Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Paradoxes & Privilege

15 februari 2020 17:00 - 22:00

Portret Sheray, foto Cye Wong-Loi-Sing, 2019

Modeontwerpster en 'youthdem' Sheray Rozenstein verbindt in deze tentoonstelling en paneldiscussie haar ideeën over innerlijke kracht aan de sociaal-politieke en culturele omstandigheden waarbinnen 'cool' tot stand komt. Hoe verhoudt individuele eigenwaarde zich bijvoorbeeld tot maatschappelijke marginalisering? En welke rol speelt het vertrouwen in zulke persoonlijke greatness in jongerencultuur en counterculture? Het event wordt georganiseerd in het kader van The Hoodie Unravelled en Thursday Night Live! Met bijdragen van Concrete Blossom en de Londense filmmaker en kunstenaar Bafic.

In de eerste editie van The Hoodie Unravelled snijden Concrete Blossom en Het Nieuwe Instituut samen met lokale en internationale makers een belangrijk (en voor velen een ongemakkelijk) onderwerp aan: de politiek van de hoodie. Wie heeft het recht om een hoodie te dragen en wie verdient er geld aan? In dit gesprek richten we ons op de paradoxale relatie tussen streetwear en trendsetting enerzijds, en criminalisering en regelgeving anderzijds. De relatie tussen de hoodie, etnisch profileren, politiegeweld en de criminalisering van jongeren van kleur staat in deze editie centraal.

Ontwerper Sheray 'Sheray of Light' Rozenstein interpreteert de mechanismen van 'cool', waardecreatie en -toekenning op een heel persoonlijke manier. Naast een sociaal en politiek verhaal, is het uitdiepen van de centrale thema's van The Hoodie Unravelled voor Sheray ook een verhaal over eigen-waarde.

"Je waarde zit verankerd in jezelf; het is een innerlijke kracht waarmee je in overeenstemming kunt zijn. Ik heb de indruk dat we onvoldoende te horen krijgen over onze eigen innerlijke krachten of vermogens en ik denk dat mensen daardoor aan zichzelf gaan twijfelen en op zoek gaan naar bevestiging van buiten."

Haar tentoonstelling Tapping Into gaat in eerste instantie dan ook over de manier waarop Sheray heeft geput uit ('tapped into') haar eigen greatness - de goddelijke kracht die ze van binnen voelt. Dat ze haar werkplaats nu naar een kunstruimte 'teleporteert', ziet ze als een uitbreiding van haar persoonlijke bubbel. "Open zijn over wie ik ben, hoe ik werk en hoe ik naar de dingen kijk, is deel van hoe ik mijn greatness belichaam. Zo hoop ik ook andere mensen te stimuleren om die van hen te omarmen."

In het licht van de processen van uitsluiting en etnische profilering waarmee veel grootstedelijke jongeren worden geconfronteerd, wordt het omarmen van een soort intrinsieke kracht (of macht!) vervolgens doorgetrokken naar het bredere krachtenspel tussen de gevestigde, dominante cultuur en jongerenculturen of counter culture. Tegen de achtergrond van Sheray's maakpraktijk gaat ze in gesprek met leden van Concrete Blossom en filmmaker en kunstenaar Bafic. Over hem zegt Sheray: "Bafic is niet alleen een geweldige kunstenaar, maar ook een van de meest nieuwsgierige en vindingrijke mensen die ik ken. Hij is zich bewust van zijn greatness en zijn werk is juist zo sick omdat hij het vanuit dat bewustzijn maakt. Hij móest onderdeel zijn van deze avond!"

De muziek wordt deze avond verzorgd door Charmaine Leyden en Franky Sticks en er zijn snacks van Let's Go Bananas.

Sheray Rozenstein

Sheray is een in Rotterdam gevestigde modeontwerper en kunstenaar die de grenzen van de mode oprekt. In 2019 kende het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie haar een bijdrage toe voor de ontwikkeling van het interdisciplinaire onderzoeksproject _Celestial Spaces_, waarin zij samen met Stephanie Afrifa het architectuur- en ontwerpveld bevraagt over safe spaces. Sheray was eerder betrokken bij _Where does culture happen?_ van TENT, deed een residentie in 'De Torenkamer' van Vondel CS, was lid van het TENT x Tate Collective, en nam deel aan modewedstrijd Fashion Fest in het Tropenmuseum.

Bafic

Bafic is een Londense multidisciplinaire beeldmaker, die werkt in uiteenlopende media als fotografie, documentairefilm, installaties en websites. In zijn werk vervaagt de grens tussen documentaire en videokunst. Bafic houdt zich in zijn werk bezig met de verschillende systemen die mensen in de samenleving en online inrichten om zich tot zichzelf en elkaar te kunnen verhouden. Hij werkte met platforms, merken en opdrachtgevers als Gucci, Louis Vuitton, Vice, Nike, adidas, Sonos, Dazed, Neneh Cherry, Mabel McVey, Smirnoff, Boiler Room, ICA, Tate, etc.

Concrete Blossom

Concrete Blossom is een zelfverklaard Zwitsers zakmes; het is een Rotterdams design- en mediacollectief, dat in verschillende situaties onder meer als ontwerpstudio, uitgeverij en cultureel platform opereert. Het collectief navigeert met een nieuwsgierige, creatieve en ontwerpende blik door de stad, voortdurend "op zoek naar manieren om shit doper te maken". In hun projecten onderzoeken de leden van Concrete Blossom wat hedendaagse grootstedelijkheid inhoudt, met een nadruk op de wisselwerking tussen hiphop, diasporische culturen, straatcultuur en het digitale domein. In dialoog met gelijkgestemde partijen, die kunnen variëren van andere grassroots-initiatieven tot aan instellingen uit de gevestigde orde, streeft Concrete Blossom naar een veelzijdig en inclusief cultureel aanbod in Rotterdam (en de rest van de wereld). Onderweg naar zo'n cultuurbestel dat (beter) meebeweegt op de ritmes en dynamiek van de stad en al haar inwoners, kondigde Concrete Blossom in het najaar van 2019 een langlopende samenwerking met Het Nieuwe Instituut aan. In het kader van die samenwerking 'ontregelt' Concrete Blossom het instituut in eerste instantie het meest zichtbaar in de programmering die ontwikkeld wordt rond The Hoodie en G/D THYSELF.

The Hoodie Unravelled

In het kader van de langetermijnsamenwerking met Het Nieuwe Instituut ontwikkelt het Rotterdamse collectief Concrete Blossom een on-site spiegelprogramma bij de tentoonstelling The Hoodie. Op basis van de centrale vraag hoe, waar en door wie de cool van de hoodie tot stand wordt gebracht, wordt het kledingstuk onder de noemer The Hoodie Unraveled in allerlei opzichten 'ontrafeld'. Het on-site-programma op verschillende locaties in Rotterdam bestaat uit een reeks (besloten) workshops, openbare lezingen, een aantal speciale edities van Thursday Night Live! en andere events als mini-tentoonstellingen en filmavonden.

Project

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.