Design for Change #1: Grafisch ontwerp voor Gaza
Aan de hand van de beeldtaal, symboliek en maatschappelijke impact van uitingen als posters bespreken vormgevers Sana Iqbal, Rasha Dakkak en Anja Groten hoe grafisch ontwerp kan worden ingezet als protestmiddel. Directeur Aric Chen van het Nieuwe Instituut begeleidt de bijeenkomst. Boekhandel Limestone Books verzorgt een tijdelijke boekentafel met publicaties die met het thema te maken hebben.
13 juni 2024 16:30 - 18:00
Grafisch ontwerp voor Gaza
Ontwerper Sana Iqbal kiest een aantal posters uit waarmee zij uitlegt hoe grafisch ontwerp is ingezet bij oproepen tot een staakt-het-vuren in Palestina en wat de gebruikte symboliek betekent.
Rasha Dakkak leidt de opleiding Grafisch Ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze deelt formats die zij in haar werk over Palestina hanteert.
Anja Groten leidt het Design Department van het Sandberg Instituut. Als medeoprichter van Hackers & Designers bespreekt zij de opensource ontwerptools en dekoloniale technologie uit de praktijk van het collectief en laat ze zien wat ze gemaakt heeft voor Forms of (ex-)Change.
Dit tijdelijke collectief maakte ter gelegenheid van de Leipziger Buchmesse 2024 werk rond het idee van ‘verandering’ in brede zin. Vanwege het huidige politieke en culturele klimaat in Duitsland bleek de presentatie niet langer mogelijk. In plaats daarvan is de tentoonstelling nu te zien in het Nieuwe Instituut.
Taal: Engels | Locatie: Nieuwe Instituut | Gratis
RSVPForms of (ex-)Change
De totstandkoming van een grafische boodschap verloopt, laat Forms of (ex-)Change zien, nooit neutraal. In de uitwisseling tussen zender en ontvanger spelen aannamen en persoonlijke achtergronden een belangrijke rol, net als factoren als in- en uitsluiting, toegang en cultureel begrip. Omdat het publiek het werk moet interpreteren, loopt een maker altijd het risico dat de beoogde boodschap verkeerd wordt begrepen
Design for Change
Met de serie Design for Change verkent het Nieuwe Instituut hoe design, digitale cultuur en architectuur kunnen reageren op actuele humanitaire vraagstukken. Het instituut biedt uiteenlopende professionals uit deze sectoren een platform om in een constructieve dialoog kennis en ervaringen uit te wisselen en zo verschillende perspectieven op complexe kwesties samen te brengen.
Limestone Books
Het curatorenteam achter Limestone Books beschouwt het zelf niet als een traditionele, winstgedreven boekhandel. De commerciële invalshoek helpt hen om experiment in het kunst-uitgeverswezen te stimuleren. Limestone verkoopt kunstboeken, maar richt zich nadrukkelijk op niet-westerse perspectieven en ondervertegenwoordigde stemmen. Met leesclubs en presentaties verbindt de boekwinkel internationale kunstenaars en ontwerpers aan lokale publieksgroepen.