Pioniers van het moderne woonhuis in Nederland
Hoe hebben de experimenten van de avant-garde architecten in de 20ste eeuw het wonen beïnvloed? Het online congres van Iconic Houses in september geeft inzicht in de Nederlandse woonarchitectuur van de 20e eeuw, gericht op architectuurliefhebbers, eigenaren van moderne huizen, beheerders van moderne museumwoningen, architecten en erfgoedspecialisten.
6 augustus 2021
Het programma bestaat uit vijf modules van anderhalf uur met elk een live gestreamde lezing en een aflevering van een nieuwe serie thematische video's waarin twintig iconische huizen in Nederland aan bod komen: van de Amsterdamse School tot het postmodernisme. Huis Sonneveld figureert in het eerste programmaonderdeel: Hygiëne en gezondheid in het moderne huis, met een lezing van Beatriz Colomina, en een inleiding van Hetty Berens, conservator van Huis Sonneveld, op de video.
Praktische informatie
De modules gaan op donderdag 2, 9, 16, 23 en 30 september live. Daarna is het pakket van opgenomen lezingen en de videoreeks als modules aan te schaffen via de webshop om on demand te bekijken.
U kunt zich tot 1 september voor het congres aanmelden Prijzen lopen uiteen van 100 euro voor studenten, tot 250 euro standaard, voor alle vijf de modules van elk anderhalf uur. Iconic Houses Members krijgen korting.
De lezingen zijn Engelstalig, in de video's wordt Nederlands gesproken, met Engelse ondertiteling.
Meer informatie en interviews met de sprekers op de website van Iconic Houses.
02/09 Hygiëne en gezondheid in het moderne huis
Lezing door Prof. Beatriz Colomina, architectuurhistoricus Princeton University, over de enorme impact van gezondheid en hygiëne op de moderne architectuur vanaf het einde van de 19e eeuw tot de pandemie van vandaag. 'Ik zal proberen aan te tonen dat theorieën en angsten voor ziekte letterlijk de architectuur hebben gevormd waarin we leven.'
Hetty Berens, conservator Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld, presenteert de video. Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- De Kiefhoek J.J.P. Oud, Rotterdam, 1930.
- Erasmuslaan Modelwoning, Gerrit Rietveld, Utrecht, 1931.
- Huis Sonneveld, Brinkman & Van der Vlugt, Rotterdam, 1933.
- Dijkstra Huis, Ben Merkelbach en Charles Karsten, Groet, 1934.
- Huis Kraayeveld, nu Chabot Museum, G.W. Baas Rotterdam, 1938
09/09 Paleizen voor het volk
Lezing door Valentijn Carbo, architectuurhistoricus Vereniging Hendrick de Keyser, die ook de video presenteert. In zijn lezing onderzoekt hij de sociale huisvesting in Nederland en de invloed van de woningwet van 1901. De museumwoningen in deze aflevering zijn:
- Modelwoning in Het Schip, Michel de Klerk (incl. nagebouwde krotwoning), Amsterdam, 1921.
- De Papaverhof, Jan Wils, Den Haag, 1921
- Van Eesteren Museumwoning, Nielsen, Spruit & Van de Kuile, Amsterdam, 1952.
- Museumhuis Polman, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman, Nagele, 1956.
- Robijnhof Modelwoning Gerrit Rietveld, Utrecht, 1958.
16/09 De rollen van vrouwen
Lezing door Prof. Alice T. Friedman, auteur van 'Women and the Making of the Modern House'. Friedman vertelt over vrouwen die als opdrachtgever of architect in de eerste helft van de 20e eeuw een belangrijke rol speelden.
Natalie Dubois, conservator Centraal Museum en Rietveld Schröderhuis presenteert de video. De museumwoningen in deze aflevering zijn:
- Jachthuis Sint Hubertus, H.P. Berlage, opdrachtgever Hélène Kröller Müller, Otterlo, 1920.
- Rietveld Schröderhuis, Gerrit Rietveld, opdrachtgever en co-ontwerper Truus Schröder-Schräder, Utrecht, 1924.
- Museumhuis Polman, architect Lotte Stam-Beese, Nagele, 1956.
23/09 Ruimtelijke experimenten
Lezing door Anita Blom, Senior Specialist Naoorlogse Architectuur en Stedenbouw, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Blom vertelt over de door de overheid gesubsidieerde experimentele woningbouwprojecten uit de jaren '70 in Nederland.
Robert von der Nahmer, architect en eigenaar van de Diagoonwoning in Delft en docent/staflid bij de Academie voor Bouwkunst Rotterdam, presenteert de video over dit thema. Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- Huis Van Zessen, Cornelis van Eesteren, West Kinderdijk, 1923.
- Van Doesburg Rinsemahuis, Theo van Doesburg, Drachten, 1921.
- Diagoonwoning, Delft, Herman Hertzberger, 1971.
- Kubuswoning, Piet Blom, Rotterdam, 1984.
- Wall House #2, John Hejduk, Groningen, 2012.
30/09 Het woonhuis als zelfportret: architectenhuizen
Lezing door Gennaro Postiglione, auteur van 'The Architect’s Home', Taschen. 'Ik zie het huis van de architect als een interessante vorm van 3D-zelfreflectie die anders zeldzaam is in het oeuvre van de architect'.
Natascha Drabbe, architectuurhistoricus, eigenaar van het Van Schijndelhuis en directeur en oprichter van het Iconic Houses netwerk presenteert de video. Museumwoningen die in deze video aan bod komen zijn:
- Huis Van Ravesteyn, Sybold van Ravesteyn, Utrecht, 1932.
- Jan de Jonghuis, Jan de Jong, Schaijk, 1956-1983.
- Van Schijndelhuis, Mart van Schijndel, Utrecht, 1992.
- De Tempelhof, Huub & Adelheid Kortekaas, Winssen, 1995-1999.