Smart City ontmoet participatiemaatschappij. Publiek forum De Staat van Eindhoven tijdens Dutch Design Week.
8 oktober 2015
Hoe verhoudt de ambitie van Eindhoven om een slimme stad te zijn zich met de realiteit van de participerende burger? Deze vraag en de conflicten die zich rond dit vraagstuk voor kunnen doen, staan centraal op 23 oktober a.s. tijdens de bijeenkomst De Staat van Eindhoven, onderdeel van de Dutch Design Week.
/"Er is inmiddels al meer dan voldoende ervaring opgedaan om te concluderen dat de realiteit van de slimme stad weerbarstiger is dan de hoera-verhalen en presentaties veelal doen vermoeden. De vraag hoe een nieuw sociaal contract er uitziet voor de slimme stad, is mij voor honderd procent uit het hart (en hoofd) gegrepen, al zal het nog verre van gemakkelijk zijn daar goede en werkbare antwoorden op te vinden./"
Hoogleraar Techniekfilosofie Tsjalling Swierstra.
De Staat van Eindhoven vormt het publieke startpunt van een meerjarig cultuurprogramma van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven. Dit programma gaat over de veranderende verhouding tussen overheid en burger, en in het bijzonder over de tweeledige ambitie van Eindhoven om een 'smart city' in een participatiesamenleving te zijn.
Eindhoven wil een slimme, gezonde, zorgzame, innovatieve en vooral adaptieve stad zijn. De stad ziet zich tegelijkertijd, net als andere steden in Nederland, geconfronteerd met een aantal fundamentele veranderingen: de verzorgingsstaat maakt plaats voor de participatiesamenleving en de macht van de staat verschuift naar de steden, die met ruim 60% van de Nederlandse bevolking, dé plekken voor innovatie en economische draagkracht zijn. Bovendien willen veel steden in de wereld momenteel een smart city zijn en ook Eindhoven is deze ambitie niet vreemd. Het verhaal van de smart city staat echter nog in de kinderschoenen. Juist een stad als Eindhoven, waar technologie zo'n belangrijke rol speelt, heeft de mogelijkheden om de betekenis van een smart city in de breedste zin van het woord, met haar burgers, bedrijfsleven en kennisinstellingen, te (her)definiëren en nieuwe waarden toe te kennen aan het begrip smart.
Tijdens het publieke forum De Staat van Eindhoven wordt een Slimme Raad van zes baanbrekende wetenschappers, denkers en ontwerpers uit binnen- en buitenland geïnstalleerd, die zich over dit thema gaan buigen, te weten:
- ontwerper en urbanist Dan Hill (associate director bij ontwerp- en ingenieursbureau Arup in Londen)
- ontwerper Anab Jain (oprichter van het Engels-Indiase ontwerp- en innovatiebureau Superflux)
- hoogleraar Techniekfilosofie Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht)
- publiek ondernemer Albert Jan Kruiter (mede-oprichter Instituut voor Publieke Waarden)
- hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector Evelien Tonkens (Universiteit voor Humanistiek in Utrecht)
- Chris Sigaloff (directeur van Kennisland)
De leden van de Slimme Raad zullen in deze bijeenkomst de ambities van Eindhoven kritisch tegen het licht houden en tevens actiepunten voor het meerjarige programma formuleren. Dit zijn de eerste concrete stappen van de samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en Het Nieuwe Instituut, waarbij het programma breed in Eindhoven wordt vormgegeven - met burgers, ondernemers, instituten en andere partijen - rondom het centrale thema.
Acteursgroep Wunderbaum brengt tijdens deze bijeenkomst de participatiemaatschappij en de smart city op confronterende wijze heel dichtbij. Dataplatform Open Source City presenteert bovendien de eerste resultaten van haar onderzoek naar het huidige Eindhoven, waarbij bestaande initiatieven die een rol spelen in de participatiesamenleving en de smart city in kaart zijn gebracht. Zo wordt duidelijk waar de stad zich nu bevindt en waar het heen kan gaan: de Staat van Eindhoven.
De bijeenkomst De Staat van Eindhoven en de bijdragen van de Slimme Raad zetten een kader neer voor het verdere programma, dat tot en met 2017 doorloopt. In verschillende activiteiten zullen burgers van Eindhoven, bedrijfsleven en kennisinstellingen een actieve rol spelen bij het beantwoorden van de in wezen eenvoudige, maar in uitwerking complexe basisvraag: waarom, hoe en met wie gaat de Eindhovenaar bijdragen aan de slimme stad?
De Staat van Eindhoven
Dutch Design Week
Vrijdag 23 oktober 2015
10.00u - 14.00u
Van Abbemuseum, Eindhoven
Noot voor de redactie
Voor meer informatie of beeldmateriaal, neem contact op met Chantal Defesche, afdeling Marketing, Communicatie, Commercieel via c.defesche@hetnieuweinstituut.nl of t 010-4401255.