Sandlab: Exploring Rotterdam's Dependence on Sand
UITVERKOCHT
Zand is een van de vijf grondstoffen waar wereldwijd de grootste vraag naar bestaat. Het bevindt zich dan ook in het middelpunt van allerlei politieke, economische en ecologische strijd. In de hoedanigheid van silica en kwarts is zand van levensbelang voor de technologische infrastructuur waarlangs ons dagelijks leven is ingericht; in cement en staal vormt het letterlijk de bouwstenen van de moderniteit; in de gedaante van landmassa's illustreert het een onderscheid tussen arm en rijk - tussen wie zand wint en exporteert aan de ene kant en wie het importeert en 'herstelt' aan de andere. Verhoudingsgewijs is Nederland na Singapore de grootste zandhervormer.
1 augustus 2019 10:00 - 17:00
FutureLand, Who's Land?
Om de materiële transformaties van een ogenschijnlijk ongrijpbaar materiaal als zand te onderzoeken brengen we een bezoek aan de Tweede Maasvlakte, het meest spraakmakende uitbreidingsproject van Rotterdam. De rondleiding door de haven fungeert onder meer als een introductie op de rol van zand als een middel voor schaaloverstijgend verkeer. De toer vormt daarnaast het uitgangspunt voor een kritische analyse van de relaties tussen verschillende (dier)soorten binnen design, variërend van object-oriented-feminism tot filosofische vragen over hoe dingen zich van elkaar onderscheiden. De symbolische, economische en fysieke waarden van het zand die opvallen tijdens de rondleiding en in de tentoonstelling bij FutureLand, worden daarna verder besproken. Het is de bedoeling dat de workshop inzicht verschaft in hoe mensen en materie zich in Rotterdam tot elkaar verhouden. Zo wordt het duidelijk dat die verhoudingen - door bepaalde ontwerpkeuzes - in de weg kunnen staan van de ontwikkeling van zowel mens als materie.
Michaela Büsse
Michaela Büsse is een kunstenaar-onderzoeker die zich in haar werk bezighoudt met speculatieve en experimentele ontwerppraktijken, nieuw materialisme en techno- en eco-filosofie. Research is leidend in haar manier van werken, die tot uiting komt in media als tekst en film, installaties en workshops. Michaela is momenteel promovendus aan het Critical Media Lab in Basel. Ze is als fellow verbonden geweest aan de denktank 'The New Normal' (2017) van het Strelka Institute en was een deelnemer aan de onderzoeksresidentie 'Acts of Life' van NTU CCA Singapore en MCAD Manila (2018). Michaela is regelmatig gastdocent aan verschillende instellingen, begeleidt workshops, is redacteur bij Migrant Journal en is medeoprichter van het 'festival-als-onderzoek' OTHERWISE.