Ecokathedraal en Priona Tuinen
DIT EVENEMENT GAAT HELAAS NIET DOOR
Breng op zaterdag 3 oktober samen met Het Nieuwe Instituut een bezoek aan de Ecokathedraal van Louis Le Roy in Mildam (Friesland) en de Priona Tuinen van Henk Gerritsen in Schuinesloot (Overijssel). Beide zijn natuurlijke tuinen, gevormd vanuit de gedachte dat de mens de natuur niet moet beheersen, maar er een langdurige relatie mee moet aangaan.
3 oktober 2015 09:00 - 18:00
Tijdens de busreis verzorgt Vera van de Nieuwenhof een lezing. Van de Nieuwenhof is recent afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam met een BA Architectuurgeschiedenis. In het begin van haar studie kwam ze in aanraking met het werk van Louis Le Roy waarna ze onderzoek deed naar zijn mogelijke rol als voorloper van de zogenaamde Guerrilla Gardening beweging. Tijdens haar lezing komt niet alleen leven, werk en theorie van Le Roy aan bod, maar ook diverse hedendaagse projecten die direct te herleiden zijn tot of verwant zijn aan zijn filosofie.
De ontwerpers van De Nieuwe Tuin, Frank Bruggeman en Hans Engelbrecht, vonden inspiratie bij de ideeën van Le Roy en Gerritsen. Op locatie vertellen zij hoe deze stromingen binnen de landschapsarchitectuur hun eigen werk hebben beïnvloed.
Ecokathedraal
Louis Le Roy (1924-2012) bouwde veertig jaar van zijn leven aan de Ecokathedraal in Mildam. Zijn uitgangspunt was dat mens en natuur in een dergelijk langdurig proces een grote mate van complexiteit ontwikkelen.. Lang voordat termen als slow architecture in zwang raakten, wees Le Roy op de factor tijd als noodzakelijk ingrediënt voor ruimtelijke kwaliteit.
Priona Tuinen
Deze tuinen zijn in de loop van twintig jaar aangelegd door Henk Gerritsen (1948-2008) en Anton Schlepers (1945-1993). Gerritsen ontwikkelde een eigen filosofie over de omgang met natuur in de tuin, die uitgaat van ecologische principes en waarbij gebruik wordt gemaakt van langlevende, zichzelf handhavende en natuurlijk ogende beplanting. Deze stroming in het tuinontwerp kreeg de naam 'Dutch Wave' en maakt tot op de dag van vandaag internationaal furore en heeft grote invloed gehad op de publieke ruimte.
De Nieuwe Tuin
Met De Nieuwe Tuin breken kunstenaar Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht een lans voor een meer wilde vorm van natuurbeheer in de stad. Waar in de meeste stadsparken en stadstuinen de menselijke hand zichtbaar domineert, moet in De Nieuwe Tuin juist het natuurlijke element overheersen. In essentie is het een vorm van laissez-faire tuinieren, of zoals Louis Le Roy het uitdrukte: de natuur het werk laten doen.