Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Skaten en de stad

In 2000 werd in de middenberm van de Westblaak in Rotterdam een skatepark geopend. Het was het grootste en meest vooruitstrevende skatepark van Nederland. Ruim 13 jaar later is het park hard aan vernieuwing toe. Nadat eerdere pogingen van de gemeente strandde, kreeg Het Nieuwe Instituut de opdracht om het proces te begeleiden dat moet leiden tot een breed gedragen, nieuw ontwerp voor de plek.

12 augustus 2013 17:00 - 17:00

Bijeenkomst skaten en de stad. Foto: Matthijs Immink

Met een publieke bijeenkomst in Het Nieuwe Instituut is op maandag 12 augustus het startschot gegeven van een serie ontwerpworkshops. Tijdens deze bijeenkomst vertelden de ontwerpers van enkele legendarische skateplekken over de laatste inzichten op het gebied van het ontwerp van skateplekken en gaven tevens hun visie op de relatie tussen skaten en de stad.

Skaten en openbare ruimte

Geen andere sport is zo verbonden met de stad als skaten. Het is bij uitstek een stedelijke sport. Hét domein van de skater is de openbare ruimte van de stad, de straat dus. Omwille van de veiligheid probeert men de skater daar echter zoveel mogelijk uit te weren. Ze zijn aangewezen op speciaal ingerichte skateparken die niet zelden aan de randen van steden zijn gelegen.

Aanvankelijk waren skateparken niet meer dan samenstellingen van uit voorraad leverbare skatetoestellen, te bestellen uit een catalogus. In de laatste jaren is een kentering zichtbaar waarbij het ontwerp van de parken steeds meer het domein is geworden van stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. De nieuwe parken gaan een hechte relatie aan met hun omgeving, waarbij de skatetoestellen worden geïntegreerd in het stadslandschap. Op verzoek van de skaters worden deze parken ook steeds vaker ontworpen als normale publieke ruimte; als ware het de stukken stad waar zij tot voor kort uit werden geweerd. Dit nieuwe perspectief stond centraal tijdens de bijeenkomst en de voorbeelden die werden getoond dienen voor Het Nieuwe Instituut als inspiratie voor het ontwerp van een nieuwe skatepark aan de Westblaak.

Sprekers

Tony Bracali (USA) won de opdracht om een nieuw publiek skatepark te ontwerpen voor de stad Philadelphia, Paine Park, waarmee de skate functie van het beroemde Love Park vervangen werd. Het project is met lovende kritieken ontvangen door skaters en niet-skaters.

Na zijn carrière als pro skater heeft Janne Saario (SF) een bureau voor landschapsarchitectuur opgericht met als doel publieke ruimte te ontwerpen voor skateboarden. Een skateboard-achtergrond lijkt vrij uniek voor een landschapsarchitect en geeft een geheel nieuw perspectief op het vakgebied.

Søren Nordal Enevoldsen (DK) is de ontwerper van de onlangs geopende en internationaal geprezen Rabalderparken. In Rabalderparken wordt deze drainage functie gecombineerd met een recreatief park. Søren Nordal Enevoldsen ontwierp ook Fælledparken skatepark, een van de grootste skateparken van Europa. Het park is een multifunctioneel park met ruimte voor toeschouwers.

Foto Matthijs Immink

Foto Matthijs Immink

Foto Matthijs Immink

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.