Material Dialogue - Designblok 2016
Drie Nederlandse ontwerpers presenteren van 27 tot met 31 oktober hun werk op Designblok 2016 in Praag, volgen een masterclass bij Happy Materials en gaan een dialoog aan met drie Tsjechische ontwerpers.
27 oktober 2016 14:00 - 31 oktober 2016 18:00
Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Ondřej Trnka. Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Eric Geboers. Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Tereza Dvořáková en Hana Němcová. Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Eliška Hlavačková. Foto: Radek Šviderský
Michelle Baggerman. Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Foto: Radek Šviderský
Marjan van Aubel. Foto: Radek Šviderský
we gaan deze doen:
Material Dialogue
Material Dialogue is een internationaal samenwerkingsproject van Het Nieuwe Instituut met Happy Materials / MatériO Prague, binnen het internationale netwerk rondom materiaalinnovatie, design en duurzaamheid. Tijdens Designblok 2016, de designweek in Praag, presenteren Nederlandse ontwerpers hun werk en gaan in gesprek met Tsjechische ontwerpers over wat materiaalinnovatie, geïnspireerd op de natuur, in de 21e eeuw betekent. De ontwerpers hebben alle zes onderzoek gedaan en innovatieve materiaaltoepassingen ontwikkeld, door middel van verregaand experiment. In hun onderzoek werken ze met zout, energie, zijde, PLA plastic, pompoen, textieldraad, beton en passen 3D-print techniek toe om met ingenieuze oplossingen te komen voor de vele milieuvraagstukken, die onze tijd kenmerken. Vanuit het experiment scheppen zij nieuwe perspectieven op duurzame productiemethoden, slimmer en schoner materiaalgebruik en dragen bij aan de ontwikkeling van een circulaire ecosysteem.
Dit is een internationaal samenwerkingsproject met Happy Materials / MatériO Prague binnen het internationale materialen netwerk rondom materiaalinnovatie, design en duurzaamheid. Naar aanleiding van de activiteit heeft Material Times - het magazine van Matério Prague - een artikel geschreven. De deelnemende ontwerpers waren Eric Geboers, Marjan van Aubel, Michelle Baggerman, Eliška Hlavačková, Ondřej Trnka, Tereza Dvořáková en Hana Němcová.
we gaan deze doen:
Wat gebeurt er na ontzilting met het overgebleven zout?** **
Eric Geboers - Salt Pup
We verliezen jaarlijks 12 miljoen hectare land aan oprukkende woestijnen. Het Salt-project is een biometrische poging lokale voorzieningen te gebruiken om een schaalbare oplossing te vinden ter bestrijding van woestijnvorming. Het idee is om zeewater naar droge gebieden te pompen en hier in kassen door middel van zonne-energie waardevol, vers water uit te distilleren. Het zout dat overblijft wordt gebruikt voor het maken van bouwmaterialen die op hun beurt worden ingezet voor de constructie. Zo creëert Salt Pup een zero-waste "gesloten ecosysteem".
we gaan deze doen:
Hoe kun je je telefoon opladen met zonverlicht glas?
Marjan van Aubel - The Energy Collection
In het hart van mijn collectie liggen verschillende innovatieve materialen besloten, van schuimporselein tot geïntegreerde zonnecellen, gebaseerd op kleureigenschappen. De toekomst van design ligt naar mijn mening in een interdisciplinaire praktijk, die intuïtief en onderzoekend is. The Energy Collection bestaat uit een servies dat lichtenergie uit de directe omgeving opvangt. Het systeem maakt gebruik van zonnecellentechnologie die in objecten werd geïntegreerd.
we gaan deze doen:
Kan plastic zijde versterken?
Michelle Baggerman - Woven Light
Textiel wordt steeds technologischer. Ik ben geïnteresseerd in de manieren waarop het oude en het nieuwe met elkaar verweven kunnen worden. Met het Woven Light-project, een designonderzoek in het DESIGN-Lab van het Kyoto Institute of Technology, in samenwerking met de traditionele Japanse zijde-industrie, trachtte ik nieuwe scenario's te schetsen voor dit traditionele materiaal. Door 3D-geprinte PLA samen te voegen met fijne 14-dernier zijde, heb ik nieuwe eigenschappen voor zijde gecreëerd die het materiaal zowel structureel als visueel versterken en nieuwe mogelijkheden voor gebruik voortbrengen.
we gaan deze doen:
Wat is het materiele potentieel van een gewone pompoen?
Eliška Hlavačková - Pumpkin
De voedselindustrie weet niet wat zij met pompoenpulp aan moet. Het wordt gewoon gedumpt als afval. Ik maak er een biologisch afbreekbare en bijna doorzichtige folie van. Gelaagd kan er van de folie stevige en duurzame bureaus gemaakt worden van wel 1 centimeter dik, net als triplex. Met het materiaal, dat gemakkelijk in een mal te drukken is, kunnen bovendien 3D-objecten worden gemaakt. Het voornaamste voordeel van het materiaal is dat het gemakkelijk weggegooid kan worden. Mijn experiment werd begeleid door Jitka Škopová van de Studio of Textile Design aan de Academy of Arts, Architecture and Design in Praag.
we gaan deze doen:
Wie vestigt zich in verkoold beton?
Ondřej Trnka - Burnt Thread
Ik ben altijd gefascineerd geweest door de schuilplaatsen, caches en verstopplekken van mieren, insecten en spinnen. Ik heb een padenstelstel getest met behulp van een draad die ik heb opgerold, opgesteld en vastgebonden om deze naderhand in beton te gieten. Toen het beton hard geworden was, heb ik de draad in brand gestoken en uit laten branden. De uiteindelijke perforaties maken de betonwanden aantrekkelijker en dienen als "vruchtbare grond" voor planten en ander groen. Mijn experiment werd begeleid door Jitka Škopová van de Studio of Textile Design aan de Academy of Arts, Architecture and Design in Praag.
we gaan deze doen:
Kan plastic in slechts een paar maanden tijd afgebroken worden?
Tereza Dvořáková en Hana Němcová - Frusack
In Tsjechië gebruiken mensen ongeveer 400 plastic tasjes voor eenmalig gebruik per persoon per jaar. Deze ultradunne tasjes worden bijna nooit gerecycled. Frusack biedt een alternatief voor deze tasjes, die we dagelijks gebruiken om fruit en groenten in mee te nemen. We hebben een bio-plastic ontwikkeld, een polymelkzuurachtig materiaal dat beter bekend staat als PLA, dat unieke eigenschappen bezit. Het is duurzaam, licht en transparant en je kunt het wassen. Je kunt Frusack hergebruiken en composteren.
we gaan deze doen:
Internationaal New Materials netwerk
In samenwerking met een groeiend internationaal netwerk rond materiaalinnovatie, design en duurzaamheid worden momenteel nieuwe samenwerkingsprojecten ontwikkeld. Eerder dit jaar ontwikkelde Het Nieuwe Instituut een programma in het internationale multidisciplinaire designfestival FADfest 2016 (Barcelona) met het thema zelfvoorzienendheid van de stad. Hierbij werken drie Nederlandse ontwerpers samen met drie Spaanse en drie internationale ontwerpers/architecten in het programma 'The Materials Farm, agriculture, food&living organisms: a source for new materials'.
Andere vormen van internationale samenwerking die ontwikkeld worden in dit kader zijn internationale werkbezoeken door Nederlandse ontwerpers en internationale activiteiten rond de New Material Award.
Deze activiteiten worden door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met internationale partners gerealiseerd, in het kader van de verantwoordelijkheid van Het Nieuwe Instituut op het gebied van marktverruiming, die bijdraagt aan de internationalisering van de werkpraktijk van Nederlandse designers.
Project:
Internationaal programma