Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Nieuwe Instituut stelt Sofie De Caigny aan als Hoofd Collectie

Sofie De Caigny wordt per 1 februari 2025 Hoofd Collectie van het Nieuwe Instituut. In deze functie is zij verantwoordelijk voor het leiden en beheren van de afdeling Collectie en haar acquisities, innovatieve onderzoeks- en archiveringsinitiatieven en plannen om de collectie toegankelijker, zichtbaarder en koppelbaarder te maken aan hedendaagse vraagstukken en praktijken. Ze zal ook de leiding hebben over museumwoning Huis Sonneveld (1933), een toonaangevend voorbeeld van Nederlandse functionalistische architectuur, en een leidende rol spelen bij het bevorderen van de positionering van het instituut binnen lokale, nationale en internationale erfgoed- en erfgoedbeleidsnetwerken.

14 november 2024

Sofie De Caigny. Foto: Aaron Lapeire.

Sofie De Caigny kijkt er met heel veel enthousiasme naar uit om de zorg voor de collectie en Huis Sonneveld op zich te nemen. Zij ziet veel kansen en uitdagingen voor de bijzondere collectie, die ook internationaal sterk gewaardeerd wordt. Samen met het team van het Nieuwe Instituut wil ze werken aan de verdere borging van de collectie, zowel digitaal als analoog. Daarnaast liggen er kansen om de collectie meer bekendheid te geven bij het brede publiek en meer te activeren binnen de ontwerpgemeenschap.

Aric Chen, Algemeen en Artistiek Directeur van het Nieuwe Instituut: "We zijn erg blij met de komst van Sofie naar het Nieuwe Instituut. Sofie heeft diepgaande ervaring met architectuurarchieven en -instellingen, gecombineerd met een genereuze, open houding en een naar buiten gerichte betrokkenheid bij het vakgebied en de bredere relevantie ervan. We kijken er naar uit om samen met haar belangrijke rol de collectie en het instituut naar het volgende hoofdstuk te brengen."

Aukje Bolle, Zakelijk Directeur van het Nieuwe Instituut, “We zijn verheugd over de komst van Sofie. Zij zal met haar kennis en ervaring een grote positieve bijdrage leveren aan het behoud en de ontsluiting van de Rijkscollectie.”

Over Sofie De Caigny

De afgelopen jaren is Sofie De Caigny werkzaam geweest als gastprofessor Architectuurkritiek, Architectuuractualia en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen; gastprofessor Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Hasselt; directeur-bestuurder van het Vlaams Architectuurinstituut; Secretaris Generaal van het International Confederation of Architectural Museums. Naast haar rol bij Nieuwe Instituut is Sofie De Caigny voorzitter van de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Stad Rotterdam en lid van de commissie Architectuur – Stimuleringsfonds Creative Industrie.

Over de afdeling Collectie

De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is met ongeveer 4 miljoen items een van de grootste architectuurcollecties ter wereld. Het omvat maquettes, tekeningen, documentatie, foto's en digitale bestanden uit zo'n 700 archieven, variërend van die van H.P. Berlage, J.J.P Oud en Theo van Doesburg tot Herman Hertzberger, Rem Koolhaas en MVRDV. Architectuur Dichterbij, een innovatief 6-jarig erfgoedprogramma op het gebied van conservering, digitalisering en zichtbaarheid, nadert zijn afronding, terwijl het verzamelen van archiefmateriaal met betrekking tot bijvoorbeeld de kraakbeweging, voormalige koloniale gebieden en feministische, activistische architectuur de parameters van de collectie hebben verzet. De ontwikkeling van nieuwe archiefinstrumenten maakt het mogelijk een veelheid aan interpretaties in te bedden en nieuwe verhalen te vertellen.

Noot voor de redactie

Contact: Robin van Essel, persvoorlichter +31 (0)6 3803 9218, r.vanessel@nieuweinstituut.nl

Over Nieuwe Instituut

Nieuwe Instituut is het Nederlandse nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur, gelegen in het Rotterdamse Museumpark. Met tentoonstellingen, evenementen, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven laten we zien hoe ontwerpideeën positief bijdragen aan urgente maatschappelijke en ecologische uitdagingen. We willen een betere toekomst niet alleen verbeelden, maar ook testen en in de praktijk brengen. Nieuwe Instituut is een gastvrije en levendige plek, waar diverse ontwerpers, denkers en publiek elkaar ontmoeten. Meerstemmigheid is ook het fundament van de Zoöp, ons organisatiemodel waarin niet-menselijk leven een stem heeft. Nieuwe Instituut verzorgt daarnaast het beheer, behoud en de ontsluiting van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, één van de grootste architectuurcollecties ter wereld, en museumwoning Huis Sonneveld, een icoon van Nederlandse functionalistische architectuur uit 1933.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.