Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Open call: Open Archief

Drie makers krijgen de mogelijkheid om binnen een werkperiode van zeven maanden een nieuw, autonoom mediawerk te maken met gebruikmaking van de digitale collecties van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut.

23 januari 2019

Beeld uit het archief van C. Weeber. Collectie Het Nieuwe Instituut.

De geselecteerde makers ontvangen een werkbeurs van € 7.741. Motivatiebrief en portfolio dienen uiterlijk 6 maart 2019 te zijn ingediend.

Het Nieuwe Instituut beheert één van de grootste architectuurarchieven ter wereld en de collectie van Beeld en Geluid bevat meer dan 1 miljoen uur aan historisch audiovisueel materiaal. Een groeiend deel van deze collecties wordt beschikbaar gesteld onder open licenties en is beschikbaar voor creatief hergebruik door derden. Zo kunnen nieuwe ideeën ontstaan en nieuwe verhalen worden verteld. Met Open Archief beogen de instituten een nieuwe generatie makers kennis te laten maken met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties. Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut maken zich hard voor het belang van hergebruik van erfgoed en nodigen makers uit om met de 'open collecties' die online beschikbaar zijn nieuwe werken te maken. Hun kennis over Open Cultuur Data en open licenties zal binnen het talentontwikkelingstraject gedeeld worden met de makers.

Meer informatie over _Open Archief_ op deze website en op de projectwebsite Open Archief

Werkperiode

Het project Open Archief stelt drie werkplekken beschikbaar voor de periode van april 2019 tot en met oktober 2019 voor makers met affiniteit op het gebied van audiovisueel werk, grafisch ontwerp, architectuur en kunst. Geselecteerde makers ontvangen een beurs die bestaat uit een bedrag van ¬7.741 waarvan ¬6.741 honorarium en ¬1.000 werkbudget. De geselecteerde makers worden in de gelegenheid gesteld nieuw werk te maken gebruik makend van de open collecties van Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut. De werkperiode heeft de vorm van een talentontwikkelingstraject en biedt ruimte aan onderzoek, experiment en productie. De makers krijgen tijdens de werkperiode ondersteuning van medewerkers van de instituten en externe experts. Elke maand vindt er een plenaire sessie plaats waarvoor externe experts worden uitgenodigd om hun kennis te delen. Het traject wordt afgesloten met een publieke presentatie van de onderzoeken en eindresultaten. Bekijk de online collecties hier: www.openbeelden.nl en zoeken.hetnieuweinstituut.nl.

Lees meer over de open collectie van Het Nieuwe Instituut.

Indienen

Het traject is bedoeld voor makers die zijn afgestudeerd aan een relevante opleiding op het gebied van vormgeving of (media)technologie. Het voorstel kan t/m 6 maart worden ingediend door te mailen naar openarchief@beeldengeluid.nl.
Het voorstel bestaat uit:
" een motivatiebrief waarin een heldere, beknopte omschrijving van een projectvoorstel staat beschreven en een motivatie voor het werken met open erfgoedmateriaal; (max 2 pagina's).
" bijlage I: portfolio (max 10 pagina's);
" bijlage II: CV (max. 2 pagina's);

De bestanden moeten aangeleverd worden in PDF. In de PDF kunnen links naar fimpjes worden opgenomen.

Beoordeling

Uit de inzendingen selecteren Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut samen met een externe deskundige drie makers voor deelname aan het traject op basis van de volgende criteria:
" onderscheidende opzet van het projectvoorstel ten opzichte van het creatief hergebruik van open collecties;
" motivatie voor het werken met de open collecties;
" kwaliteit van het werk van de maker (portfolio);
" de meerwaarde van het talentontwikkelingstraject voor de ontwikkeling van de maker.

Procedure

We streven naar een bekendmaking eind maart 2019. Voor vragen over de open call en de procedure kunt u contact opnemen met Brigitte Jansen, projectleider Open Archief, via bjansen@beeldengeluid.nl of 06-13040861. Er kan geen concept van het voorstel vooraf worden voorgelegd. Indieners ontvangen uiterlijk een week na de sluitingsdatum per e-mail een ontvangstbevestiging. De selectie van de voorstellen wordt per e-mail bekendgemaakt.

Meer weten?

Tussen 25 januari en 6 maart organiseren we enkele evenementen waarbij je meer kunt leren over werken met erfgoed en de open call. Bezoek vooral een van de volgende bijeenkomsten: GIF's maken met erfgoed in Het Nieuwe Instituut op 31 januari, of Re-use Clinic in TAC, Eindhoven op 15 februari.

Open Archief wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaanfonds.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.