Louis Le Roy & Brussels Wild
3 september 2015 20:00 - 22:00
In samenwerking met het Architectuur Film Festival Rotterdam en Vereniging Deltametropool zoeken we deze nazomer de wilde natuur in de stad op. We vertonen twee films die hier op een verschillende manier op inspelen: Brussels Wild en een korte film over Louis Le Roy.
De Nieuwe Tuin, ontworpen en aangelegd door kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht, doet speciaal voor deze gelegenheid dienst als openlucht bioscoop en vormde de inspiratiebron voor de filmkeuze. Het programma begint om 20:00 uur waarbij we, voor het donker intreedt en het filmprogramma start, de tijd benutten voor een gesprek over hoe wild de stad mag worden en wie dit bepaalt. Met bijdragen van Hans Engelbrecht, Frank Bruggeman en stadsecoloog Geert Timmermans.
Thursday Night Dinner
Voorafgaand aan de Thursday Night serveren wij om 18.30 uur een maaltijd van verse, biologische producten in Het Nieuwe Café. Een kans om alvast van gedachten te wisselen met de sprekers, medewerkers en bezoekers van het avondprogramma. De maaltijd kost 15 Euro, inclusief drankjes.
Louis Le Roy
Louis Le Roy bouwde veertig jaar van zijn leven aan de Ecokathedraal in Mildam met als uitgangspunt dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar juist samen dient te werken met haar groeikracht. Ver voordat termen als slow architecture in zwang raakten wees hij op de factor tijd als noodzakelijk ingrediënt voor ruimtelijke kwaliteit.
Louis Le Roy, Eindeloos werk in tijd en ruimte, 2007
Regie Beate Lendt, 14 minuten
Brussels Wild (Bruxelles Sauvage)
Bruxells Wild is een documentaire over wilde dieren in Brussel, maar ook over hun relatie met de stadsbewoners. Wanneer de Brusselse filmmaker Bernard Crutzen op een avond met de fiets naar huis rijdt, komt hij oog in oog te staan met een vos. Die kijkt hem aan met een brutale blik en lijkt te zeggen: "Wat doe jij hier?" Bernard Crutzen wil de vraag terugkaatsen: "En jij, wat doe jij hier in Brussel? Is de stad wel iets voor jou?" Dezelfde vraag gaat ook op voor de slechtvalken, de padden in de fonteinen, de ringslangen en de kevers in de hoofdstad. Een stadsbewoner bekijkt deze 'wilde dieren' met een gemengd gevoel van fascinatie en wantrouwen. De film Brussels Wild onderzoekt dit samenleven tussen mens en (wild) dier en stelt de vraag op welke afstand we van elkaar willen of moeten leven?
Bruxelles Sauvage, Belgie, 2015
Regie Bernard Crutzen. Documentaire, 65/52 minuten
De Nieuwe Tuin
Met De Nieuwe Tuin propageren kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht een ecologisch waardevolle natuur met een grotere soortenrijkdom dan gewoonlijk in de stad te vinden is. In tegenstelling tot parken als het Museumpark die vol staan met cultuurplanten (door mensen veredelde planten) voegden zij in de Nieuwe Tuin inheemse wilde planten toe en zelfs een aantal opdringerige exoten. Er zijn ecologen die deze planten willen verbieden, maar Bruggeman en Engelbrecht laten zien dat door creatief vegetatiebeheer ook deze lastige planten een ecologisch en esthetisch waardevolle plek in de tuin kunnen innemen.
Architectuur Film Festival Rotterdam
AFFR is een jaarlijks filmfestival dat films, shorts, animaties en documentaires vertoont over architectuur, stedelijke ontwikkeling en stadscultuur. De editie 2015 vindt van 8 tot en met 11 oktober plaats in Lantarenvenster.
Vereniging Deltametropool
Vereniging Deltametropool is een brede publieke organisatie die zich verantwoordelijk voelt voor de duurzame ontwikkeling van de Deltametropool. In de vereniging komen het bedrijfsleven, publieke belangengroepen, onderzoeksinstellingen en overheden samen. De vereniging maakt het mogelijk te werken aan een maatschappelijk gedragen ontwerp van het grootstedelijke gebied van Nederland, gericht op welzijn, welvaart en de versterking van haar internationale concurrentiepositie.
Fietstocht 6/9
Enthousiast geraakt door de films? Op zondag 6 september organiseert Het Nieuwe Instituut een fietstocht langs onverwachte natuur in Rotterdam. Bijdragen van ontwerpers en ecologische experts zorgen ervoor dat je stadsnatuur voortaan met hele andere ogen zult bekijken. U kunt hiervoor reserveren via Eventbrite
Bustour 3/10
Benieuwd waar de ontwerpers van De Nieuwe Tuin zich door hebben laten inspireren? Reis dan samen met Het Nieuwe Instituut naar Friesland om het levenswerk van Louis Le Roy te ontdekken. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de Priona Tuinen van Henk Gerritsen. Beide kunstenaars en hun tuinen hebben een belangrijke rol gespeeld binnen de landschapsarchitectuur. Praktische informatie volgt binnenkort.