Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Wasteland Festival: Postnatural Wastescapes

Afval vormt en verandert de leefomgeving. Hoe ziet zo’n wastescape eruit, een landschap dat zichtbaar of onopgemerkt ontstaat op de plekken waar afval wordt gestort en verwerkt? Onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars buigen zich in lezingen en filmfragmenten over het verborgen landschapsontwerp van afvalverwerking. De avond is deel van Wasteland Festival: Out of Sight, waarin er een maand lang over afval en ecologie gesproken wordt op locaties door heel Rotterdam.

10 juli 2025 17:30 - 19:00

Filmstill uit de film STRATA INCOGNITA, geregisseerd en geproduceerd door GRANDEZA STUDIO en LOCUMENT.

Afval is niet zomaar iets dat we weggooien; het is een onderdeel van het stadslandschap waarin we dagelijks leven. Overal om ons heen zie je wat we noemen ‘afvalarchitectuur’: van verbrandingsinstallaties die zich voordoen als gewone gebouwen aan de rand van de stad, tot oude stortplaatsen die nu een park zijn. Deze plekken worden vaak verborgen gehouden. Ze laten zien hoe onze samenleving groeit, mensen en natuur buitensluit, en grondstoffen uit de omgeving haalt. Ben je nieuwsgierig naar deze verborgen wereld? Kom dan op 10 juli naar Postnatural Wastescapes in het Nieuwe Instituut.

Programma

  • 19.00 uur inloop
  • 19.30 – 21.00 uur programma
  • 21.00 - 22.00 uur drankje aan de bar

De onderzoeksavond wordt georganiseerd door collective.wasteland als onderdeel van Wasteland Festival: Out of Sight. Kijk voor meer informatie over het festival op de website of Instagram.

Taal: Engels | Locatie: Nieuwe Instituut | Tickets: € 12,50 / 7,50 / 0,-

Tickets

Carolien Schippers

Architect en onderzoeker Carolien Schippers (C-A-S, Rotterdam) vertelt over haar artistieke onderzoek naar wastescapes of ‘afvalplaatsen’ in Amsterdam. Ze deed dit onderzoek tijdens een onderzoekstraject bij Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam. Carolien maakte een stadsgids voor plekken waar afval wordt verwerkt of verborgen. In haar onderzoek laat ze zien hoe afvalsystemen vaak onzichtbaar worden gemaakt, waardoor het lastiger is om te praten over een duurzame toekomst.

Carolien laat (delen van) de film STRATA INGOGNITA zien. Deze film is gemaakt door GRANDEZA STUDIO en LOCUMENT. Hij werd gemaakt in opdracht van de Biënnale van Venetië (Spaanse Paviljoen FOODSCAPES, 2023) en IABR 2024 Nature of Hope.

Yuri Tuma

Kunstenaar en onderzoeker Yuri Tuma is verbonden aan het Institute for Postnatural Studies in Madrid. Hij kiest in zijn lezing voor een conceptuele benadering: hij benadert ‘natuur’ als een cultureel construct. Het is wat hem betreft niet langer houdbaar om een geromantiseerd beeld van de natuur te hanteren waarin die enkel fungeert als een neutraal raamwerk of een decor waarbinnen mensen hun handelingen verrichten. We moeten in plaats daarvan een bredere en complexere kijk op de levende omgeving ontwikkelen.

Yuri verkent de notie Natuur als een van de voornaamste uitvindingen van de moderniteit, een achterhaald verzinsel. Hij richt zich op alternatieve, eigentijdse invalshoeken voor vraagstukken rond leefomgeving en ecologie. Zo hoopt hij bij te dragen aan gezondere verhoudingen tussen mensen, anders-dan-mensen, materie en technologie. Yuri roept deelnemers op om mee te denken over manieren waarop je dialoog en experiment kunt opnemen in een onderzoeksaanpak die de beperkingen van de universiteit ontstijgt.

Institute for Postnatural Studies

Het Institute for Postnatural Studies, opgericht in 2020, is een platform voor kritisch denken. Het brengt kunstenaars en onderzoekers samen die zich zorgen maken over de wereldwijde ecologische crisis. Ze doen dit door middel van experimenten en het delen van kennis. Het instituut doet langdurig onderzoek naar onderwerpen zoals ecologie, samenleven, politiek en gebieden. Dit onderzoek gebeurt in de vorm van seminars, tentoonstellingen en werkperiodes, waar kunst en wetenschap samenkomen.

collective.wasteland

collective.wasteland (Katya Borisova, Yannik Güldner, Leon Lapa Pereira, Erik Peters en Anne Vera Veen) is een kunstcollectief dat zich richt op onderzoek en gezamenlijke experimenten rond afval. Het collectief ziet hoe groot de invloed van de afvalcrisis is en gelooft dat samenwerken nodig is om oplossingen te vinden. Met onderzoeksprojecten en publieke programma’s zoals Wasteland Festival wordt samenwerking gestimuleerd tussen kunst, activisme, industrie en wetenschap.

In 2023 organiseerde collective.wasteland het festival Wasteland: Streams of Waste in Den Haag. Het bestond uit een tentoonstelling, workshops, lezingen, films en activiteiten in de openbare ruimte. Bezoekers werden uitgenodigd na te denken over de reis die afval maakt en wat dat betekent voor mensen, dieren en plekken.

Deze zomer komt het festival naar Rotterdam met Wasteland: Out of Sight, een maand lang programma door de hele stad. Er zijn tentoonstellingen, een zomerschool, rondleidingen, lezingen, gezamenlijke diners en een feestelijke opening en afsluiting. Het doel is om mensen bewust te maken van de verborgen plekken en systemen waar afval wordt verwerkt.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.