Sprekende Muren
'Als de muren konden spreken' is een veel gebruikte uitdrukking, vaak verwijzend naar de intieme handelingen die tussen de vier wanden van een vertrek plaatsvinden. Richard Harmanni ging in deze lezing niet in op het absorptie- en reproductievermogen van de muren, maar om wat zij ons in fysieke zin te bieden hebben.
6 maart 2014 19:00 - 19:00
Harmanni leidde ons van de blokdruktechniek naar de industriële revolutie, die het papierbehang binnen ieders bereik bracht. Wij zagen hoe oud behang telkens weer werd bedekt door nieuw behang, waardoor dikke lagenpakketten ontstonden die ons nu een fascinerende kijk boden in de smaakontwikkeling van de afgelopen eeuwen. Wij kwamen bijvoorbeeld tot de ontdekking dat het eerste papieren behang helemaal niet tegen de wand werd toegepast. 'Sprekende Muren' liet talrijke aspecten zien van behang vroeger en nu.
Richard Harmanni
Dr. Richard Harmanni is kunst- en interieurhistoricus en specialist op het gebied van historische wand- en plafondafwerkingen, in het bijzonder wandschilderingen en papierbehang. Naast zelfstandig onderzoeker en publicist is hij als gastdocent verbonden aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. In de jaren 2001-2007 was hij coördinator van een grootscheeps landelijk inventarisatieproject van wand- en plafondschilderingen in opdracht van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In 2006 promoveerde hij op het proefschrift Jurriaan Andriessen (1742-1819), 'behangselschilder' dat bekroond is met de Mr. J.W. Frederiksprijs. Sinds 2007 is hij op projectbasis werkzaam voor diverse particulieren, antiquairs en instellingen als de TU Delft, Museum van Loon, het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksgebouwendienst. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland en auteur van de publicatie Papieren behang. Een rijke geschiedenis (2007).
Voorafgaand en na de lezing van Richard Harmanni was een selectie van behangtekeningen en behangstalen uit de collectie van het Het Nieuwe Instituut te zien, met onder andere ontwerpen van J.M.L. Lauweriks, H.P. Berlage en Rietveld . Ook de verzameling "kitschbehang" van C. Nicolai-Chaillet werd getoond. Stuk voor stuk ontwerpen die nog niet eerder op tentoonstellingen te zien waren.