Designing for Precarious Citizens
'Designing for Precarious Citizens' is een research-by-design project van Future Makers, het expertise-centrum van Artez dat onderzoeks- en innovatieprojecten initieert die een bijdrage leveren aan een veerkrachtige, duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Startpunt van dit project is het werk van de Nederlandse architect Johan Niegeman, één van de weinige Nederlandse docenten aan het Bauhaus die, samen met Mart Stam, verschillende sociale woningbouwprojecten in de Sovjet-Unie heeft ontworpen. Niegeman streefde naar betere huisvesting voor de massa, die onder slechte omstandigheden leefde. Hij was ervan overtuigd dat ontwerpers zich altijd moesten inzetten voor de meest precaire groepen in de samenleving en dat met de meest geavanceerde technieken moesten doen.
9 april 2019 11:00 - 21 april 2019 17:00

Johan Niegeman en zijn studenten. Beeld Jeroen Bruggeman
In het project Designing for Precarious Citizens vertalen drie hedendaagse ontwerpers Niegeman's ideeën naar de hedendaagse samenleving. Kunstenaar Giuditta Vendrame, interaction designer Klasien van de Zandschulp en speculatief designer Frank Kolkman ontwikkelden elk een installatie gericht op drie verschillende precaire groepen. Alle drie de ontwerpers hebben een verschillende benadering gekozen. Kolkman onderzocht de gevolgen van de platform-economie voor huurders van sociale huurwoningen. Van de Zandschulp onderzocht hoe we zelf steeds meer tot een precaire groep behoren met de groeiende automatisering van ons eigen huis. En ten slotte keek Vendrame naar de onzekerheid van mensen die op het water wonen als een onstabiele grond voor levensomstandigheden in relatie tot burgerschap. De drie installaties verhouden zich op verschillende manieren tot het thema, maar tonen allen de complexiteit van onzekerheid in de huidige maatschappij.
100 jaar Bauhaus
Het project komt voort uit de 100 jaar Bauhaus-viering waar Future Maker professor Jeroen van den Eijnde aan mee werkte met een artikel in de catalogus van de tentoonstelling in het Museum Boijmans van Beuningen. In zijn artikel Bauhaus, Binnenhuis en (buiten) ruimte beschrijft Van den Eijnde de invloed van de architect, ontwerper en Bauhaus-docent Johan Niegeman op het Nederlandse kunstonderwijs, in het bijzonder op het gebied van interieurarchitectuur.
Pop-in Expo
In de foyer van Het Nieuwe Instituut zijn om de paar weken nieuwe presentaties te zien van veelal jong ontwerptalent. Een spraakmakend ontwerp of opzienbarend onderzoek, al dan niet gerelateerd aan het lopende tentoonstellingen- en debattenprogramma van Het Nieuwe Instituut, krijgt zo een plek in de schijnwerpers.