Positief advies aan Nieuwe Instituut voor Culturele Basisinfrastructuur (BIS) 2025-2028
3 juli 2024
-
De Raad voor Cultuur heeft Nieuwe Instituut een positief advies gegeven voor BIS-subsidie als ‘Ondersteunende instelling’ voor de periode 2025-2028.
-
De Raad is positief over de nieuwe fase waarin de instelling is gekomen en vindt dat Nieuwe Instituut een steeds grotere zichtbaarheid en betrokkenheid toont, zowel internationaal, nationaal als lokaal.
-
Nieuwe Instituut kan zich met deze subsidie de komende vier jaar blijven inzetten voor het bevorderen van culturele, maatschappelijke en economische meerwaarde van de Nederlandse architectuur-, design en digitale cultuursectoren.
-
Naast deze taken ontplooit Nieuwe Instituut nog verschillende andere lokale, landelijke en internationale initiatieven op het vlak van architectuur, design en digitale cultuur, onder andere vanuit de Erfgoedwet.
Nieuwe Instituut, het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur, is verheugd met het positieve advies van de Raad voor Cultuur voor de toekenning van de subsidieverlening uit het landelijke culturele subsidiestelsel (de culturele basisinfrastructuur BIS) voor de periode 2025-2028.
De BIS-subsidie wordt elke vier jaar door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toegekend aan culturele instellingen op in verschillende vakgebieden. De BIS is een cruciaal onderdeel van de financiering van het Nieuwe Instituut, naast onder andere de financiering vanuit de Erfgoedwet.
Het advies van de Raad voor Cultuur is om Nieuwe Instituut voor de periode van 2025-2028 het volledige aangevraagde bedrag van € 1.937.300 toe te kennen als ‘Ondersteunende instelling’ op het terrein van ontwerp. Het advies onderstreept de belangrijke rol die Nieuwe Instituut speelt bij het bevorderen van de culturele, maatschappelijke en economische meerwaarde van de Nederlandse ontwerpsector in binnen- en buitenland.
Volgens het adviesrapport: “In het activiteitenplan voor de subsidieperiode 2025-2028 heeft Nieuwe Instituut haar BIS-activiteiten duidelijk gescheiden van de rest van haar activiteiten en ondergebracht in het zogenaamde Agentschap, een aparte afdeling binnen de instelling (…) De raad is positief over de nieuwe fase waarin de instelling is gekomen. Nieuwe Instituut toont een grotere zichtbaarheid en betrokkenheid, zowel internationaal, nationaal als lokaal.”
Aric Chen, algemeen en artistiek directeur Nieuwe Instituut: “We zijn verheugd met het positieve advies van de Raad voor Cultuur. In combinatie met onze rol als erfgoedinstelling onder de Erfgoedwet stelt de BIS-subsidie ons in staat om te blijven onderzoeken wat een culturele instelling kan zijn: een naar buiten gericht, meerstemmig instituut, waar we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook hedendaagse en toekomstige makers vooruithelpen bij het testen van oplossingen voor en aanpakken van onze urgente maatschappelijke en ecologische uitdagingen.”
Takenpakket als ondersteunende instelling
De activiteiten als ‘Ondersteunende instelling’ omvatten onder andere het bevorderen van culturele, maatschappelijke en economische meerwaarde van de gehele ontwerpsector, in samenwerking met de sector zelf en andere relevante partijen. Daarnaast is de missie om ontwikkelingen in de sector te identificeren, op de agenda te zetten, aan te pakken en kennis hierover te verspreiden.
Dit gebeurt bij Nieuwe Instituut bijvoorbeeld door de serie Redesigning the Designer en de experimentele pop-up winkel New Store, naast andere innovatieve projecten in samenwerking met verschillende gemeenschappen in Rotterdam en daarbuiten. Nieuwe Instituut is ook de initiatiefnemer van de nieuwe coalitie Architectuur Overal, die toonaangevende Nederlandse architectuurorganisaties samenbrengt om de rol van architectuur in het lokale en nationale debat rond ruimtelijke ordening te vergroten.
Nieuwe Instituut richt zich ook op het versterken van de Nederlandse architectuur-, design-, digitale cultuur- en aanverwante sectoren in het buitenland, bijvoorbeeld als opdrachtgever van het Nederlands paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië en als curator van het culturele programma van het Nederlands paviljoen op de World Expo in Osaka, Japan in 2025.
Bovendien vervult Nieuwe Instituut een netwerk- of platformfunctie voor design en digitale cultuurcollecties; bijvoorbeeld als coördinator van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD), waarin tientallen Nederlandse organisaties samenwerken aan de koppeling van bestaande design- en digitale archieven en om te lobbyen voor het behoud van bedreigde archieven.
Naast de activiteiten vanuit BIS-subsidie ontplooit Nieuwe Instituut nog verschillende andere lokale, landelijke en internationale initiatieven op het vlak van architectuur, design en digitale cultuur, zoals het organiseren van tentoonstellingen en evenementen. Daarnaast beheert en ontsluit Nieuwe Instituut de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, één van de grootste architectuurcollecties ter wereld, en beheert het de iconische functionalistische museumwoning Huis Sonneveld uit 1933.
Meer informatie
Het gehele positieve advies van de Raad voor Cultuur is hier terug te lezen. Tijdens Prinsjesdag op 17 september 2024 wordt bekendgemaakt of de adviezen van de Raad worden overgenomen door het ministerie van OCW.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Contact: Robin van Essel, persvoorlichter | +31 (0)6 3803 9218 | r.vanessel@nieuweinstituut.nl
Over Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur, gelegen in het Rotterdamse Museumpark. Onze drie disciplines vertegenwoordigen de ruimtes, objecten en interacties die onze wereld vormgeven. Met tentoonstellingen, evenementen, onderzoek en andere nationale en internationale initiatieven laten we zien hoe ontwerpideeën positief bijdragen aan urgente maatschappelijke uitdagingen. We willen een betere toekomst niet alleen verbeelden, maar ook testen en in de praktijk brengen, samen met onze bezoekers. Nieuwe Instituut is een gastvrije en levendige plek, waar diverse ontwerpers, denkers en publiek elkaar ontmoeten. Meerstemmigheid is ook het fundament van de Zoöp, ons organisatiemodel waarin niet-menselijk leven een stem heeft. Nieuwe Instituut verzorgt daarnaast het beheer, behoud en de ontsluiting van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, één van de grootste architectuurcollecties ter wereld, en museumwoning Huis Sonneveld, een icoon van Nederlandse functionalistische architectuur uit 1933.
Tags:
Persbericht