Lezing Munich 1972
13 december 2016 19:00 - 21:00
In het kader van de tentoonstelling Munich 1972. The Design of a Democratic Body in Het Nieuwe Instituut organiseerde het Goethe-Institut een lezing door cultuurhistoricus Kay Schiller. Na afloop van de lezing ging curator van de tentoonstelling Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) in gesprek met Schiller.
De Olympische Spelen van 1972 in München boden de Bondsrepubliek Duitsland een uitgelezen kans zich aan de wereld te presenteren als een moderne, democratische en cultuurbewuste natie. Het ontwerp speelde hierbij een centrale rol. Architectuur, design en landschapsarchitectuur waren geïntegreerd in een totaalontwerp dat openheid en inclusiviteit moest uitstralen.
Kay Schiller besteedt in zijn lezing aandacht aan de voorbereiding van de Spelen door een politieke elite van West-Duitsers, een generatie uit 1945 die in de aanloop naar de Spelen prominente posities innamen in het politieke, maatschappelijke en culturele veld. Schiller spreekt over de ideeën van mensen als Hans-Jochen Vogel, burgemeester van München, en de invloed van het optimistische geloof in technocratische planning van voor de oliecrisis van 1973. Daarnaast gaat Schiller in op het gegeven dat veel Duitsers de Spelen van 1972 als een succes zagen, ondanks de aanval van Black September.
De Duits-Britse cultuurhistoricus Kay Schiller doceert aan de Durham University (GB). Hij is gespecialiseerd in de Duitse contemporaine geschiedenis, en in het bijzonder de rol van sport in de Duitse samenleving van de twintigste-eeuwse. Samen met Christopher Young is hij auteur van _The 1972 Munich Olympics and the Making of Modern Germany _(University of California Press, 2010).