Angisa-workshop met Carlien Macnack (sessie 1)
Nieuwe Instituut organiseert een reeks workshops onder begeleiding van stylist en kunstdocent Carlien Macnack. Zij leert deelnemers in drie opeenvolgende workshops hoe zij een traditionele Afro-Surinaamse angisa kunnen voorbereiden en op een aantal manieren kunnen vouwen en dragen. Gaandeweg gaat Macnack in op de historische en culturele betekenissen van de verschillende vouw- en bindwijzen. De geplooide hoofddoek is een eeuwenoud communicatiemiddel en geldt sinds 2014 als officieel erkend cultureel erfgoed. Maak van dichtbij kennis met levende geschiedenis en leer de ‘taal van textiel’! In deze eerste sessie leer je textiel stijven en een aantal basisplooien.
16 mei 2024 16:00 - 19:00
Sessie 1
In de eerste bijeenkomst leer je de basisplooien vouwen in papier en doek; je leert een strik-ede binden en je wordt voorbereid op het stijven en strijken van het katoen dat je in de volgende sessie van de workshop gaat gebruiken.
NB. Deelname aan de driedelige workshop is alleen mogelijk als je bij alle sessies aanwezig kunt zijn! De drie data zijn niet als losse trainingen te volgen.
De angisa is meer dan een modeaccessoire. Van oudsher heeft elke manier van vouwen, binden en dragen van het hoofddeksel een eigen naam en betekenis. De traditie van het angisa-binden voert terug tot de negentiende eeuw en wordt sindsdien van generatie op generatie doorgegeven. Carlien Macnack is expert op dit gebied. Zij leert deelnemers de basistechnieken en een paar variaties: van het stijven en strijken van de doek tot aan de uiteindelijke angisa-vormen van de ‘strik-ede’, ‘feda’, ‘let-them-talk’ en ‘Frans ede’.
- De drie werksessies vinden plaats op de volgende donderdagen: 16, 23 en 30 mei 2024
- De workshops duren elk drie uur, van 18.00-21.00 uur.
- Deelname aan de driedelige cursus kost €60,-.
- We vragen deelnemers om zelf een angisa mee te nemen, of een andere vierkante katoenen doek van 80x80 of 90x90 cm.
Achtergrond
Rond de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname in 1975 kwamen er veel Surinaamse mensen naar Nederland. Zij namen hun geschiedenis, cultuur en tradities mee. Vrouwen uit de Afro-Surinaamse gemeenschap hebben sindsdien als kotomisi bijvoorbeeld een onmiskenbare plek in de gedeelde cultuurgeschiedenis in Nederland. De klederdracht van kotomisi, ‘vrouwen die een koto dragen’, bestaat uit de gelijknamige jurk en de angisa. Speciale varianten worden gedragen bij bijzondere gelegenheden als verjaardagen, rouwrituelen en culturele bijeenkomsten. Voor een groot deel van de Afro-Surinaamse vrouwen in Nederland vertegenwoordigt de kledingtraditie tot op de dag van vandaag een viering van saamhorigheid, herinneringen en hun afkomst. Om die traditie in Nederland levend te houden droeg de Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer het maken van de koto en binden van de angisa voor als cultureel erfgoed. Ze staan sinds 21 juni 2014 op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Taal: Nederlands | Locatie: Nieuwe Instituut | €60,- voor drie sessies
Tickets