Menu

Zoeken

Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut
Huis SonneveldNieuwsEventsNu te zien
Koop ticketsEN

Zoeken

Huis Sonneveld

Koop ticketsEN

Free Heri Heri for All

Het Nieuwe Café, Hiphophuis en het Nieuwe Instituut nodigen families en kinderen uit voor Free Heri Heri for All. Tijdens deze dag staan we stil bij de afschaffing van slavernij onder het genot van het traditionele gerecht heri heri. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten en workshops waarmee geschiedenis geschreven wordt en nieuwe verbindingen worden aangegaan.

30 juni 2023 13:00 - 16:30

Free Heri Heri, 2023. Beeld: Diana Ejaita.

Heri Heri

Het gerecht heri heri is er een met een verhaal. Tegenwoordig is het een bekende delicatesse, maar heri heri werd oorspronkelijk ten tijde van de trans-Atlantische slavenhandel klaargemaakt en gegeten door tot slaaf gemaakte mensen op plantages. Het eenpansgerecht betekent ‘helen’ en is op basis van cassave, zoete aardappel, bakkeljauw en banaan. Bij het Nieuwe Instituut wordt de heri heri klaargemaakt door chef Manuela Goncalves Tavares en haar team van Het Nieuwe Café.

Programma

  • Dompel jezelf onder in het rijke verleden van de Afro-Braziliaanse vechtkunst Capoeira tijdens deze workshop door Juggling Percussion, terwijl we ons verdiepen in de diepgaande historische betekenis ervan. De wortels van Capoeira gaan terug tot de strijd van tot slaaf gemaakte Afrikanen in Brazilië, die hun gevechtstraining op ingenieuze wijze vermomden als een fascinerende dans.

  • De anyisa, een traditioneel Surinaams hoofddeksel, is meer dan een accessoire. De hoofddoek diende ook als communicatiemiddel: aan de manier van vouwen en dragen kon je een boodschap afgeven. Anyisa-expert Carlien Macnack zal een workshop anyisa-vouwen geven en meer vertellen over de kunst en het dragen van deze hoofddoek. Tijdens de workshop leren kinderen en families verschillende vouwtechnieken en bindwijzen van de anyisa. Maak er een van papier of gesteven katoen en draag het tijdens Keti Koti!

Meer informatie over het gehele programma volgt binnenkort.

Deze middag is georganiseerd in samenwerking met Het Nieuwe Café en Hiphophuis.

Taal: Nederlands | Locatie: Nieuwe Instituut | RSVP (Gratis)

RSVP

Free Heri Heri for All

Cultureel ondernemers Ira en Ayra Kip besloten in 2020 om het symbolische gerecht heri heri te serveren bij speciale bijeenkomsten die zij, onder meer geïnspireerd door de wereldwijde Black Lives Matter-beweging, wilden organiseren ter nagedachtenis aan hun voorouders en ter herdenking van de afschaffing van de slavernij door het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863. 1 juli is de dag die in verschillende delen van het toenmalige koninkrijk bekendstaat als Keti Koti, Emancipation Day of Dia di Lucha pa Libertat.

De gezusters Kip zien samen koken en eten als een manier bij uitstek om in gesprek te gaan, verbindingen te leggen en bewustzijn en begrip te vergroten. Sinds de eerste editie zijn er steeds meer bekende en minder bekende koks bij het initiatief betrokken geraakt en is de 'tafel' van Amsterdam uitgebreid naar verschillende steden in Nederland.