ICAM 2022
Het Nieuwe Instituut neemt deel aan een aantal sessies en presentaties tijdens de conferentie van ICAM (International Confederation of Architectural Museums), die van 6 tot en met 11 september in München wordt gehouden. Het programma zal deels ook online te volgen zijn via de website van ICAM.
6 september 2022 08:00 - 11 september 2022 20:00
Interlocking Ways of Doing Research
Met Aric Chen, Dirk van den Heuvel en Setareh Noorani
Sessie 2 Donderdag 8 september, 14.30 - 16.00
Een architectuurmuseum is niet per se een onderzoeks- of kennisinstelling in de academische zin van het woord. Toch zijn archiefonderzoek, literatuuronderzoek en het simpelweg begrijpen wat zich in de wereld buiten het museum afspeelt, noodzakelijk om tot een succesvol publieksprogramma met een duidelijk profiel te komen. Wat zijn, in een zich steeds verder uitdijend veld - van het digitale domein tot sociaal-politieke kwesties - de onderzoekspraktijken die op dit moment ontwikkeld worden om te voldoen aan de verwachtingen van het publiek en andere belanghebbenden, zowel binnen als buiten het instituut? In deze sessie kijken we hoe verschillende onderzoeksmethoden elkaar kunnen versterken om zo de huidige tentoonstellingspraktijken en institutionele grenzen te openen.
Voorzitters tijdens deze sessie zijn Aric Chen (directeur van Het Nieuwe Instituut) en Dirk van den Heuvel (Hoofd Jaap Bakema Study Centre en Associate Professor TU Delft). Met presentaties van Maristella Casciato (Getty Research Institute), Emily Pugh (GRI), Ann Whiteside (Harvard GSD); Harriet Edquist (RMIT University Melbourne); Roberto Gigliotti en Nina Bassoli (Vrije Universiteit van Bozen-Bolzano); Petterri Kummala (Museum voor Finse Architectuur); Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut).
Collecting Otherwise, tijdens deze sessie vertegenwoordigd door Setareh Noorani, werkt actief samen met vertegenwoordigers van de stichting Vrouwen Bouwen Wonen om na te denken over adequate manieren om hun nalatenschap te beheren, te behouden en te representeren. Deze samenwerking werpt zijn vruchten af: begrip van het VBW-archief als een 'netwerkarchief', het gezamenlijk ontwikkelen van archieftools en een Oral Herstory als aanvulling op de verworven documenten.
Luzia Hartsuyker, architect, en de coördinatiegroep in “Inspiratie en een lange adem: het projekt burgerziekenhuis voor vrouwen, nu en straks”, 1988. Bron: Archief [Women Building Living Housing] / Bureau Tussen-Ruimte. Donatie door Lidewij Tummers, Collectie Het Nieuwe Instituut.
Architectural Archives across Asia - Modes and Motivations
Met Robin Hartanto Honggare en Setareh Noorani
Sessie 1 Woensdag 7 september, 13.30 - 15.00
Sessie 2 Vrijdag 9 september, 14.00 - 15.30
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bevat archieven die niet alleen betrekking hebben op bouwpraktijken in Nederland, maar ook op de architecturale erfenis van voormalige Nederlandse koloniën. Robin Hartanto Honggare en Setareh Noorani bespreken tijdens deze sessie het onderzoeksproject Collecting Otherwise, dat dit jaar mogelijke strategieën verkent op basis waarvan koloniaal erfgoed voorzien kan worden van een nieuwe plaatsbepaling en interpretatie, en het instrumentarium waarmee we met dit erfgoed omgaan kan worden bijgesteld en uitgebreid. Een aantal specifieke casussen uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw vormt het uitgangspunt van deze herijking.
Invented from Copies
Met Ellen Smit
Pecha Kucha Zaterdag 10 september, 15.00 - 16.00 (niet online)
Conservator van Het Nieuwe Instituut Ellen Smit bespreekt in kort bestek het onderzoek naar de analoge reproductie. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw bevat naast museale, handgetekende 'originele' ontwerpen ook een enorme hoeveelheid kopieën en reproducties. Invented from Copies is een onderzoeksproject in het kader van Architectuur Dichterbij waarin een specifieke materialiteit van het archief centraal staat: de architectonische reproductie. Hoe verhouden de verschillende reproductietechnieken, zoals de blauwdruk en de witdruk, zich tot het ontwerpproces en de ontwerpcultuur?
ICAM 2022
De ICAM-conferentie 2022 wordt georganiseerd door het Architectuurmuseum van de Technische Universiteit van München, en vindt plaats van 6 tot 11 september 2022. Het programma bevat vijf conferentiesessies; over architectuurarchieven in Azië, de impact van architectuurmusea op de discipline architectuur, de status en rol van films in architectuurarchieven en elkaar versterkende onderzoeksmethoden. De vijf sessies worden in hybride vorm gehouden, waardoor online deelname mogelijk is. Meer informatie op de website van ICAM
Disclosing Futures - Rethinking Heritage
Conferentie in Het Nieuwe Instituut
Erfgoed innoveert. Dat zit deels in technologische vooruitgang, maar vooral in het bevragen van de huidige praktijk. Een collectie is geen neutrale weergave van het verleden, maar krijgt betekenis door de interactie met en interpretatie van een nieuwe generatie gebruikers. Dat maakt dat erfgoed per definitie toekomstgericht moet zijn. Op de conferentie Disclosing Futures - Rethinking Heritage, op 2, 3, en 4 november in Het Nieuwe Instituut, gaan we in gesprek over de heroriëntatie op de erfgoedtaak en innovatie als voorwaarde voor duurzaam collectiebeheer.