Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

Internationale Call voor Fellows 2020: aankondiging van de geselecteerde fellows

Via de jaarlijkse internationale Call for Fellows nodigde Het Nieuwe Instituut inzenders uit om een onderzoeksvoorstel in te dienen voor een Fellowship van oktober 2021 tot maart 2022. De jury kende een fellowship toe aan twee projecten, en een extra onderzoekstipendium aan één project, die elk blijk geven van urgentie en ambitie, en die collectieve vormen van onderzoek en netwerken van solidariteit stimuleren. De geselecteerde Research Fellows zijn MELT en The School of Mutants het onderzoeksstipendium gaat naar Robin Hartanto Honggare.

20 september 2021

Image by The School of Mutants.

De jury kende een fellowship toe aan twee projecten, en een extra onderzoekstipendium aan één project, die elk blijk geven van urgentie en ambitie, en die collectieve vormen van onderzoek en netwerken van solidariteit stimuleren. Terwijl de drie voorstellen elk vanuit lokale contexten en gesitueerde vormen van erfgoed vertrekken, wijden ze zich tegelijkertijd aan het ontwikkelen van nieuwe manieren van denken en praktijkonderzoek, en getuigen ze van een generatieve en op de toekomst gerichte aanpak. Samen brengen de geselecteerde voorstellen transversale vormen van solidariteit en meerstemmige kennis naar voren.

MELT (Loren Britton & Isabel Paehr)

De geselecteerde Research Fellows zijn MELT met hun voorstel ACCESS SERVER, The School of Mutants_,_ en een Research Stipend gaat naar Robin Hartanto Honggare met het voorstel Building Commodities: Stories from the Plantations' Past.

Na de oproepen over de _burn-out _van het lichaam (2018), de uitputting van de aarde (2019), nieuwe institutionele praktijken (2020), was er aan de open call van 2021 geen thema verbonden. In plaats daarvan heeft het Fellowship programma van 2021 als doel om de thema's die door de inzenders worden voorgesteld zichtbaarheid te geven en te versterken. Met de open call van 2021 richt Het Nieuwe Instituut de blik naar buiten, om ruimte te scheppen voor iets dat we nog niet weten.

The School of Mutants

Selectieproces

Tussen de aankondiging van de Open Call for Fellows op 24 juni en de deadline op 13 augustus ontving Het Nieuwe Instituut 111 inzendingen. De voorstellen kwamen uit Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Duitsland, Ethiopië, Finland, Frankrijk, India, Indonesië, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Palestina, Polen, Roemenië, Rusland, Senegal, Spanje, Zwitserland, Trinidad en Tobago, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Venezuela, Zuid-Afrika en vele andere landen.

De voorstellen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Katerina Chuchalina (Chief curator at the V-A-C Foundation, Co-founder of the Centre for Experimental Museology, en co-curator van Manifesta 13 in Marseille), Simone C. Niquille (onderzoeker, ontwerper, docent en voormalige Fellow bij Het Nieuwe Instituut), Felicity D. Scott (Professor of Architecture, Director of the PhD program in Architecture (History and Theory), en Co-Director of the CCCP program aan de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, Columbia University), Squirrel Nation: Erinma Ochu and Caroline Ward (onderzoekscollectief op het snijvlak van ontwerp, technologie en ecologie) en Marina Otero Verzier (Director of Research, Het Nieuwe Instituut en Hoofd van de Social Design Masters aan de Design Academy Eindhoven).

Source: KITLV 35740; Author: M. Mazaraki

De aanvragen werden beoordeeld op hun verhouding tot hedendaagse thema's, de diepgang van het onderzoek en verbinding met de missie van Het Nieuwe Instituut. Een uitgebreid rapport over actuele onderzoeksthema's, referenties, talen en methodologieën op basis van de 111 voorstellen verschijnt dit najaar.

Lees meer over de geselecteerde projecten in het juryrapport.

Onderzoek bij Het Nieuwe Instituut

Sinds de oprichting in 2013 ondersteunt Het Nieuwe Instituut onderzoek op het gebied van architectuur, design en digitale cultuur. Tentoonstellingen, lezingen, archiefonderzoek en publicaties zijn het resultaat van onderzoeksprojecten, maar vormen bovenal platformen voor de ontwikkeling van onderzoek. Het Fellowship programma speelt binnen deze platformen een belangrijke rol, en heeft als doel om onderzoeksinitiatieven en -methoden te ondersteunen en hiervan te leren. Het programma biedt Fellows een periode om andere manieren van denken en doen te beoefenen.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.