Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Ma Yansong. Architectuur en emotie geopend bij Nieuwe Instituut

Een reis langs de baanbrekende ideeën en werkwijze van Ma Yansong en MAD Architects

18 mei 2025

  • Nieuwe Instituut, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, heeft Ma Yansong. Architectuur en emotie geopend: een tentoonstelling over architect Ma Yansong en zijn wereldwijd toonaangevende bureau MAD Architects.

  • De opening van de tentoonstelling valt samen met de opening van Fenix, het nieuwe kunstmuseum over migratie in Rotterdam, waarvoor MAD de in het oog springende Tornado op het dak ontwierp.

  • De bezoeker maakt kennis met de baanbrekende ideeën en werkwijze van de architect die onlangs nog door TIME Magazine werd benoemd tot een van de 100 Most Influential People of 2025.

  • Met dynamische maquettes, artistieke interpretaties en multimediale installaties verkennen Ma’s vroege kritiek op modernisme tot de gedurfde, vloeiende ontwerpen geïnspireerd door de traditionele Chinese landschapsschilderkunst waar hij vandaag de dag om bekend staat.

  • Op donderdag 26 juni is Ma Yansong te gast bij Een avond met.., de terugkerende reeks gespreksavonden met toonaangevende gasten uit de wereld van architectuur, design en digitale cultuur van het Nieuwe Instituut.

Ma Yansong. Architectuur en emotie. Foto Ossip van Duivenbode.

Bij het Nieuwe Instituut, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, is afgelopen vrijdag Ma Yansong. Architectuur en emotie geopend. De tentoonstelling verkent de baanbrekende visie van architect Ma Yansong en zijn wereldwijd opererende bureau MAD Architects.

Ma Yansong staat momenteel in de belangstelling als architect van Fenix, het nieuwe kunstmuseum over migratie dat eveneens deze week opende in Rotterdam en waarvoor hij de in het oog springende Tornado op het dak ontwierp.

Recent benoemde TIME Magazine de architect tot een van de 100 Most Influential People of 2025, de vermaarde jaarlijkse lijst van meest invloedrijke mensen in cultuur, design, politiek en maatschappij.

De tentoonstelling bij het Nieuwe Instituut voert de bezoeker mee langs Ma’s baanbrekende ideeën en werkwijze: van zijn vroege kritiek op het modernisme tot de gedurfde, vloeiende vormen waarvoor hij vandaag de dag bekendstaat. Als reactie op wat hij beschouwt als de ontmenselijkende nalatenschap van het modernisme, met zijn starre rationalisme en beklemmende gridstructuren, grijpt hij terug op klassieke Chinese esthetiek en filosofie.

Ma probeert architectuur opnieuw te verbinden met de natuur en schetst een toekomstvisie die diep in traditie is geworteld. Met dynamische maquettes, artistieke interpretaties en multimediale installaties slaat de tentoonstelling een brug tussen zijn baanbrekende ontwerpen en de diepgaande emotionele reacties die ze oproepen.

MAD in China

Ma Yansong richtte MAD Architects in 2004 en leidt het sindsdien samen met Dang Qun en Yosuke Hayano. De tentoonstelling begint bij de vormende jaren van het bureau in de vroege jaren 2000 in China, een periode van ongekende economische groei en snelle en maatschappelijke verandering. In deze periode organiseerde Ma een reeks gesprekken over de rol van architectuur in dit nieuwe tijdperk. Deze discussies, gebundeld in het boek MAD Dinner uit 2008, vielen samen met Ma’s eerste, speculatieve projecten die ook het begin van de tentoonstelling vormen.

Zoals Floating Island, een fantasierijke overkapping van de plek waar ooit het World Trade Center in New York stond; de transformatie van het Tiananmenplein in Beijing tot een groen park; de ‘dubbelgevouwen’ 800 Metre Tower, een speelse reactie op de obsessie met zo hoog mogelijke gebouwen uit die tijd; en een aquarium ontworpen vanuit het perspectief van een vis.

Ma Yansong. Architectuur en emotie. Foto Ossip van Duivenbode.

Rol van de natuur

De tentoonstelling neemt de bezoeker vervolgens mee naar de vroege jaren ’10. Als reactie op de vervreemdende stedelijke architectuur van China ging Ma op zoek naar een alternatief voor het modernisme. Hij vond dit in shanshui (berg-water): een filosofisch concept uit de traditionele Chinese schilderkunst die landschappen afbeeldt als representatie van de relatie tussen mens en natuur. Een sprekend voorbeeld hiervan is de maquette van het speculatieve ontwerp voor de Shanshui City, gebaseerd op het landschap van Zuidwest-China en geïnspireerd door de penseeltechniek van de Shanshui-schilderkunst.

Het deel Belichaamde natuur van de tentoonstelling gaat verder in op de rol van natuur in het werk van MAD. De ontwerpen van het Shenzhen Bay Cultural Park en de Amsterdamse Zuidas laten zien dat het niet alleen draait om het opnemen van groen in gebouwde omgevingen; ook de symbolische betekenis die de traditionele Chinese schilderkunst aan natuurlijke elementen toekent en de emotionele reactie die dit oproept, is belangrijk in het werk van MAD.

Hier is ook het nieuwe werk ‘unbound echo’ van geluidskunstenaar Aimée Theriot te horen, dat zich gedurende de looptijd van de tentoonstelling uitbreidt in de interactie met de ruimte, materiaal en het publiek eromheen.

Ma Yansong. Architectuur en emotie. Foto Ossip van Duivenbode.

Verleden en toekomst

Het werk van MAD Architects wordt vaak als futuristisch omschreven, maar het bureau beschouwt de organische vormen van zijn ontwerpen juist als de verzoening van verleden en toekomst. Zo beginnen de ontwerpen van MAD altijd met een handgetekende schets van Ma. In het deel Gelaagde toekomsten is dit te zien in het biomorfische ontwerp van het Lucas Museum of Narrative Art, dat momenteel gebouwd wordt in Los Angeles, en het nieuwe museum Fenix in Rotterdam. De futuristische Tornado is ingepast in de bestaande bebouwing en is zo net als het museum zelf een eerbetoon aan aankomst en vertrek, verleden en toekomst.

Als verwijzing naar de inmiddels beroemde schets die Ma Yansong voor de Tornado maakte, kunnen bezoekers hier met een AI-installatie die is getraind met de archieven van MAD hun eigen schets laten renderen tot een heus MAD-ontwerp.

Het deel Verbindende landschappen verkent de vloeiende vormen van MAD’s ontwerpen verder door in te zoomen op het menselijke perspectief. In het ontwerpproces onderzoekt het bureau hoe toekomstige gebruikers de ruimte waarnemen, gebruiken en ervaren en welke emoties dit oproept. Het doel hierbij is om de volgens Ma gebroken relatie tussen gebruiker en het stedelijk weefsel te herstellen.

Dit paste het bureau bijvoorbeeld toe op het Baiziwan Social Housing-project in Beijing, waar goedkoop te bouwen woontorens worden verbonden door mensgericht ontworpen paden en loopbruggen die gemeenschapsvorming stimuleren.

Een groot scherm toont de videoinstallatie Beyond the Wall van filmmaker Weichao Xu, zelf woonachtig in Baiziwan; het is de eerste keer dat deze film te zien is.

Ma Yansong. Architectuur en emotie. Foto Ossip van Duivenbode.

In een opmerkelijk korte tijd heeft China enkele van de meest invloedrijke en baanbrekende architectonische projecten ter wereld voortgebracht. Ma Yansong en MAD staan hierbij in de voorhoede. We zijn verheugd om zijn eerste museale solotentoonstelling buiten China in meer dan tien jaar te presenteren en zo meer inzicht te bieden in het werk van dit steeds internationaler opererende bureau.

Aric Chen, algemeen en artistiek directeur van het Nieuwe Instituut en curator van de tentoonstelling.

Een avond met...

Op donderdag 26 juni is Ma Yansong te gast bij het Nieuwe Instituut voor Een avond met…, de terugkerende reeks gespreksavonden met toonaangevende gasten uit de wereld van architectuur, design en digitale cultuur. Hij gaat in gesprek met Aric Chen over zijn ontwerpfilosofie, ideeën en werkwijze. Ook wordt die avond Fenix: A Museum as Metaphor gepresenteerd. Deze publicatie laat de transformatie van de Fenix-loods zien tussen 2021 en 2025.

Meer informatie

Ma Yansong. Architectuur en emotie is vanaf nu te zien bij het Nieuwe Instituut. De eerder aangekondigde looptijd is inmiddels verlengd tot 12 oktober. Kijk voor meer informatie op: https://nieuweinstituut.nl/projects/ma-yansong-architectuur-emotie

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Beeld en meer info: download de perskit van het project.

Contact: Robin van Essel, persvoorlichter +31 (0)6 3803 9218, r.vanessel@nieuweinstituut.nl

Colofon
Ma Yansong. Architectuur en emotie
Rotterdam, Nederland, 2025
Typologie: Tentoonstelling
Hoofdpartners: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Ontwerpteam: MAD Architects
Gastinstelling: Nieuwe Instituut
Curatoren: Aric Chen, Tijn van de Wijdeven en Emily Wijns
Grafisch ontwerp: Joris Kritis

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.