Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Set Stage Screen: a Situated Video Channel

'Set Stage Screen: a Situated Video Channel' presenteert het audiovisuele werk van Hannah Dawn Henderson, Safiq Nasution, Natalia Papaeva, Ashley Röttjers en Geo Wyeth & Jay Tan op verschillende plekken in Rotterdam, op 25 en 26 september 2021.

25 september 2021 11:00 - 26 september 2021 18:00

Still uit Groeipijn - Ashley Röttjers.

Still uit Out Land Out! - Geo Wyeth en Jay Tan.

Still uit How are You? - Natalia Papaeva.

Still uit Testament - Hannah Dawn Henderson.

Still uit Resilience. Safiq en voormalig collectief LFWRKS.

Set Stage Screen reflecteert op de manier waarop de stedelijke omgeving een centrale rol speelt in films en videoclips. De deelnemende kunstenaars hebben elk een persoonlijke band met de stad Rotterdam. Safiq Nasution groeide er op, Ashley Röttjers werd zich er bewust van sisterhood, Natalia Papaeva vond er haar moedertaal, Hannah Dawn Henderson herkende Manchester in Rotterdam, en Geo Wyeth & Jay Tan worstelden door haar wateren.

Door verschillende publiek toegankelijke locaties in de stad in te zetten in tijden van lockdown, proberen de kunstenaars in Set Stage Screen de kijkervaring van video's in een ander daglicht te zetten. De rommeligheid van de stad wordt opgezocht en daagt de kijker uit om zich op een andere manier tot het werk en de omgeving te verhouden.

_Set Stage Screen _is samengesteld door Furtado Melville en Metahaven in samenwerking met Het Nieuwe Instituut.

De werken zijn in het weekend van 25 en 26 september op verschillende locaties in Rotterdam te zien. Set Stage Screen wordt gelanceerd tijdens een online event op vrijdag 24 november, waarin de deelnemende kunstenaars en hun werk worden voorgesteld.

For the Record

Set Stage Screen: a Situated Video Channel is onderdeel van For the Record, een onderzoeksproject naar de politiek van hedendaagse videocultuur, gelanceerd in 2018 door Het Nieuwe Instituut.

Set Stage Screen: a Situated Video Channel is een van de projecten van Rotterdam for Real, een programma van Het Nieuwe Instituut dat gebruik van, betrokkenheid bij en zeggenschap over de stedelijke ruimte agendeert. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.

Testament

Hannah Dawn Henderson

Still from Testament - Hannah Dawn Anderson.

za 10:00-13:00, zo 13:00-16:00

Pathé Schouwburgplein Dwalend door de Afrikaanderwijk lijkt een onbekend figuur op zoek te zijn naar een bekende. Haar gedachten dringen door een laag van tegenstrijdige historische en hedendaagse verhalen: straten vernoemd naar Nederland's koloniale erfenis, een monument voor gastarbeiders, en stalen heipalen die de nieuw gearriveerde buren welkom dreunen, vergezeld door protestleuzen die door huidige buurtbewoners op straat gegriefd zijn. In een buurt die zwaar getroffen wordt door stedelijke vernieuwing, raken persoonlijk en sociaal geheugen met elkaar verweven - beide vol gaten, geheugenverlies en onrust.

Testament is opgenomen in de Afrikaanderwijk in 2019 en gemaakt in opdracht van Furtado Melville voor de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Hannah Dawn Henderson is schrijver en kunstenaar gevestigd in Den Haag.

Voor de vertoning van Testament van Hannah Dawn Henderson in Pathé Schouwburgplein is registratie vooraf verplicht. Reserveer een gratis toegangsticket via Pathé Schouwburgplein.

Safiq Nasution

Resilience

Still from Resilience. Safiq and former collective LFWRKS.

za en zo 10:00-17:00

Centrale Bibliotheek Rotterdam "Het gaat niet om hoe of hoe vaak je valt. Maar om hoe snel je opstaat om opnieuw te klimmen." Safiq Nasution, Randall Do Rosario en Jordan Soediono vormden samen het video- en fotografiecollectief LFWRKS. Met de video Resilience wilden ze samen met Khalid Amakran die de tekst schreef een verhaal over motivatie en doorzettingsvermogen vertellen, tegen de achtergrond van hun eigen stad Rotterdam. Randall Do Rosario is voetballer en speelt de hoofdrol. Safiq Nasution en Jordan Soedonio deden het camerawerk. Geïnspireerd door Mathieu Kassovitz's film La Haine (1995), die 24-uur uit het leven van drie jongens in een Parijse voorstad volgt, geeft LFWRKS het verhaal in Resilience een twist, en krijgen de woorden "so far, so good" of in het Nederlands "tot nu toe gaat alles goed" een nieuwe betekenis.

How are You? en Vacuum

Natalia Papaeva

Still from Vacuum - Natalia Papaeva.

za en zo 10:00-17:00

Het Nieuwe Instituut / Oostkop De videowerken_ _How are You? en Vacuum bouwen voort op Natalia Papaeva's oeuvre waarin performance en oral history centraal staan. In de Vacuum fluistert de kunstenaar in een leegstaand pand in Polen boeddhistische mantra's die getriggerd worden door angst, isolement en een drukkende spanning.

Papaeva over Vacuum: "Ik wilde een performance maken over emoties. Emoties zoals angst en verdriet worden in onze samenleving vaak onderdrukt. Mensen haasten zich om beter te voelen, maar voor mij maakt elke emotie deel uit van een diepgaand proces. Het is een moment van zelfreflectie waarin je je angsten onder ogen kan zien. Het is alsof je plotseling voelt dat je been pijn doet, en op dat moment beseft dat je daadwerkelijk een been hebt. Misschien geldt hetzelfde voor gevoelens? Wat willen onze geest en lichaam ons vertellen wanneer we ons verdrietig voelen?"

Yokhor, Papaeva's afstudeerfilm waarmee ze in 2019 de TENT Academy Award won, wordt opgevolgd door haar recente werk How are You? dat in de contreien van het Zadkine beeld De Verwoeste Stad is gefilmd.

"Als ik terug naar huis ga [naar Boerjatië, Siberië], zie ik dat er iets is veranderd. Het beeld dat ik in mijn hoofd had van ons huishouden komt niet meer overeen met de werkelijkheid. Wat je achterlaat is niet alleen een fysieke ruimte, maar ook de dagelijkse routine van je gezin. We delen nog wel goed nieuws met elkaar, maar praten over pijnlijke momenten? Geen woord. Verdriet is iets wat je alleen met je moet meedragen."

Natalia Papaeva is een performance- en videokunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze werkt met verbale en non-verbale taal, rituele herhaling en ritme. Vacuum is gemaakt in opdracht van en ondersteund door VHDG en Art Transparent.

Groeipijn

Ashley Röttjers

Still from Groeipijn - Ashley Röttjers.

za en zo 10:00-17:00

De Kromme Elleboog Er is een scène in Groeipijn met een fietswiel op z'n kop - een krachtig beeld en metafoor voor het centrale thema in deze film. Groeipijn is een abstracte vertaling van de reis naar volwassenheid als vrouw van kleur in Nederland. De film onderzoekt de ongeschreven regels van het gezinsleven en de impact ervan op persoonlijke groei. In een zoektocht naar het doorbreken van patronen van disfunctionaliteit die van generatie op generatie overgaan, duikt de film onderhuids in op racisme en overlevingsdrang. Het beeldend werk van cameraman Sami El Hassani voegt extra diepte en textuur aan de intensiteit van Groeipijn.

Ashley Röttjers is een visuele storyteller gevestigd in Rotterdam. Ze werkt voornamelijk met film en fotografie.

Out Land Out!

Geo Wyeth en Jay Tan

Still from Out Land Out! - Geo Wyeth and Jay Tan.

za en zo 10:00-17:00

Het Nieuwe Instituut / Auditorium Geo Wyeth en Jay Tan reisden in augustus 2016 met hun bus door Nederland, met daarin een elektrisch orgel dat door het voertuig werd aangedreven. Met absurdistische humor en een verlangen naar mysterie, verkennen ze de mogelijkheid van een hedendaagse folklore van het alledaagse. Spelend met de scheidslijn tussen binnen- en buitenstaander in Nederland, slepen de twee kunstenaars (die ook een relatie hebben) iets ouds en zwaars met zich mee in een landschap dat nooit dichterbij lijkt te komen.

Jay Tan is kunstenaar en docent. Geo Wyeth is muzikant, kunstenaar en docent. Ze wonen samen in Rotterdam.

Set Stage Screen: a Situated Video Channel wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Gemeente Rotterdam.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.