Nieuwe Instituut
Nieuwe Instituut

Huis Sonneveld

International Call for Fellows 2019: Geselecteerde projecten

Drie nieuwe Research Fellows zullen onconventionele benaderingen ontwikkelen in reactie op de onvermijdelijkheid van burn-out, en treden toe tot een wereldwijd netwerk van voormalige fellows en samenwerkingspartners.

3 juni 2019

Offerings seeking blessings, wealth and good fortunes, Aje Shrine, Ile Ife. Foto door Dele Adeyemo.

Met de jaarlijkse internationale Call for Fellows nodigde Het Nieuwe Instituut onderzoekers en praktijkbeoefenaars uit om een voorstel in te dienen voor onderzoek in residence van september 2019 tot februari 2020. Met het thema BURN-OUT. Exhaustion on a Planetary Scale, richt het traject van 2019 zich op het stimuleren van nieuwe vormen van co-existentie en zorg voor multispecies en collectieve lichamen in tijden van burn-out op planetaire schaal.

De jury selecteerde drie voorstellen voor een Research Fellowship. De drie projecten vertrekken vanuit eigen lokale geschiedenissen en omstandigheden en verhouden zich tegelijkertijd tot de bredere problematiek die in de Call aan de orde wordt gesteld. De voorstellen positioneren zich scherp binnen het hedendaagse politieke discours en ecologisch denken, en tonen urgentie, ambitie en precisie.

De geselecteerde Research Fellows zijn Dele Adeyemo met Alien Possession, Paolo Patelli met Is It Biology or Geology? Life and Death as Multispecies Formations en Claudia Rot met Beyond Polderen: Exposing the Voids of Environmental Justice in the Netherlands.

Lees meer over de geselecteerde projecten in het juryrapport.

BURN-OUT. Exhaustion on a Planetary Scale

Voor de Open Call van 2019 selecteerde de onderzoeksafdeling het thema _BURN-OUT. Exhaustion on a Planetary Scale_. Het thema adresseert de onophoudelijke druk en vormen van uitbuiting waardoor lichamen worden uitgeput. Voortbouwend op de Call for Fellows van vorig jaar, richt het traject van 2019 zich op het stimuleren van nieuwe vormen van co-existentie en zorg voor multispecies en collectieve lichamen in tijden van burn-out op planetaire schaal.

Selectieproces

Tussen de aankondiging van de Open Call op 18 maart en de deadline op 22 april, ontving Het Nieuwe Instituut 197 inzendingen. Voorstellen kwamen uit Australië, Oostenrijk, Barbados, Brazilië, China, Egypte, Ecuador, Frankrijk, Guatemala, India, Italië, Peru, Roemenië, Zuid-Afrika, Zwitserland, Nederland en vele andere landen.

De voorstellen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Guus Beumer (Directeur-Bestuurder, algemeen en artistiek, Het Nieuwe Instituut), Revital Cohen (kunstenaar, Revital Cohen & Tuur van Balen), Cooking Sections (ruimtelijk ontwerpers, Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe), Elaine Gan (kunstenaar en wetenschapper, docent en onderzoeker aan het Center for Experimental Humanities, NYU) en Christina Sharpe (hoogleraar geesteswetenschappen aan York University en vooraanstaand gasthoogleraar aan Ryerson University). De juryvoorzitters waren Marina Otero Verzier (Director of Research, Het Nieuwe Instituut) en Katía Truijen (Senior Researcher, Het Nieuwe Instituut).

De voorstellen werden beoordeeld op basis van hun betrokkenheid bij het thema van de Call, de diepgang van het onderzoek, de urgentie van het project, hun eigenzinnigheid, de aansluiting bij de missie van Het Nieuwe Instituut en de mogelijkheden voor uitwisseling tussen Fellows en tussen verschillende disciplines. Een uitgebreid rapport over actuele onderzoeksthema's, referenties, geografieën en methodologieën wordt deze herfst door de onderzoeksafdeling gepubliceerd.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en persbeeld kunt u contact opnemen met Silvie van Oost via email: s.vanoost@hetnieuweinstituut.nl en telefoon +31 (0) 6 57 98 13 88.

Nieuwsbrief

Ontvang als eerste uitnodigingen voor onze events en blijf op de hoogte van komende tentoonstellingen.