Opdracht eerste ronde Prix de Rome Architectuur 2018
De nieuwe ronde van de Prix de Rome Architectuur is van start. De eerste ronde - Low Pressure - is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen.
23 januari 2018
De nieuwe ronde van de Prix de Rome Architectuur is van start. De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor architecten tot 35 jaar. Doel van de Prix de Rome Architectuur is getalenteerde architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten te traceren en deze te stimuleren zich verder te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdrage voor de hedendaagse architectuur in Nederland.
De prijsvraag voor de Prix de Rome Architectuur staat open voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Zij kunnen zichzelf aanmelden of worden voorgedragen door een breed samengestelde groep scouts, of ze worden voorgedragen door derden. Alle architecten die willen meedoen wordt gevraagd een portfolio op te sturen en op eigen wijze te reageren op onderstaand door de jury geformuleerd thema.
Deze editie van de Prix de Rome richt zich op twee uitersten in de architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Deze uitersten komen aan bod in twee opeenvolgende rondes, op twee verschillende locaties in Nederland. De eerste ronde - Low pressure - is een open competitie die zich richt op een specifiek landelijk gebied in de provincie Groningen. Het betreft een gebied dat geplaagd wordt door verschillende aspecten, een gebied waar diensten en bewoners lijken te verdwijnen. Uit alle inzendingen zal de jury vier kandidaten selecteren. Zij zullen zich in een gesloten competitie gedurende drie maanden concentreren op het tegenovergestelde van Low Pressure: High Pressure, een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een plek waar iedereen wil wonen. In stijl van de Prix de Rome competitie wil de jury benadrukken dat zij de kandidaten uitdaagt om gewaagde, experimentele en onconventionele voorstellen in te dienen!
Eerste ronde - Low Pressure
Oost-Groningen is van oorsprong een agrarisch landschap, maar tegenwoordig is het ook een energielandschap in transitie. Net als Zuid-Limburg is het gebied decennia lang geëxploiteerd en wordt het nu aan zijn lot overgelaten. De gaswinning laat zijn sporen na in een gebied dat al moeite genoeg heeft om de bewoners vast te houden. In dit weidse landschap bevinden zich veel dorpen waar de huizen onverkoopbaar zijn als gevolg van de aardbevingen. Het zijn verraderlijke ontwikkelingen met een blijvend gevolg voor het gebied en zijn bewoners. Wanneer je rondreist in dit landschap, op twee uur rijden van de Randstad, wijst nauwelijks iets op deze ontwikkelingen. Tijd, ruimte en stilte zijn een onmiskenbare kwaliteit.
Locatie van de eerste ronde
Aan de zuidzijde van dit aardbevingsgebied bevinden zich op 1,5 kilometer van elkaar twee dorpen - Ganzedijk en Hongerige Wolf. Zij zijn gesitueerd aan dezelfde dijk die aan de noordzijde uitkijkt over de Dollard, een uitgestrekt 19e-eeuws poldergebied. De jury daagt de deelnemers uit voor dit gebied een interventie te ontwerpen. De locatie bestaat uit de twee dorpen en de lage dijk daar tussenin. Ontwerpvoorstellen kunnen zich ontwikkelen vanuit een gebouw, landschap of stedenbouwkundig ontwerp. Dit kan variëren van een grootschalige interventie tot een ingreep op micro niveau. Het kan zich richten op een grote groep mensen of juist op een enkeling, zo lang de relatie met het veranderende landschap en zijn bewoners duidelijk is en versterkt wordt. Deelnemers kunnen zelf bepalen wat zij relevant en actueel vinden. Het heden, verleden maar zeker ook de toekomst van deze plek levert input om iets aan het landschap toe te voegen of juist te verwijderen. Weidsheid, stilte en rust, maar ook de huidige onderhuidse spanningen in de provincie Groningen zijn ingrediënten voor je ontwerp, evenals de relatie ten opzichte van de 'High Pressure' Randstad. Verras de jury met je visie in de vorm van een ruimtelijk ontwerp in dit speciale gebied!