Sleep Mode. The Art of the Screensaver
Screensavers vormen een bijzondere categorie in de nalatenschap van het vroege digitale tijdperk. Vanaf midden jaren tachtig verschenen de geanimeerde pauzebeelden voor het eerst op de personal computer. En amper vijftien jaar later waren ze alweer compleet overbodig geworden. Met zijn installatie _Sleep Mode. The Art of the Screensaver _presenteert internetkunstenaar Rafaël Rozendaal in Het Nieuwe Instituut een opmerkelijke verzameling screensavers; bijna vergeten producten die werden ontwikkeld om het scherm van de personal computer te beschermen tegen inbranden. Maar ook producten met een bijzondere culturele betekenis omdat ze de eerste werkelijk volledig door de computer gegenereerde beelden hebben voortgebracht.
15 januari 2017
De screensaver werd bedacht om de eerste generatie computerschermen, toen nog zwart/wit, te beveiligen. Bleef de computer te lang ongebruikt aanstaan, dan raakte de fosforlaag op het scherm onherstelbaar beschadigd. Zwarte vlekken waren het gevolg. Zodra de screensaver eenmaal op de computer was geïnstalleerd werd die automatisch opgestart zodra men even pauzeerde. Simpele animaties zorgden ervoor dat het beeld tijdens zo'n rustperiode altijd in beweging bleef.
Rafaël Rozendaal raakte gefascineerd door het ontwerp van de verschillende generaties screensavers. Veelal zijn de makers niet bekend, maar de impact van de beelden kon desondanks groot zijn. Sommige screensavers, zoals de beroemde Vliegende Broodroosters in het programma After Dark, werden zelfs een wereldwijde commerciële hit. Toch duurde het succes maar kort. Nieuwe beeldschermtechnologie verminderde het risico van inbranden, en sinds de meeste mensen op hun laptops zijn aangewezen op batterijspanning lijkt niemand nog warm te lopen voor een bewegend pauzebeeld dat stroom kost.
Sleep Mode dompelt de bezoeker onder in de betoverende wereld van de screensaver. Bovendien documenteert de tentoonstelling de geschiedenis van het fenomeen. Meer nog dan bij andere vergeten digitale producten (zoals de floppydisk) stelt zich bij de screensaver: hoe bewaren we dit digitale erfgoed dat zo duidelijk een eigen ontwerp en een eigen beeldtaal introduceerde? Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid webdossier dat zowel in de expositie als online kan worden geraadpleegd.
sleepmode.hetnieuweinstituut.nl
Voor meer informatie of beelden kunt u contact opnemen met Yev Kravt, via email y.kravt@hetnieuweinstituut.nl of telefonisch op +31 (0)6 83 67 97 37