Invisible Design met Lucas Verweij
17 maart 2016 20:00 - 22:00
Als reactie op de discussie tijdens de Reading Room, haalden Denarrating Design van Vincent Thornhill en Erik Vlemmix woorden uit het gesprek en zetten zij deze in een zoekopdracht, waardoor er deze visuele context ontstond van wat design…
Het lijkt erop dat design zich losmaakt van zijn wortels. Had het in de twintigste eeuw nog het duidelijk ethische doel om op industriële schaal objecten te produceren voor de hele samenleving, nu lijkt het door marktwerking, en andere politieke en esthetische krachten te zijn verspreid en geannexeerd. In de loop der tijd is de betekenis van het begrip 'design' voortdurend veranderd van de vormgeving van abstracte ideeën tot het concreet vervaardigen van vorm, en weer terug. Tegenwoordig wordt de rol van de ontwerper als ondernemer danig versterkt door de ongewisse economische situatie. Hebben de huidige ontwerpers een gemeenschappelijke fysieke en conceptuele erfenis, of is design steeds meer een verplichting richting zelf-ontwerp aan het worden in een tijd van steeds grotere verspreiding en netwerken?
Aangezien inspiratie vaak uit onverwachte hoek komt, verlegden we onze blik in deze Reading Room naar activiteiten die wellicht niet als design worden beschouwd, maar dat mogelijk wel zijn.
Lucas Verweij ging in op de relatie tussen design en industriële productie in de twintigste eeuw en vervolgens onderzoeken hoe het begrip 'design' in de loop der tijd is opgerekt. Hij stond stil bij de oorspronkelijke betekenis van design die niets te maken heeft met industrie maar meer met 'doelbewust sturen op een uitkomst'.
Vandaag de dag bevinden we ons in de ongewone situatie waarin de mensen die we voor de industriële revolutie als 'designers' zouden hebben aangemerkt nu worden aangeduid als technici, managers, ondernemers, terwijl de huidige 'designer' voor hele andere uitdagingen en mogelijkheden staat. Dit terwijl educatie nog vooral gestoeld is op het industriële model.
Dave Hakkens en Helen Kranstauber traden deze avond op als respondent.
Denarrating Design
Als reactie op de discussie tijdens de Reading Room, haalde Denarrating Design van Vincent Thornhill en Erik Vlemmix woorden uit het gesprek en zette deze in een zoekopdracht, waardoor er een visuele context ontstond van wat design betekent volgens universele databases.
Reading Room
De Thursday Night avonden kennen verschillende formats, met elk een heel eigen karakter. De Reading Room is daar een van. De Reading Room is een serie avonden waarin eigentijdse vormen van lezen worden onderzocht. Het is een plek om de wereld met zijn talloze talen, tekens en systemen te vertalen en te ontcijferen - ook ideeën en dingen die niet makkelijk te identificeren, laat staan te lezen zijn. In kleine setting wordt onder leiding van een onderzoeker, ontwerper of denker gereflecteerd op een tekst, een ontwerp, een object, een reeks beelden of data. De Reading Room biedt ruimte aan intieme en provocatieve gesprekken.
Design Platform Rotterdam - Lucas Verweij
Designplatform Rotterdam wil bijdragen aan een stimulerend designklimaat in de regio Rotterdam. Om dit te bereiken organiseert het platform debatten, workshops, ontwerpcompetities en evenementen. Lucas Verweij is samen met Jeroen Deckers en Willem Kars kwartiermaker bij Designplatform Rotterdam. Verweij is ontwerper en designcriticus en woont en werkt in Berlijn.
Lees de artikelen van Lucas Verweij op Dezeen.
Dave Hakkens
Dave Hakkens studeerde in 2013 af aan de Design Academy Eindhoven met het project Phonebloks, een modulair smartphone concept. De verschillende functies van de smartphone hebben ieder een eigen 'blok' dat individueel vervangen kan worden. Hakkens wil hiermee de elektronische afvalberg verkleinen. Phonebloks bestaat vooralsnog alleen op papier. Een ander project van zijn hand is het Precious Plastic Project: een open source community die het recyclen van plastic met DIY machines voor iedereen binnen handbereik brengt.
Helen Kranstauber
Helen Kranstauber is een van de oprichters van Food Cabinet, een projectbureau dat gespecialiseerd is in voedselvraagstukken. Kranstauber heeft een achtergrond in Biologie en Environment & Resource Management en is een van de oprichters van het Food Film Festival. Eerder werkte ze voor het Centrum voor Landbouw en Milieu en was ze bestuurslid van de Youth Food Movement. Hoewel ze niet is opgeleid als designer, beweegt ze zich wel degelijk op terreinen waar creativiteit, innovatie en design een grote rol spelen.
In partnership with Design Platform Rotterdam