENTA (13), maakte zij deel uit van de Core Agent Group, was zij hoofdcurator bij MACBA in Barcelona, directeur van de Frankfurter Kunstverein en artistiek directeur van de Sala Rekalde in Bilbao.
Han Meyer
Han Meyer is emeritus hoogleraar Stedenbouwkunde aan de TU Delft. Zijn onderzoek en onderwijs zijn gericht op de fundamenten en perspectieven van de stedenbouw, stad en haven. Eerder ontwikkelde en leidde hij het onderzoeksprogramma Delta Urbanism. Hij werkte tien jaar bij de Projectorganisatie Stedelijke Vernieuwing van de gemeente Rotterdam. Meyer verricht niet alleen onderwijs en onderzoek, maar treedt ook op als adviseur bij stedenbouwkundige projecten in Nederland en daarbuiten. Hij publiceerde onder meer _Urbanism - Fundamentals and Prospects_ (2020) samen met John Westrik en MaartenJan Hoekstra en _The State of the Delta: Engineering, Urban Development and Nation Building in the Netherlands_ (2017).
Nancy Couling
Architect en stadsonderzoeker Nancy Couling werkt momenteel als universitair hoofddocent aan de Bergen Arkitekthøgskole (BAS) en als senior onderzoeker aan de ETH Zürich. Zij bekleedde een postdoctoraal Marie Curie-Fellowship aan de TU Delft, was er hoofd van de afdeling Geschiedenis van de Architectuur en Stedenbouw (2017-2019) en promoveerde aan de EPF Lausanne (2015). Zij heeft in New Zeeland, Italië, Hong Kong en Duitsland gewerkt en geeft regelmatig lezingen, publiceert en exposeert (Triënnale van Oslo 2019; Biënnale van Venetië 2016 en 2021).
Neil Brenner
Neil Brenner is een kritisch stadstheoreticus, socioloog en geograaf en bekleedt de Lucy Flower-leerstoel in de Stedelijke Sociologie aan de Universiteit van Chicago. Zijn huidige werkzaamheden zijn gericht op de vraag hoe hinterlands - de niet-stedelijke gebieden, infrastructuren en ecologieën die het stedelijk leven mogelijk maken - worden hervormd onder het hedendaagse productieketenkapitalisme. Via dit onderzoek probeert hij de studie van de verstedelijking directer te verbinden met de analyse van niet alleen de productie van primaire goederen, maar ook met de kritische verkenning van hedendaagse milieucrises en de toekomende strijd voor een postfossiele - en postkapitalistische - planetaire toekomst. Brenner's meest recente boeken zijn New Urban Spaces: Urban Theory and the Scale Question (Oxford, 2019), _Critique of Urbanisation: Selected Essays_ (Bauwelt Fundamente, 2016) en hij was redacteur van _Implosions/Explosions: Towards a Study of Planetary Urbanisation_ (Jovis, 2014).
Het boek
_The Urbanisation of the Sea_ is een uitgave van nai010 uitgevers. Het is gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Schweizerischer Nationalfonds zur Förderung der Wissenschaftlichen Forschung. U kunt het boek hier bestellen.
nai010 uitgevers- Marcel Witvoet, uitgever Architectuur
nai010 uitgevers is gespecialiseerd in het ontwikkelen, uitgeven en distribueren van boeken op het gebied van architectuur, stedenbouw, kunst en design. nai010 uitgevers onderscheidt zich door haar aandacht voor actuele vraagstukken, haar innovatieve en interdisciplinaire karakter en haar vooruitstrevende vormgeving. De boeken van nai010 uitgevers stimuleren het hedendaagse sociaal-culturele debat en zijn te vinden in speciaalzaken en museumwinkels wereldwijd.