Biohacking
Biohacking is een trend die naar Europa is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De beweging onderzoekt de maakbaarheid van het leven, onder meer door het aanpassen van genetisch materiaal. Tijdens deze avond onder leiding van scenarioschrijver Ine Poppe werd aan de hand van videobeelden van biologische experimenten gekeken naar de ethische en politieke aspecten van biohacking, en er zijn lezingen en interviews met bioloog en filosoof Ellen ter Gast en kunstenaar Floris Kaayk.
Wanneer is een groep cellen een levend wezen? Waarom experimenteren wij met stamcellen? Wat is nodig om een levend organisme te maken in een laboratorium? Deze kwesties op het snijvlak van kunst en wetenschap werden besproken in de avond over 'Biohacking' in Het Nieuwe Instituut, aan de hand van een kijkje in de keuken van de hedendaagse DIY-bioloog.
C. Vlasman is een van deze DIY-biologen en onderzoekt wat leven is en experimenteert met levensvormen: 'blops' of blupjes van vlees, bloed en zelfs botten. Tegenwoordig is er geen hightech laboratorium nodig om moleculair bioloog te zijn, want al voor een paar honderd euro kun je in een garage voor God spelen. Vlasman werkt in een officieel laboratorium, maar ook in een 'DIY-hackerslab'.
31 oktober 2013 20:30 - 22:30